Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
52 komentara

Stiže proljeće i to dan ranije - evo zašto ne dođe uvijek 21.3.

Službeno, snijeg na cesti nije neki indikator proljeća, ali danas u 17.15 sati ulazimo u novo godišnje doba. To je zbog nesavršenosti kalendara, ali i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca

Foto: Pixabay/Merseyside Police
52 komentara

Prvi dan proljeća je poprilično hladan i bijeli za ovo doba godine. Kako definirati prvi dan proljeća ovisi o tome slijede li se astronomske ili meteorološke sezone. Astronomska metoda utvrđivanja godišnjih doba kaže da će proljeće ove godine trajati od 20. ožujka do 21. lipnja, piše britanski Sun. Što znači da je danas prvi dan proljeća. Ako se slijedi meteorološki kalendar, proljeće je već počelo s 1. ožujkom te će trajati do 31. svibnja.

Kako se utvrđuje prvi dan proljeća?

Postoje dvije različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba - astronomska i meteorološka metoda. Meteorolozi se vode meteorološkim sezonama, koje se temelje se na godišnjim padanjima i rastu temperature te stanju atmosfere.

Foto: Dreamstime

Meteorološka sezona koordinira s kalendarom kako bi godišnja doba podijelila na četiri tromjesečna godišnja doba.

Korištenjem ovog sustava godišnja doba su definirana kao: Proljeće (ožujak, travanj, svibanj), ljeto (lipanj, srpanj, kolovoz), jesen (rujan, listopad, studeni) i zima (prosinac, siječanj, veljača).

Ovim sustavom proljeće počinje 1. ožujka i traje do 31. svibnja.

Zašto se datum početka proljeća mijenja svake godine?

Druga metoda izračunavanja godišnjih doba se temelji na astronomskim sezonama. Oni se odnose na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce, uzimajući u obzir ravnodnevicu (kada je duljina dana točno jednaka duljini noći) i solsticij (najduži i najkraći dani u godini).

OKOMITA SADNJA Fantastičan trik kako da vam cvjetni balkon izgleda raskošno

Tehnički rečeno, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kad Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Razlog zbog kojeg prvi dan proljeća nije uvijek isti dan je nesavršenost našeg kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca.

Prema Akademskom Astronomskom Društvu - Rijeka proljeće ove godine u naše krajeve dolazi danas u 17.15 sati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message