Lifestyle

Komentari 0

Što je pred-šamponiranje i zašto bi to trebali češće primjenjivati?

Što je pred-šamponiranje i zašto bi to trebali češće primjenjivati?

Pred-šamponiranje može spriječiti prekomjerno lomljenje i gubitak kose pod tušem. To će kosu omekšati prije šamponiranja, tako da nećete morati agresivno češljati kosu nakon njega

Pred-šamponiranje je proces pripreme kose prije samog šamponiranja. To može biti u obliku maske, ulja, pilinga ili tretmana - ali načelno, to je hidratantna i/ili bistra formula koju nanosite na tjeme i kosu. Iako se može činiti kontraproduktivnim nanošenje nečeg na kosu prije pranja, ovaj dodatni korak može napraviti ogromnu razliku u ukupnoj teksturi kose, pojednostaviti rutinu oblikovanja, pa čak i pomoći pri gubitku kose.

POGLEDAJTE VIDEO: Beba s bujnom kosom

Ako niste sasvim sigurni odakle započeti, u nastavku saznajte sve što trebate znati o pred-šamponiranju te kako izvući maksimum iz njega.

Koje su prednosti pred-šamponiranja?

Glavni cilj pred-šamponiranja je da vaša kosa bude zaštićena i hidratizirana tijekom pranja.

- Ovo je osobito korisno za one s valovitom, kovrčavom, oštećenom ili neposlušnom kosom. Šamponiranje može kosi oduzeti sva njena prirodna ulja te je ostaviti suhom i lomljivom. Pred-šamponiranje djeluje kao baza ili zaštitna barijera protiv pretjeranog čišćenja - objašnjava frizer Ryan Richman.

Pred-šamponiranje također može spriječiti prekomjerno lomljenje i gubitak kose pod tušem. Richman također napominje da će vam kosu otpetljati prije šamponiranja, tako da nećete morati agresivno češljati kosu nakon tuširanja.

Još jedan plus je to što ovaj dodatni korak može olakšati oblikovanje kose. Ono će održati teksturu, oblik i sjaj kose.

Kako se pripremiti prije?

Ovaj odgovor ovisi o vašim individualnim ciljevima koje želite postići na kosi, ali Richman kaže da se pred-šamponiranje može podijeliti u dvije kategorije: pročišćavanje i hidratacija.

Ako želite osvježiti vlasište, tu vam može pomoći tretman za pročišćavanje, odnosno piling vlasišta, serum za detoksikaciju kose ili ispiranje jabučnim octom. To će ukloniti razne nakupine s kose, a posebno je korisno jer šamponi i regeneratori koriste puno teških kemikalija na bazi ulja.

Ako vam je glavni cilj kosi dodati hidrataciju, biljna ulja (poput tretmana vrućim uljima) i maske za kosu će biti vaš najveći saveznik. Richman preporučuje kokos, argan, maslinu i ricinus, a sva ta ulja će zaštititi kosu od isušivanja tijekom procesa čišćenja. Što se tiče trajanja tretmana, Richman predlaže da se tretman pročišćavanja ne ostavlja na kosi dulje od 20 minuta, a hidratantne formule ne dulje od pola sata.

- Kako biste doista iskoristili prednosti pred-šamponiranja, proizvod nanesite na suhu kosu prije ulaska pod tuš. Nakon što ga stavite na kosu, zamotajte je u kapu za tuširanje. Vrućina i para iz tuša u kombinaciji s kapom pomoći će da proizvod uđe u folikule kose i ubrzati proces upijanja, a vi možete oprati tijelo u međuvremenu - kaže Richman.

Koliko često trebate pred-šamponirati?

To uvelike ovisi o tipu kose i o tome koji tretman pred-šamponiranja koristite. Formule za pročišćavanje bi trebale biti ograničene na jednom mjesečno, ali hidratantne maske i kreme možete dodati rutini koliko god često želite. Međutim, Richman upozorava da kosu možete previše navlažiti.

- Ljudi s ravnom kosom vjerojatno će otkriti da svakodnevno pred-šamponiranje nije potrebno jer može smanjiti volumen. Samo vrlo suhi tipovi kose ili kovrčave teksture trebali bi ovaj tretman koristiti svaki put kad se tuširaju - savjetuje.

Postoji li nešto što ne biste trebali raditi?

Prilikom pred-šamponiranja, Richman preporučuje da ne koristite istu vrstu tretmana za što koristite i vaš šampon. Drugim riječima, ako koristite šampon za pročišćavanje, ne biste ga trebali udvostručiti. A ako koristite hidratantni šampon koji je bogat silikonima, izbjegavajte kremastu masku za kosu.

Poput njege kože, ljepota pred-šamponiranja je u prilagodbi. Možete eksperimentirati s različitim metodama dok ne pronađete najbolju, piše Real Simple.

Najčitaniji članci