Lifestyle

Komentari 18

Što kada grmi? Ne tuširajte se, ne perite suđe i spustite mobitel

Što kada grmi? Ne tuširajte se, ne perite suđe i spustite mobitel

Nije dobro stajati kraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stupova te slavina, utičnica i električnih prekidača za vrijeme grmljavine, savjetuju iz Hitne medicine grada Zagreba

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u Hrvatskoj će u poslijepodnevnim satima, ponajviše u unutrašnjosti te ponegdje na sjevernom Jadranu, uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice biti kiše i grmljavine, a može biti i lokalno izraženijih pljuskova. Slični se vremenski uvjeti najavljuju i za sutra. 

Munje nastaju u oblaku kumulonimbusa koji djeluje poput velikog električnog kondenzatora: gornji dio oblaka je pozitivno nabijen, a donji uglavnom negativno. Uzroci takve raspodjele naboja u oblaku nalaze se u složenim procesima unutar samog oblaka.

POGLEDAJTE VIDEO: Grom udario u obiteljsku kuću u Pleternici

Nakon nastupa kritične razlike naboja između oblaka i tla, dolazi do električnog pražnjenja (izbijanja) koje se naziva munja. Električno pražnjenje popraćeno je svjetlosnim očitovanjem ili sijevanjem i zvučnim očitovanjem ili grmljenjem, a zajedno čine grmljavinu.

Munja se može javiti unutar oblaka (npr. između vrha i podnice oblaka), između dva oblaka, između oblaka i atmosfere, te između oblaka i Zemljine površine. Ako se električno pražnjenje odvija na Zemljinoj površini, to se zove grom, piše DHMZ na svojim stranicama.

Budući da smrtnost od udara groma iznosi 10 do 30 posto, a 50 do 70 posto preživjelih ima značajne poremećaje, najčešće živčanog sustava, važno je podsjetiti na pravila ponašanja kojih se treba pridržavati tijekom lošega vremena, stoji na stranicama Hitne medicine grada Zagreba

Kako se zaštititi od udara groma?

Istine i zablude o grmljavini

NETOČNO


TOČNO

Najčitaniji članci