Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Stari kruh iskoristi za pripremu slasnih delicija i finih grickalica

Stari kruh iskoristi za pripremu slasnih delicija i finih grickalica
4

Kupite li previše kruha, stavite ga u vrećicu i zamrznite. u zamrzivaču će izdržati dva mjeseca. Od kruha Englezi rade pudinge, a Nijemci okruglice za mesne umake

VIDEO

Za pečenje u tosteru kruh star dan, dva prikladniji je nego svježi jer strukturom podsjeća na kupovne kriške za tostiranje. Nemate li toster, ostatke kruha možete narezati na tanje kriške i osušiti ga na rešetki u pećnici na 100 stupnjeva dok ne porumeni i postane hrskav. 

Ne morate ga odmah pojesti - držite li ga na suhome mjestu, npr., u metalnoj kutiji za kekse, imat ćete zamjenu za prepečenac. Tako prepečeni kruh možete samljeti u krušne mrvice i čuvati u zatvorenoj staklenci. Osim za pohanje, možete ih iskoristiti za zgušnjavanje umaka umjesto brašna. 

Kockice kruha popržene na ulju ili maslacu, tzv. krutoni, savršen su dodatak različitim krem-juhama. Za bogatiji okus možete im dodati malo mljevene slatke paprike, češnjaka ili nekoga drugog začina. Osim kao dodatak juhi, krutoni su i ukusna grickalica. 

Stari kruh namočen u mlijeko ili temeljac od povrća može se izgnječiti i dodati kosanim odrescima ili mesnoj štruci. U pravilu mljevenom se mesu dodaje oko 30 posto izmrvljenoga kruha, a odresci pripremljeni na taj način mekši su, sočniji i ukusniji. Stari kruh ključni je sastojak i u mnogim drugim jelima.

Jednostavni pohani kruh

Umočite kriške kruha u mlijeko pa umućena jaja i ispržite na ulju ili maslacu. Dobit ćete savršeni prilog za špinat.

Jaja u košarici

U kriški kruha čašom izrežite rupu. Na tavi zagrijte maslac, popržite krišku kruha s jedne strane, prevrnite, u sredinu ubacite jaje i pržite na laganoj vatri dok se jaje ne ispeče. Prema potrebi dodajte još maslaca.

Umak od češnjaka

Namočite dvije žlice krušnih mrvica u 60 ml temeljca, začinite solju i paprikom, dodajte dva, tri češnja usitnjenog češnjaka, malo maslinova ulja i octa te dobro promiješajte. Dobili ste tradicionalni talijanski umak koji se poslužuje uz hladno kuhano meso.

Krem-juha od bundeve

Sastojci: 250 g bundeve, 2 šalice povrtnog temeljca, 2 kriške kruha, mladi luk, ulje

Priprema: Ogulite bundevu ako je tvrda i narežite na kockice. Stavite u vodu i kuhajte pola sata. Zatim sve izmiksajte. Dodajte topli temeljac od povrća, zagrijte i začinite solju tako da okus bude slatkasto-slan. Poslužite s kockicama suhoga ili prepečenoga kruha i tanko narezanim mladim lukom.

Tradicionalni specijaliteti od ‘ostataka’

Prepečeni kruh može se iskoristiti i za pripremu istarske supe. Ona se tradicionalno priprema u zemljanom vrču, no može poslužiti i neka druga posuda u koju se stavi malo ugrijanoga crnog vina, dodaju šećer, ulje i papar, a potom se u nju umaču popržene tople kriške kruha. 

To je nekoć bila glavna hrana težaka, a danas je specijalitet koji se poslužuje u restoranima. Od staroga kruha priprema se i popara. Kilogram suhoga kruha nareže se na kockice pa prosuši u pećnici ili isprži na masti. U vatrostalnu posudu potom se slaže kruh u redove, a svaki red pokrije se posoljenim svježim sirom (potrebno ga je oko 300 grama) u koji ste umiješali nasjeckani češnjak ili luk. To se sve prelije s pola litre vode ili juhe pa stavi u pećnicu da se peče otprilike pola sata, prelije vrhnjem i ponovno malo zapeče.

