Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Stilski povratak u prošlost i modne ikone starog Zagreba

Stilski povratak u  prošlost i  modne ikone starog Zagreba
9

Otkrivamo tko su bile najbolje odjevene hrvatske žene od početka 20. stoljeća, te zašto će Zagreb pamtiti Olgu Antonini, Miru Wolf, Iku Škomrlj, Đurđu Tedeschi...

VIDEO

Kad se 1912. prva dama na glavnoj zagrebačkoj ulici pojavila s upaljenom cigaretom, izazvalo je to senzaciju o kojoj su pisale tadašnje dnevne novine. Pola stoljeća poslije  žena s upaljenom cigaretom u ruci na ulici i dalje nije rado viđena, a onda je ‘70-ih postala iskazom bunta mladih djevojaka  dok nije i to napušteno kao primitivno. I dok se moda oko toga mijenjala, u povijesti je ipak ostala zapisana ta prva dama - Alma plemenita Balley! Gospođa je prva položila i vozački ispit. 

A sve su dame oko nje već deset godina imale pravo upisati redovan studij na Zagrebačkom sveučilištu. Društvo je bilo zrelo za “damin gambit”, damama se smiješila novčana neovisnost. Zanimalo nas je kako je u nas išlo baš s damama sa stilom u 20. stoljeću, pa smo odgovore potražili u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, na Studiju modnog dizajna TTF-a, i razgovarajući s damama koje su prednjačile po stilu i bile na glasu zbog svoga ukusa, a k tome su poznavale i druge koje su se isticale svojom osobnošću vrijednom povijesnog zapisa. Podsjetit ćemo na neke od njih.

Nakon Drugog svjetskog rata dolazi do iskakanja iz partizanskog šinjela u Diorov kostim 

Već poslije Prvog svjetskog rata Praktični modni list izlazio je s ilustracijama znamenite Anke Krizmanić. A samo godinu nakon prve modne revije u nas 1924. Marija Jurić Zagorka uređivala je Ženski list za modu i kućanstvo. Za njezino je vrijeme, 1927. izabrana i prva naša misica Štefica Vidačić. Njezina je odjeća pokazivala da su naši krojači učili u Beču, Parizu i Londonu. Krucijalna figura stila koji je uslijedio bio je Otto Antonini,  urednik ženske revije Svijet koju je pokrenuo 1935. Imao je i zašto, naš se svijet odlično znao zabaviti - moda, sport, film, ples i kazalište bili su nezaobilazni. Hotel Esplanada i HNK postaju i modne piste, a balerine - manekenke. 

Glumci iz ozbiljnih rola vode konferansu. Predstavnica dama od stila u to je doba Ottova supruga Olga Ključec, kći županijskog tajnika, koja je i mladog slikara Otta uvela u visoko društvo. Prva sačuvana fotografija pokazuje par s većim društvom ispred privatnoga aviona, dvokrilca tipa “vrabac” koji je Otto kupio  s grofom Josipom Bobbellesom. Jasno je da govorimo o visokom društvu. A tu su svilene haljine otkrivale leđa, šeširi su velikih oboda, a pidžama komplete i nježne čipkaste haljine danas reinkarniraju dobri dizajneri. 

Neva Šibl i Nada Simon bile su u žiži interesa u društvu, blistavo odjevene, u damskoj odjeći sa zlatnim sandalama

Nakon Drugog svjetskog rata, društvu s novom komunističkom ideologijom prijeti ukidanje sveg kapitalističkog naslijeđa, ali ono ipak koketira i s dobrobitima starog sustava, pa ne ukida modne salone. Tilda Stepinski, Terka Tončić, Mila Granitz, braća Masnec i Žuži Jelinek okosnica su modnog obrta koji će preživjeti. Supruga predsjednika Tita Jovanka Broz  i Savka Dapčević Kučar nisu bile jedine drugarice od stila ravnog damskom! 

