Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Startalo kliničko istraživanje o učincima alternativnog pušenja

U R&D laboratoriju u Southamptonu pokrenuto je jednogodišnje kliničko istraživanje kako bi se utvrdili učinci prelaska s cigareta na proizvode za zagrijavanje duhana. Sudjelovat će ljudi starosti od 23 do 55 godina

Young pretty woman in a shirt in a cage smoke an electronic cigarette at the vape bar
0 komentara

Znanstveni časopis Journal of Internal and Emergency Medicine objavio je novi protokol za istraživanja učinaka alternativnih proizvoda koji samo zagrijavaju duhan. U R&D laboratoriju u Southamptonu pokrenuto je najopsežnije jednogodišnje kliničko istraživanje kako bi se utvrdili učinci prelaska s cigareta na proizvode za zagrijavanje duhana na zdravlje korisnika.

Proizvodi za zagrijavanje duhana (THP) zagrijavaju duhan kako bi se oslobodila para koja sadrži nikotin bez sagorijevanja, što znači da većina štetnih tvari koje nastaju izgaranjem duhana nisu prisutni u pari nastaloj korištenjem proizvoda.

Znanstvenici iz ovog laboratorija u sastavu kompanije British American Tobacco po prvi puta provode veliko kliničko istraživanje u više zdravstvenih ustanova kako bi ocijenili kakav će učinak prelazak s cigareta na alternativne proizvode u stvarnom svijetu imati na biološke biljege koji upućuju na razvoj bolesti povezanih sa pušenjem.

DRAMA U ZAGREBU Avion sletio zbog e-cigarete: Zapalila se u prtljazi putnika

U istraživanju će sudjelovati pušači, koji žele ili ne žele prestati pušiti, te nepušači koji nikada nisu pušili. Pušači koji ne žele prestati pušiti bit će nasumično odabrani da ili nastave pušiti cigarete ili koriste isključivo glo godinu dana, dok će se pušačima koji žele prestati pušiti dati zamjenska nikotinska terapija i/ili lijek za liječenje ovisnosti o nikotinu.

Nepušači će biti stavljeni u kontrolnu skupinu. U ispitnim skupinama bit će građani Ujedinjenog Kraljevstva, stari između 23 i 55 godina i općenito dobroga zdravlja. Osim toga, sve skupine karakterizirat će uravnotežena zastupljenost prema godinama i spolu.

Tijekom godine dana, sudionici istraživanja nastavit će sa svakodnevnim aktivnostima i navikama, ali će i svakih 30 dana posjećivati kliniku kako bi dali uzorke krvi i urina i ispunili ankete o svom zdravstvenom stanju, te kako bi se obavila ostala fiziološka mjerenja.

Mjerit će se i uspoređivati njihove razine bioloških biljega u ranim procesima, a za koje se vjeruje kako su uključeni u razvoj bolesti povezanih s pušenjem, bilo da je riječ o korisnicima gloa, pušačima, ispitanicima koji su prestali pušiti ili kontrolnim skupinama. 

Borna Filić/Pixsell SIGURNIJE OD 'OBIČNIH' CIGARETA E-cigarete povećavaju rizik od infarkta, depresije i tjeskobe

- Ovo je BAT-ovo prvo dugoročno istraživanje koje ispituje izloženost i moguće učinke na zdravlje povezane s korištenjem uređaja za zagrijavanje duhana. Zahvaljujući istraživanju, moći ćemo pratiti promjene i utvrditi vraćaju li se promatrane razine kod korisnika uređaja glo na razine zabilježene kod nepušača. Zahvaljujući rezultatima istraživanja javnozdravstvena zajednica, regulatori i potrošači steći će uvid u to mogu li THP-ovi biti održiva i manje rizična alternativa pušenju - istaknuo je George Hardie, čelni čovjek kliničkih istraživanja u BAT-u. 

Očekuje se da će potpuni rezultati biti objavljeni 2020. godine.

NAJVIŠE SI ODGOVARAJU U KREVETU: Ovi horoskopski znakovi su najbolji parovi

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message