Od kruha Englezi prave slatke pudinge, a Nijemci okruglice (semmelknödel) koje se obično poslužuju uz mesne umake. No ako im dodate špinat i parmezan, možete ih poslužiti uz šalšu od rajčica kao vegetarijansko jelo. Nešto sitnije okruglice od kruha mogu se ukuhati u bistru juhu. Također, možete napraviti i slatke okruglice - začinite ih cimetom, dodajte šećera i poslužite ih prelivene voćnim umakom. 

Okruglice od kruha

Kruh izrežite na kockice. Propržite sitno nasjeckan luk da zažuti. Umiješajte kruh, dodajte peršin, jaje, kipuće mlijeko i prethodno nasjeckanu i poprženu pancetu. Dobro promiješajte. Dodajte brašna da sve poveže. Oblikujte okruglice i kuhajte deset minuta.

Bruschette

Sastojci: kruh, pasirana rajčica, maslinovo ulje, sir, šunka, origano

Priprema: Kriške kruha premažite maslinovim uljem i pasiranom rajčicom, pospite origanom, naribanim sirom, kockicama šunke i zapecite u pećnici da se sir rastopi, a kruh porumeni.

Francuska juha od luka

Sastojci: 1/2 kg luka, 3 žlice maslaca, 3 žlice maslinova ulja, 1/2 žličice šećera, l jušnog temeljca, 2 dl bijelog vina, žličica soli, 1/2 žličice papra, francuski kruh, 12 kriški sira

Priprema: Propirjajte luk na maslacu i ulju. Dolijte temeljac i vino te kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Kruh narežite na kriške i u pećnici zapecite s obje strane. Ulijte juhu u zdjelu, pokrijte pečenim kruhom i sirom te zapecite u pećnici dok se sir ne otopi. Poslužite toplo.

Engleski puding od kruha

Sastojci: 8 kriški kruha, šaka grožđica, 100 g maslaca, žlice šećera u prahu, 500 ml mlijeka, žlica šećera, 2 jaja, ribana limunova kora.

Priprema: Kriške kruha namažite maslacem, odrežite koricu i izrežite na četvrtine. Poslažite u vatrostalnu posudu namazanom stranom gore. Između svakog sloja pospite grožđicama i limunovom korom. Umutite jaja sa šećerom u prahu, ulijte mlijeko i prelijte preko kruha. Pospite žlicom šećera i ostavite da odstoji 15 minuta. Zapecite u pećnici 30-40 minuta na 180°C.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Horoskop slavnog astrologa iz renesanse: Na koji dan si rođen u mjesecu, takvo breme nosiš
SUDBINA U ZVIJEZDAMA

Horoskop slavnog astrologa iz renesanse: Na koji dan si rođen u mjesecu, takvo breme nosiš

Svaki dan u mjesecu ima svoje karakteristike koje utječu na formiranje osobnosti, životne izbore, želje, sumnje i strahove. Giordano Bruno objasnio ih je još u 15. stoljeću

Led u zamrzivaču otopite već za 10 minuta jednostavnim trikom
UČINKOVITO RJEŠENJE

Led u zamrzivaču otopite već za 10 minuta jednostavnim trikom

Iako standardni savjet za odmrzavanje preporučuje da jednostavno isključite uređaj i pustite led da se sam otopi, postoji i jednostavnije rješenje koje će ovaj proces skratiti
Ovo je 30 najčešćih prezimena u Hrvatskoj - je li vaše na popisu?
KOLIKO IH SE PREZIVA KAO I VI

Ovo je 30 najčešćih prezimena u Hrvatskoj - je li vaše na popisu?

Provjerite jeste li na popisu najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a možete vidjeti i koliko se ljudi preziva isto kao i vi. Na čelu liste nalazi se prezime Horvat, a slijedi Kovačević