Lifestyle

Komentari 6

Što vaša omiljena hrana otkriva o vašoj osobnosti? Tko traži uzbuđenja, a tko organizaciju?

Što vaša omiljena hrana otkriva o vašoj osobnosti? Tko traži uzbuđenja, a tko organizaciju?

Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi te ih svaki poremećaj u njihovu savršeno uređenom svijetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena

Baš kao i omiljena boja, najdraži filmovi i glazba, žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, kiselim citrusima ili slasnim kolačima usko je povezana s osobnošću, tvrdi američki neurolog dr. Alan R. Hirsch u knjizi 'Koji je okus vaše osobnosti?'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Tko može jesti ljuće?

Tijekom 25 godina, prateći 18.000 ispitanika, proveo je više od 200 istraživanja o osjetilima i neurološkim reakcijama signala okusa te otkrio da pojačanje određenih okusa i mirisa utječe na prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, čak i na brzinu kojom učimo.

Baš kao što miris iz djetinjstva može trenutačno vratiti u doba dok ste se igrali na livadi, tako će i omiljeni miris dešifrirati skrivene mehanizme osobnosti.

Primjerice, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti te u društvu manje ugodni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprijekornu organiziranost. Odjeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci među vješalicama gotovo isti. 

Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi te ih svaki poremećaj u njihovu savršeno uređenom svijetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod taj nazivnik svode i druženja s ljudima koji im nisu važni, na domjencima koji su izvan njihove kontrole.

Ljubitelji ljutog su avanturisti

No ljubitelji ljutog su i tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima te rado eksperimentiraju s novim začinima. Obdareni su vrlo istančanim osjetom mirisa i okusa te mogu preciznošću vrhunskog degustatora raspoznati začine u hrani.

I ljubitelji ljutih okusa neprestano tragaju za novim uzbuđenjima te uživaju u ekstremnim sportovima - sky divingu ili bungee jumpingu. Skloniji su koketiranju i flertovanju nego ljubitelji blagih okusa.

Pretpostavlja se da kapsaicin, spoj koji feferonima daje ljutinu, potiče strast za adrenalinom i želju za opasnim životom na rubu. Ljubitelji ljutih papričica bolje se prilagođavaju i promjenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji, tvrdi Hirschev suradnik, nutricionist Keith Kantor.

Pedantni grickaju 

Ljubitelji hrskavog od sebe očekuju mnogo, vole točnost te su pedantni. Energični su, zabavni i puni entuzijazma, kaže dr. Hirsch.

Privlačnost miriši na jasmin, vaniliju i cimet 

Samo deset posto okusa dugujemo nepcu, a čak 90 posto receptorima mirisa koji su okidač za emocije. Primjerice, miris ružičastoga grejpa utječe na percepciju te će zbog njega žena biti privlačnija i izgledati i do šest godina mlađe, tvrdi dr. Alan R. Hirsch.

Miris čili papričice pojačava seksualnu želju, a mirisni su afrodizijaci i paprena metvica te miris jasmina, no samo ako ih rabite u manjim količinama. Suprotnom ćete spolu biti privlačniji uz mješavinu mirisa vanilije i cimeta.

Muškarce uzbuđuje i miris lavande te pite od bundeve, a oba su spola seksualno zagrijanija uz miris krastavaca te kolača s bananama i orašastim plodovima.

Ljubitelji tamne čokolade su srce zabave, a mliječne tihi introverti 

Ljubitelji slatkog žele biti primijećeni i cijenjeni. Vole kada se osjećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima. 

Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik te se upuštaju u pothvate za koje mnogi nemaju hrabrosti i živaca. Prema sebi su popustljivi, ugađaju si i smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo. 

Njihov je moto: 'Radije ću žaliti zbog nečega što sam učinio nego zbog nečega što sam propustio'. Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi pretjerano dramatiziraju, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku. 

Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog spola - to su u pravilu macho muškarci i vrlo ženstvene žene. No za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji su srce zabave, ljubitelji mliječne čokolade su često introverti te više vole dobru knjigu. Tihi su te ih okolina često pogrešno doživljava kao sramežljive.

Ljubitelji slanog vjeruju u sudbinu

Oni čijem su nepcu najdraži slani okusi vjeruju u sudbinu. Smatraju da imaju malo ili nimalo kontrole nad životom. Uvjereni su da se sve događa prema scenariju koji je 'zapisan u zvijezdama' te da na sudbinu ne mogu bitno utjecati. Kada učine nešto dobro, slanokusci priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti, tvrdi dr. Hirsch. 

Ustanovio je i da su ljubitelji čipsa ambiciozni, natjecateljskog duha te dostojni protivnici konkurentima. Frustriraju ih neugodnosti poput gužve u prometu ili dugih redova na blagajnama.

- Bilo da su na izletu ili za upravljačem automobila, ljubitelji slanog uvijek su u žurbi - kaže Hirsch.

Ako volite slano, moguće je i da pripadate 'supertasterima' koji imaju veći broj okusnih pupoljaka te čine četvrtinu stanovništva. Obdareni superokusom ne vole gorku ni hranu jakih okusa, no istraživanje je pokazalo da njihovo nepce voli sol, jer, smatraju stručnjaci, natrij ublažava gorčinu u hrani, tvrdi psihologinja Susan Albers.

Način na koji ljudi jedu

Ljubitelji tjestenine, kruha i ostalih 'utješnih' ugljikohidrata po prirodi su vrlo ozbiljni, promišljeni i oprezni te ne vole promjene i rizik.

Oporo i kiselo - Ljubitelji gorkog su izbirljivi te često imaju averziju prema kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo mnogo su tolerantniji na ekstremne okuse, spremniji isprobati nova jela te širiti vidike i pomicati granice.

Crveno za hrabre - Oni koji vole ljute začine - crvenu papriku, curry i čili, hrabro preuzimaju odgovornost, bore se za ono što žele i otvoreno kažu što misle. 

Prijatelji po šafranu - Ljubitelji oporih začina, češnjaka, klinčića, kadulje i šafrana vjerni su prijatelji i jaki zagovornici onoga u što vjeruju.

Girl sniffing rosemary

Omiljeni uz ružmarin  - Dodavanje limunove kore, ružmarina, timijana i estragona odaje društvene, duhovite ljude koji su puni energije i omiljeni u društvu.

Miroljubive odaje cimet - Ljubitelji peršina i cimeta miroljubivi su i obzirni prema drugima. Ma gdje da se našli, dobro će se uklopiti.

Kreativci s lukom - Oni koji jela začine lukom, sjemenkama celera te octom kreativni su, ne vole rutinu i vjeruju u sebe.

Slano-slatki spoj - Slani čips s čokoladom vole introverti i samotnjaci koji čuvaju privatnost. Ljubitelji slatko-slanog su inteligentni i kreativni, no nemaju strpljenja s ljudima. 

Fleksibilni - Strast za egzotične okuse, od puževa do juhe od ptičjega gnijezda, obilježje je fleksibilnih koji su otvoreni za nova iskustva. Ležerni su te im je i hrana pustolovina. 

Otpuštanje tjeskobe - Osvježavajući miris citrusa privlači tjeskobne. žudnja za njima može značiti podsvjesnu zabrinutost za zdravlje.

Najčitaniji članci