Lifestyle

Komentari 3

Što možete učiniti ako dijete ne voli svoje nastavnike u školi?

Što možete učiniti ako dijete ne voli svoje nastavnike u školi?

Svatko je tijekom školovanja imao makar jednog nastavnika s kojim nije mogao pronaći zajednički jezik. Bilo zbog nedostatka entuzijazma ili lošeg pristupa djeci, pojedini predmeti mogu postati problem

Zato postoji velika vjerojatnost da će svako dijete u školi imati najmanje jednog nastavnika čiji predmet neće voljeti. Možda je u pitanju način predavanja, ocjene, komunikacija ili interakcija s djecom.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je sedam najčešćih propusta u odgoju

Zato se pitate čeka li vas duga školska godina u kojoj pokušavate pomiriti učeničke obveze svog djeteta i činjenicu da mu se određeni nastavnici i predmeti ne sviđaju.

No stručnjaci kažu da postoje strategije kojima taj problem možete premostiti i djetetu omogućiti da lakše upravlja svojim emocijama, piše iMom.

Dreamstime

1. Naučite dijete razmišljati iz perspektive nastavnika

Ako vam se dijete požalilo da ne voli nekog nastavnika, iskoristite priliku i naučite ga promatrati stvari iz druge perspektive. Možda je nastavnik ogorčen jer ga djeca ne poštuju. Ako promotre situaciju iz perspektive nastavnika, možda neće biti toliko uzrujani što im on predaje taj predmet.

2. Razgovarajte o empatiji

Razgovarajte sa djetetom o važnosti empatije i pružite mu primjere kako to postići. Ako na sat dolazi sa pozitivnim stavom i učenik je koji cijeni ulogu i vrijeme svog nastavnika, možda stvari krenu u pozitivnijem smjeru.

3. Naučite dijete kako razgovarati sa drugima

Svi se ponekad moramo suočiti sa ljudima sa kojima nam je komunikacija otežana i izazovna. Ako dijete ne voli nastavnika, možda je to prilika da ga naučite kako se ponašati u kompliciranim odnosima.

Uz malo vježbe, dijete će naučiti biti obzirnije i samouvjerenije govoriti o svojim potrebama. U tom će slučaju možda naučiti i kako misliti o drugima, poradit će na svojim komunikacijskim vještinama i postići uspjeh uz samokontrolu.

4. Naučite dijete kako s poštovanjem prema drugima izraziti svoje potrebe

Želimo da nam djeca s povjerenjem govore o svojim problemima, ali ne treba ih učiti da ćemo probleme rješavati umjesto njih. Naučite ih kako se samostalno nositi sa izazovima i objasnimo im da floskula kako ih nastavnik ne voli nije točna.

Ako imaju potrebu za dodatnim objašnjenjem oko gradiva, usmjerite ih na instrukcije ili neka od nastavnika zatraže da im objasni ono što im nije jasno.

 

Najčitaniji članci