Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Što točno znače bijele mrlje na noktima i kako ih se riješiti?

Što točno znače bijele mrlje na noktima i kako ih se riješiti?

Bijele mrlje na noktima može uzrokovati autosomni gen koji je nasljedan, grizenje ili trauma nokta, a mogu ukazivati i ​​na gljivičnu infekciju ili alergijsku reakciju na sastojke akrilne ili gel manikure

VIDEO

Poput kože i kose, nokti se također s vremenom mijenjaju. Naime, nokti su napravljeni od proteina poznatog kao alfa-keratin koji djeluje kao polimer kako bi osigurao zaštitni sloj za kožu ispod. Baš kao i kosa (koja je napravljena od tog istog proteina), nokti mogu poslužiti kao ogledalo cjelokupnog zdravlja, što znači da je važno brinuti o njima i obratiti pažnju na promjene.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za suhu kožu na rukama

Pokretanje videa...

01:06

Ako se dogodi da su jedna od tih promjena bijele mrlje, to bi mogao biti znak da trebate usporiti, poboljšati prehranu ili napraviti pauzu od manikure s gelom. Ako i tada bijele mrlje ne nestaju, valja posjetiti medicinskog stručnjaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Saznajte što sve dovodi do pojave bijelih mrlja te kako ih spriječiti i liječiti.

Američka manikura: Nježnija je od francuske i vrlo je tražena
Američka manikura: Nježnija je od francuske i vrlo je tražena

Što su bijele mrlje na noktima?

- Bijele mrlje (tehnički nazvane točkasta leukonihija) definirane su kao naslage keratina na ploči nokta - objašnjava Paul Jarrod Frank, poznati kozmetički dermatolog iz New Yorka i autor knjige The Pro-Aging Playbook. On ističe da se leukonihija može prikazati i kao bijele linije preko nokta (poprečna ili prugasta leukonihija) ili prema dolje (uzdužna leukonihija nokta).

Što uzrokuje bijele mrlje na noktima?

Suprotno uvriježenom mišljenju, uglavnom nije riječ o nedostatku kalcija.

- Bijele mrlje na noktima obično su znak oštećenja ležišta nokta zbog suhoće ili traume - kaže dr. Frank. Ljudi koji grizu nokte skloniji su dobivanju ovih bijelih tragova, kao i oni koji često rade manikuru s gelom koja oštećuje ležište noktiju. Vrlo rijetko se radi o manjku određenih minerala poput cinka i kalcija.

Također, Frank dodaje da neke bijele mrlje može uzrokovati autosomni gen koji je nasljedan (stanje se naziva i totalna kongenitalna nasljedna leukonihija), dok druge mogu ukazivati ​​na gljivičnu infekciju ili alergijsku reakciju na sastojke akrilne ili gel manikure. Od gela će mrlje vjerojatno izgledati razbacano, dok će od traume one biti na jednom koncentriranom mjestu.

Odlazak na spavanje između 22 i 23 sata mogao bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti
Odlazak na spavanje između 22 i 23 sata mogao bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

- Gljivice na noktima mogu se pojaviti kad god izlažete svoje nokte toplom, vlažnom okruženju, a bakterije i gljivice mogu ući u nokat tijekom rašpanja ili podrezivanja noktiju, osobito ako alati nisu sterilni - kaže dr. Frank.

I iako nije vjerojatno, bijele mrlje također mogu biti znak i ozbiljnijih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, zatajenje bubrega ili upala pluća. Ako sumnjate da je to slučaj, odmah se obratite svom liječniku.

Kako spriječiti pojavu bijelih mrlja na noktima?

Kako bi nokti bili zdravi i bez bijelih mrlja, dr. Frank predlaže da ih hidratizirate (ulje za kutikule čini čuda), izbjegavate gristi nokte kao i ostale štetne navike, te uzimajte pauze između manikura, osobito onih koje uključuju oštro rašpanje, gelove i ostalo.

- Probajte dva tjedna ili tjedan dana uzeti pauzu ako vam se često pojavljuju bijele mrlje i držite se salona koji koriste sterilizirane alate. Ako sumnjate da su mrlje posljedica alergije, onda izbjegavajte lakove za nokte ili ljepila, ovisno o tome na što ste alergični - savjetuje.

Temperatura tijela može biti i previše niska, evo što to znači
Temperatura tijela može biti i previše niska, evo što to znači

Kako se riješiti bijelih mrlja na noktima?

Ako su one rezultat traume, dr. Frank kaže da ćete najčešće morati pustiti nokte da izrastu.

- Ako je riječ o alergijskoj reakciji, izbjegavajte alergene. Također, ako vjerujete da bi to mogla biti gljivica (u tom slučaju možete primijetiti i zadebljanje nokta), trebali biste posjetiti dermatologa kako bi dobili antifungalni lijek - kaže dr. Frank.

Naravno, uvijek je korisno jesti hranu koja je bogata vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama kako bi se poboljšalo cjelokupno zdravlje noktiju. To uključuje losos, jaja, nemasno meso i zelje.

Kada trebate potražiti liječničku pomoć?

Ako vam se bijele mrlje rijetko pojavljuju i povezane su s ozljedom nokta, nema potrebe za posjetom liječniku. Međutim, ako je uzrok nepoznat, a bijele mrlje se pogoršavaju, dr. Frank predlaže da posjetite dermatologa koji vam može pomoći procijeniti može li to biti posljedica genetskog ili drugog stanja i propisati vam personalizirani plan liječenja, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje