Obavijesti

Lifestyle

Komentari 74

Stiže nam val gripe - za brži se oporavak treba puno odmarati

Stiže nam val gripe - za brži se oporavak treba puno odmarati
1

Liječenje kod kuće: Puno svježeg voća i povrća, ljuti začini, češnjak, đumbir, topli tuš i inhaliranje ubrzavaju oporavak od gripe, a kod većih smetnji posjetite liječnika

VIDEO

Sezona gripe u Hrvatskoj je počela, a trenutačno kruže tri virusa gripe - dva tipa virusa A (H1N1 i H3N2) i virus tipa B, poručuju iz HZJZ-a. Uobičajeni simptomi su povišena temperatura, glavobolja, iscrpljenost, bol u grlu, kašalj, curenje iz nosa, bol u mišićima i mučnina. Od početka bolesti osoba je zarazna od tri do pet dana, a djeca do tjedan dana. 

No kako biste spriječili mogućnost zaraze gripom, važno je često prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, izbjegavati kontakt s oboljelima te, ako se ipak razbolite, ostati kod kuće i izliječiti se. 

Većina simptoma nestane unutar tjedan dana, no kašalj se može zadržati i dulje. Ako stanje potraje nekoliko dana, ako temperatura traje dulje od tri dana ili ako imate teškoća s disanjem, obvezno potražite liječničku pomoć. Patite li od kroničnih bolesti ili ste stariji od 65 godina, otiđite liječniku čim se pojave prvi simptomi gripe, a i ove skupine osoba imaju prioritet pri cijepljenju jer kod njih postoji mogućnost pojave komplikacija. 

U vrijeme gripe djeca se ne vode u velike gužve

Mjere prevencije koje vrijede za odrasle vrijede i za djecu. Budući da su djeca sklonija komplikacijama, bitno im je ojačati organizam uravnoteženom prehranom te unosom vitamina C i D te minerala. Ne vodite ih u zatvorene prostore s puno ljudi, radije neka budu više na svježem zraku.

Odmarajte se i pijte puno tekućine

Ako se niste uspjeli zaštititi te ste se ipak zarazili gripom, ostanite u krevetu i odmarajte se ako vam nije potrebna pomoć liječnika. Čuvanje energije pomaže tijelu da se bori protiv gripe te sprečava moguće komplikacije. Zbog visoke temperature tijelu je potrebno i više tekućine pa pijte puno vode (od šest do osam čaša na dan), čaja i sokova, no bez kofeina. Želite li si olakšati simptome vrućice, glavobolje i bolova, prije kupnje lijeka obvezno se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom. 

Cijepljenje protiv gripe najbolja je prevencija

Najboljom zaštitom protiv gripe smatra se cijepljenje, a obično počinje već u jesen. No još se možete cijepiti ako niste. Osobito se preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima.

Kvalitetnom prehranom i vježbanjem protiv gripe

Pravilna prehrana i redovita fizička aktivnost doprinose jačanju imuniteta te na taj način štite od mogućih virusnih infekcija ili barem ublažavaju simptome gripe. Preporučuje se jesti voće i povrće bogato vitaminima te ribu, primjerice skušu ili sardinu, jer je bogata omega-3 masnim kiselinama koje se u organizmu bore protiv upala. 

Češnjak jača imunitet

Osim što se dobrim odabirom namirnica može spriječiti gripa, one i ubrzavaju ozdravljenje. Zato se tijekom prvih dana gripe preporučuje laganija hrana.

Jedite što više svježeg ili kuhanog povrća i voća. Topla pileća juha pomoći će kod bolova u grlu te pospješiti borbu protiv infekcije, a dodate li joj papra, češnjaka, curryja ili drugih ljutih začina, pomoći će razrijediti sluz u ustima, nosu i plućima. Prehranu obogatite i češnjakom, koji potiče imunitet te olakšava disanje.

U borbi protiv virusa pomoći će i đumbir, koji djeluje antiseptički te ublažava bol, a smatra se jednim od najučinkovitijih lijekova protiv prehlade i gripe. Uspješnom liječenju pomoći će i tuširanje toplom vodom koje otvara dišne putove, ali i inhaliranje. Napunite posudu vrelom vodom u koju dodajte dvije žličice nasjeckanoga svježeg đumbira, stavite ručnik preko glave i inhalirajte. U vodu se može dodati i malo kapi ulja eukaliptusa.

Zbog problema s disanjem i temperaturom pođite liječniku
Riječ stručnjaka: Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ-u, prof. dr. Ira Gjenero Margan

Gripa se dosad pojavila u obliku dva virusa tipa A (H1N1 i H3N2) i virusa tipa B, no velika epidemija tek slijedi. Sva tri virusa nalaze se i u cjepivima protiv gripe. Još se možete cijepiti, a osobito se preporučuje da to učine kronični bolesnici i starije osobe. Simptomi gripe mogu biti blaži, no ako su teži, preporučuje se ostati u krevetu i preležati je. Ako se pojave problemi s disanjem te temperatura potraje i do sedam dana, potrebno je javiti se liječniku. 

Kod djece simptomi su drukčiji, na primjer, uz visoku temperaturu pojavljuju se i gastrointestinalne smetnje. Specifični imunitet prema gripi ne može se “napraviti” - jedini načini da ga poboljšate su cijepljenje ili ako je prebolite. No opće zdravstveno stanje čini nas otpornijim ili podložnijim gripi.

Antioksidansi iz namirnica tjeraju otrove

Tijekom bolesti, ali i poslije preporučuje se jesti što više namirnica bogatih antioksidansima jer iz tijela izbacuju toksine nakupljene tijekom gripe. Vitamini C i A su najbolji izvor, a ima ih u agrumima, zelenom lisnatom povrću, plavoj ribi te crvenom i žutom voću i povrću.

Domaći recepti za ublažavanje bolnoga grla

Otopite žličicu soli u toploj vodi i ispirite grlo nekoliko puta tijekom dana. Osjećaj grebanja u grlu smanjit ćete i mješavinom limunova soka, dvije šalice tople vode i žličice meda. Ohladite je pa isperite grlo.

Ispiranje nosa slanom vodom

Pomiješajte po 1/4 žličice soli i sode bikarbone u 250 ml vruće vode pa ubrizgajte u nosnice dva, tri puta. Tako ćete olakšati disanje te ukloniti čestice virusa i bakterija.

Zbog visoke temperature mora se više piti

Tijekom povišene tjelesne temperature ljudi se više znoje, pa lakše dolazi do dehidracije organizma. Stoga se preporučuje piti do dvije litre tekućine na dan te jesti puno tekuće hrane u obliku juha, toplih variva ili jogurta.

Okrijepite 
se juhom i krekerima

Tijekom gripe izbjegavajte jesti puno mesa i masnu hranu jer u tom slučaju organizam energiju troši na probavljanje hrane. Radije okrijepite tijelo juhom i krekerima.  

Razlika između gripe i prehlade

Simptomi: Gripa 

Početak bolesti: nagli početak, razvoj simptoma unutar 3-6 sati 
Trajanje bolesti: 7-10 dana ili dulje
Vrućica: visoka temperatura (38-40°C) u trajanju 3-4 dana
Glavobolja: nagli početak, snažan bol
Bol u mišićima: jak bol
Drhtavica: uobičajena
Umor, slabost: izražen umor koji može potrajati 2-3 tjedna
Iscrpljenost: često prisutan simptom
Kašalj: suhi kašalj
Kihanje: ponekad
Začepljen nos: ponekad
Bolno grlo: ponekad
Komplikacije: bronhitis, upala pluća, pogoršanje kronične bolesti

Simptomi: Prehlada

Početak bolesti: postupan 
Trajanje bolesti: 3-5 dana
Vrućica: blaga
Glavobolja: blaga
Bol u mišićima: blag bol
Drhtavica: nije uobičajena
Umor, slabost: blagi 
Iscrpljenost: nikad
Kašalj: produktivni kašalj
Kihanje: uobičajen simptom
Začepljen nos: prolazi unutar tjedan dana
Bolno grlo: uobičajeno
Komplikacije: upala sinusa, upala srednjeg uha

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje