Obavijesti

Lifestyle

Što je to koncept smanjenja štete? Evo što kažu stručnjaci

Što je to koncept smanjenja štete? Evo što kažu stručnjaci
4

Kada je riječ o konceptu smanjenja šteta kod pušača, onda prednjače Velika Britanija i Švedska. Njihovim stopama krenuli su Novi Zeland, Australija, Japan...

VIDEO

Trenutno u svijetu ima više od milijardu aktivnih pušača, a iako se neki snagom volje uspiju odreći ove loše navike, mnogi proces prestanka ne mogu proći sami. U takvim slučajevima moguće je primijeniti koncept smanjenja šteta (Harm reduction), pojasnio je na nedavno održanom panelu povodom Svjetskog dana nepušenja doc. dr. sc. Ranko Stevanović, dr. med. i predsjednik Udruge HARPH (Hrvatske udruge za smanjenja šteta po zdravlje).

- Harm reduction je iznimno važna karika u javnom zdravstvu. Koncept predstavlja skup zdravstvenih i socijalnih usluga koji umanjuju nastalu zdravstvenu štetu i u pravilu se pristup temelji na ljudskim pravima bez ikakvog osuđivanja.  Kod bilo koje ovisnosti, pa tako i ovisnosti o cigaretama, jako je teško doći do doživotne apstinencije. Ustvari, jednom stečenu pravu ovisnost jako je teško prekinuti. Najlakše je reći prestanite danas pušiti i od sutra više nikad nemojte zapaliti cigaretu. No, u praksi nitko nikada na taj način nije prestao pušiti – ističe predsjednik Udruge HARPH dodajući da su koncept smanjenja šteta u posljednjih pet godina prihvatile sve razvijene zemlje, a na dobrom putu prihvaćanja ovog pristupa je i Hrvatska.

Konkretno kod pušača, koncept smanjenja šteta odnosi se na strategije osmišljene za smanjenje zdravstvenih rizika povezanih s pušenjem duhana, ali koje mogu uključivati kontinuiranu upotrebu nikotina ili bezdimnih uređaja.

Alternativa duhanskom dimu

Premda je najbolja stvar koja se može napraviti da se smanji šteta uzrokovana pušenjem prestati pušiti, kao zamjena za klasične cigarete, posljednjih se godina na tržištu pojavio veliki broj novih duhanskih i nikotinskih proizvoda od kojih su najpoznatije e-cigarete i grijani duhanski proizvodi. Naime, istraživanja su pokazala da se pri visokoj temperaturi kod klasične cigarete razvija niz štetnih spojeva. 

-  Na vrhu žara obične cigarete i na temperaturi izgaranja od 700 do 900 stupnjeva razvija se katran i 70 različitih toksina. Oni izazivaju aterosklerozu i rak koji ubija ljude. U Hrvatskoj je godišnje 9000 smrti povezano s onima koji puše klasične cigarete. No, kada je riječ o maloljetnicima i onima koji nikada nisu pušili, onda su alternativni duhanski proizvodi štetni. Ovdje je riječ o 30% Hrvata koji neće platiti račune za struju ili kupiti kruh, ali će kupiti kutiju ili dvije cigareta. Njima treba pružiti ruku podrške – rekao je dr. Stevanović 

Male,Hand,Destroying,Cigarettes,-,Stop,Smoking,Concept

Tako elektroničke cigarete ili proizvodi koji zagrijavaju duhan, prema mišljenju dijela stručnjaka, predstavljaju suvremenu alternativu klasičnim cigaretama i time smanjuju rizik od nuspojava i bolesti koje se tradicionalno pripisuju konzumaciji cigareta. 

- FDA u Americi posebno testira već testirane proizvode u vrhunskim tvornicama i na njih već stavlja oznaku da takvi proizvodi mogu biti korišteni kao pomoć i alternativa kod kompulzivnih pušača - kaže Stevanović. 

Koncept su prihvatile već mnoge zemlje 

Kada je riječ o konceptu smanjenja šteta, onda tu, bez sumnje, prednjači Velika Britanija. Njihovo zakonodavstvo podržava korištenje e-cigareta kao manje štetne alternative pušenju te promiče njihovu dostupnost i regulaciju. Štoviše, UK pomaže pušačima da prestanu pušiti uz dijeljenje besplatnih e-cigareta, a istraživanja pokazuju da su e-cigarete bile najpopularnija pomoć za prestanak pušenja u Engleskoj u 2020. godini. Pokazale su se vrlo učinkovite u podršci onima koji pokušavaju prestati pušiti i to u omjeru: 27,2% pušača koji koriste e-cigarete u usporedbi s 18,2% pušača koji koriste nikotinske zamjene kao što su flasteri i žvakaće gume.

Stop,Smoking,Concept.,Young,Woman,Cut,Cigarettes,With,Scissors,Happy

I Novi Zeland pridružio se zemljama koje su usvojile koncept smanjenja šteta. Njihov je cilj do 2025. postati zemlja bez duhanskog dima, a u sklopu te inicijative, uloga e-cigareta je istaknuta kao alternativa onim pušačima za koje potpuna apstinencija nije opcija. Tamošnji stručnjaci, međutim, apeliraju da se e-cigarete prodaju samo u ljekarnama ili na recept, kao što je slučaj u Australiji, zbog sve veće potražnje među tinejdžerima za ovom vrstom duhanskog proizvoda. 

A primjer zemalja gdje je upotreba grijanih duhanskih proizvoda dovela do drastičnog smanjenja stope pušenja su Japan i Švedska. Dramatičan pad pušača u Japanu dogodio se upravo zbog dostupnosti grijanih duhanskih proizvoda koji su mnogim pušačima, koji bi inače nastavili pušiti cigarete, omogućili da se prebace na manje štetne alternative bez dima. S druge strane, Švedska bi uskoro mogla postati prva 'smoke free' zemlja svijeta koja će stopu pušenja spustiti ispod 5%. 

Kako stoji Hrvatska?

Temelj švedskog modela je prihvaćanje alternativnih nikotinskih i duhanskih proizvoda i aktivno poticanje odraslih pušača da koriste te proizvode. Zbog usvojene strategije, Švedska se može pohvaliti i najnižim postotkom bolesti povezanih s pušenjem u EU, a zemlja ima i 41% manju učestalost raka od ostalih europskih zemalja. 

No, za razliku od Švedske, u Hrvatskoj svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh. Svaki drugi hrvatski pušač popuši prosječno 15-24 cigarete dnevno, a znanstveno je dokazano da jedna cigareta skraćuje život osam minuta. U prijevodu, osobi koja puši jednu kutiju cigareta dnevno je dan kraći za dva sata i 40 minuta, a godina 40 dana. Međutim, koncept smanjenja šteta od duhana nije prihvaćen u Hrvatskoj, a alternativni proizvodi smanjene štetnosti poput e-cigareta i grijanih duhana su zakonski izjednačeni sa cigaretama.

Handsome,Man,Quitting,Smoking,With,A,Broken,Cigar

Važno je napomenuti da koncept smanjenja šteta ne znači da je pušenje bezopasno. Pušenje i dalje nosi značajan rizik od različitih bolesti i zdravstvenih problema. No, koncept smanjenja šteta, kažu stručnjaci, pokušava pružiti alternativu za pušače koji trenutno nisu spremni ili sposobni prestati pušiti, s nadom da će smanjiti njihovu ukupnu izloženost štetnim tvarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje