Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Što antibakterijski gel čini našem dragocjenom prstenju?

Svakodnevno učestalo korištenje gelova koji ubijaju bakterije i viruse utječe na ljepotu našeg dragocjenog nakita, što se može vidjeti u promjeni boje, teksture i sjaja

Foto: Pinterest/Canva
2 komentara

- Postoje dvije vrste antibakterijskih gelova, na bazi alkohola i na bazi vode. Ovi na bazi alkohola su benigni i neće utjecati na nakit, no antibakterijski gelovi na bazi vode sadrže klor te bi on mogao naštetiti nakitu, naročito onome od srebra. Također, mogli bi utjecati na koroziju zlata, pgotovo onog s dodatkom nikala – ističe metalurg Shan Aithal za Jckonline.

Sapuni mogu sadržavati abrazivna sredstva, koja grebu površinski dio nakita, čime ukras gubi svoja estetska svojstva, upozorava Aithal.

Što se tiče dijamanata i safira, neće ih uništiti, već će ova sredstva smanjiti prepoznatljivi sjaj luksuznog kamenja te se nakon toga preporučuje ultrasonično čišćenje nakita.

- Biseri su osjetljivi na ovakve čistače, stoga preporučujem stavljati biserni nakit tek kad je koža skroz osušena. Naime, alkohol može uništiti sjaj bisera i njegovu delikatnu površinu, a boja se može promijeniti. Primjerice, bijeli biseri će postati žuti. Svakako preporučujem da skinete takav nakit kad čistite ruke antibakterijskim gelovima – predlaže Peggy Grosz iz kompanije Assael koja proizvodi skupocjene bisere.

- Iako je preporučljivo skidati nakit dok peremo ruke, predlažem ljudima da čiste nakit posebnim čistačima jer se na njima inače svašta nakuplja - upozorava Susi Smither iz kompanije The Rock Hound.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message