Prof. Tonči Vladislavić sjajno će to iskakanje iz partizanskog šinjela u Diorov kostim 2006. elaborirati u programu “Drugarica a la mode”. Od kasnih ‘60-ih naovamo buja modni obrt, čvrsto vezan za velike godišnje revije. Irena Uhl prva je profesionalna manekenka iz tog doba. Katarina Balogh prvo je ime u modnoj odjeći, a postolar Đuro Baćani u obući.

Uz rame su im Rikard Gumzej, Branko Hundić, Vesna i Drago Muhić, Velimir Matei... Sav mladi svijet skuplja zadnji novčić da bi kupio odjeću sa stilom. Odlazi se u Trst po casual odjeću, ali se ona prava kupuje kod njih, ili na skupljim adresama po Europi.

Istinska modna ikona toga doba gospođa je Mira Wolf. Svoj radni vijek provela je u Obrazovnom programu HRT-a, a danas vodi tekstilijarij Židovske općine u Zagrebu. Glasovita je zagrebačka dama od stila! Hippy stila, folk usmjerenja. To modno doba naziva izrazito demokratičnim. Na Dolcu je kupovala originalne etnobluze i, ako je trebalo, prekrajala bi ih. 

- Bilo je to doba krilatice ‘neka cvate tisuću cvjetova’, što je značilo raskid s diktatom (diorovske) mode. Poslije rata su se prekrajale stvari, muški bi krombi kaput bio preokretan, haljine bi se prekrajale. Došle bi u skromniju formu. Ja sam jednu ‘flaschengrun’ haljinu obilatih dimenzija cijelu izrezala. Donji je dio završio u dobro sašivenoj večernjoj opravi ravnog, cjevastog oblika. Bila sam mršava i nikome je poslije nisam mogla dati. Tada nismo govorili o anoreksiji. Nisam morala misliti na liniju, jer se tada nije toliko pretjerano jelo. Osamdesetih su plaće bile optimalne pa sam si mogla kupiti čak i potpisane stvari, Armanija, Trussardija, Kenza, Kriziju... 

Mnoge sam stvari darovala Muzeju za umjetnost i obrt. Čak 23 para cipela i čizama - prisjeća se Mira Wolf, sjajno pričajući o Židovima koji su često bili tekstilci, a o kojima je i sama snimala emisije. Damama od stila koje pamti naziva gospođu Nevu Šibl i Nadu Simon. Bile su u žiži interesa u društvu, kaže nam, blistavo odjevene, u damskoj odjeći, sa zlatnim sandalama, sasvim drukčije od Mire Wolf. Danas skida kapu pred stilom Đurđe Tedeschi, istinske poznavateljice mode.  

Među damama koje su se odlikovale posebnim stilom je Ika Škomrlj, glasovita kostimografkinja zagrebačkog HNK. Miru Wolf naziva seksepilnom vampiricom, pamteći je savršeno lijepu u plamteće crvenoj haljini s jednom naramenicom kako ide Zrinjevcem. Ika je bila suprotnost tome. Visoka, snažna, s divnom crvenom kosom. Birala je pomalo mušku odjeću i uvijek je na svoj način nosila. 

- Uvijek sam voljela detalje više od globala - kaže - uvijek je tu moralo biti nešto antikno, kakav ovratnik, preuređena stara stvar. Glavno mi je bilo da sam svoja - jasna je Ika.

 Među damama od stila koje je poznavala ističe Hedu Šohaj, Nadu Maceljski koju pamti “kako k’o kraljica hoda po gradu u ocelotu”, pa anglisticu Renatu Mikšu koja je izgledala kao iz žurnala...

Nezaboravna Alma plemenita Balley 

Alma je bila prva dama u Zagrebu koja je položila vozački ispit. A sve dame oko nje su već deset godina imale pravo upisati redovan studij na Zagrebačkom sveučilištu. Društvo je bilo zrelo za “damin gambit”, damama se smiješila novčana neovisnost.

Miru Wolf nazivali su seksepilnom vampiricom...

...koja savršeno lijepa u plamteće crvenoj haljini s jednom naramenicom ide Zrinjevcem, kaže kostimografkinja Ika Škomrlj  koja se šezdesetih također nametala svojim osebujnim modnim ukusom. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala