Obavijesti

Lifestyle

Komentari 74

Što kada stanemo na ježinca, ubode nas osa ili opeče meduza

Što kada stanemo na ježinca, ubode nas osa ili opeče meduza
1

Opeklina od meduze manje boli ako se mjesto ohladi. Suprotno tome, koža opečena vlasuljom najbolje se umiri položi li se na nju vruć oblutak s plaže

VIDEO

Sunce nije jedina opasnost koja vreba na odmoru. Ubodi insekata i morskog ježa te opekline meduze ili vlasulje neugodni su, bolni, a ponekad i opasni. Kad meduza opeče, javlja se iznenadna jaka bol te se pojavi mjehur. Mjesto treba isprati morskom vodom ili octom kako bi se odstranile preostale lovke. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

- Opečeno mjesto treba tretirati kao i svako drugo izloženo alergenu. Ako je područje manje, treba staviti antihistaminik (kreme protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u ljekarni bez recepta) - savjetuje pedijatrica dr. Giovana Armano te dodaje da se djetetu protiv boli može dati i sirup.

Opeklina od meduze manje boli ako se mjesto ohladi. Suprotno tome, koža opečena vlasuljom najbolje se umiri položi li se na nju vruć oblutak s plaže. Ako je zahvaćen veći dio (veći od površine dlana) bilo bi dobro potražiti pomoć liječnika. 
Stane li dijete na morskog ježa, iglice treba odmah odstraniti, dok je koža još vlažna i mekana. To se radi sterilnom pincetom ili iglicom, a iglice koje se ne mogu izvaditi mogu se namazati tzv. crnom masti, odnosno masti amonijeva sulfogirodalata, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože. 

- Nakon što se iglice izvade područje treba dezinficirati ili staviti antibiotsku mast - objašnjava dr. Armano. Većina preostalih iglica će sama izaći, ali ako se to ne dogodi, a područje uboda se zacrveni i boli, treba potražiti pomoć te kirurški odstraniti bodlje.  

Osim ovih, tipično plažnih ozljeda, ljeti prijete i ubodi komaraca, osa, pčela i paukova. Na mjesto uboda uglavnom se stavljaju hladni oblozi.

- S obzirom da se radi o alergijskoj reakciji, mjesto uboda treba namazati antihistaminskom kremom (dostupna u ljekarni bez recepta). Ako je jako otečeno te svrbi i boli, djetetu se može dati antihistaminski sirup. Liječnika treba potražiti ako simptomi ne jenjavaju te se pojave mučnina, otežano disanje ili urtikarija - savjetuje pedijatrica dr. Armano.

Na mjesto uboda ose, pčele, komarca i pauka može se staviti i smočena tableta andola ili aspirina. Tableta se na mjestu uboda drži minutu do dvije. Za ubode komaraca odlična je i soda bikarbona. Žlica sode pomiješa se s par kapi hladne vode i stavi na ubod. Olakšava svrbež i bol, a alkalna priroda bikarbone pomaže u neutraliziranju PH kože, što ublažava upalu. Na mjesto uboda insekta mogu se nanijeti i kap-dvije ulja od paprene metvice koje hladi te pojačava cirkulaciju. Kad se izvadi žalac pčele ili ose, bol i svrbež ublažuje trljanje peršinova lista te soka od limuna.

Obična voda može samo naštetiti 

Opekline od meduze nikako ne ispirite običnom vodom jer se lovke tad bolje uhvate za kožu i ispuštaju otrov, pa je i bol jača. Ako su u koži zaostale žarnice, možete ih posuti pijeskom i sastrugati štapićem od sladoleda ili kreditnom karticom (ne rukama da se ne prenese otrov). Ne trljajte kožu da ne upije otrov.

Homeopatija

Ubodi insekata, morskog ježa i opekline od meduze ili vlasulje mogu se liječiti i homeopatskim pripravcima. Urtica Urens smanjuje pečenje i bol te oticanje kože. Homeopatski lijek Ledum Palustree daje se za sve ubodne rane, kao i Apis Mellifica. Kod uboda morskog ježa pomaže Silicea, koja utječe na to da dijelovi bodlji izađu iz tijela.

Na ljetovanje ne bez ovoga 

U torbu za ljetovanje, osim kreme za sunčanje, obavezno stavite antiseptik, pincetu, antihistaminsku kremu, sirup za snižavanje temperature (ujedno je i protiv bolova), sterilne gaze i flastere

Šešir i sandale čuvaju mališane

Djeca bi trebala nositi na paži plastične sandale, a kremu za sunčanje ne zaboravite namazati i ispod ruba kupaćega kostima jer se on stalno pomiče. Šešir je obavezan na suncu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku