Lifestyle

Komentari 0

Što znače 'zelene' i 'eko' oznake s kojima se susrećete kada kupujete sredstva za čišćenje?

Što znače 'zelene' i 'eko' oznake s kojima se susrećete kada kupujete sredstva za čišćenje?

Kada stojite u redu sa potrepštinama za čišćenje u trgovini, može biti teško donijeti brzu odluku između 'ekoloških' i 'zelenih' sredstava za čišćenje. Što ovi uvjeti i certifikati zapravo znače?

Svi smo se nekada zapitali što zapravo znače oznake na proizvodima za čišćenje koji slove za ekološko prihvatljive. Osim toga, na njima se nalaze pečati i certifikati čije značenje mnogi ne razumiju baš najbolje kada kupuju sredstva za čišćenje. Kada ste u prolazu s kućanskim potrepštinama u trgovini, može biti teško donijeti brzu odluku između 'ekoloških' i 'zelenih' te onih 'običnih' sredstava za čišćenje. Što svi ti uvjeti i certifikati zapravo znače?

POGLEDAJTE VIDEO:

Donosimo vam objašnjenje riječi, pečata i certifikata, tako da se nećete morati pitati sljedeći put kada budete razmišljali što odabrati između pet različitih vrsta dezinfekcijskih maramica. 

Zeleno i ekološki prihvatljivo

Sredstva za čišćenje s oznakom 'zeleno' tvrde da su sigurnija za vaše zdravlje, ali i zdravlje planeta. 'Ekološki prihvatljivo' odnosi se na proizvode kojima je smanjen njihov štetan utjecaj na okoliš. Međutim, oba su marketinški pojmovi koji nisu strogo regulirani. Federalna trgovinska komisija (FTC) stvorila je 'Zelene vodiče' u pokušaju da usmjeri marketinške tvrdnje o okolišu kako proizvodi ne bi zavarali kupce. Prema FTC-u, mnoge tvrtke krive su za oglašavanje svojih proizvoda kao 'zelenih' čak i ako su samo određeni aspekti ciklusa proizvoda 'zeleni'.

Dakle, što treba kupiti informirani kupac? Ovisno o tome tražite li proizvode koji su bolji za vas ili okoliš ili vas zanima oboje, u nastavku pronađite pečat ili certifikat koji pokazuje da je proizvod usklađen s određenim skupom standarda. Zatim, pripazite na to i primijenite nova saznanja prilikom kupovine. Izraz netoksičan tvrdi da proizvod ili sastojak nisu povezani s bilo kakvim štetnim učincima na zdravlje. Međutim, kao i gore navedene riječi, termini nisu precizno regulirani, tako da svaki proizvod može koristiti ovu terminologiju.

Logo Leaping Bunny - oznaka zeca za proizvode bez okrutnosti 

Ova oznaka znači da se tvrtka zavjetuje da neće, a i nije testirala proizvod na životinjama. Međutim, ne postoji etiketa 'bez okrutnosti' koju je odobrila vlada. Umjesto toga, logotip zeca izvorno je stvoren kao certifikat treće strane za kozmetičke proizvode bez okrutnosti. Ovaj već dobro prepoznatljivi logotip sada se može naći i na sredstvima za čišćenje u kućanstvu.

Organski

Korištenje izraza 'organsko' može biti posebno zbunjujuće - dok riječ 'organsko' na ambalaži nije strogo regulirana, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) ima svoj vlastiti pečat 'Certified Organic'. Proizvodi s pečatom zadovoljili su određene standarde, kao što je zabrana korištenja GMO i izbjegavanje sintetičkih gnojiva. Ovaj pečat najčešće se koristi na hrani, ali se može primijeniti i na sredstva za čišćenje u kućanstvu. 

Prirodno

Iako riječ 'prirodno' nije previše regulirana za proizvode za čišćenje, postoji pečat američkog ministarstva za 'certificirane proizvode na biološkoj bazi'. Ako pomno pogledate pečat na proizvodu, on vam govori koliki je postotak proizvoda biološki osnovan prema rezultatima Ministarstva i Američkog društva za ispitivanje i materijale. Ideja koja stoji iza promicanja ovakvih 'prirodnih' proizvoda je da oni smanjuju oslanjanje na proizvodnju na bazi nafte, zauzvrat smanjujući našu potrebu za fosilnim gorivima.

Zeleni pečat 'Green Seal'

Green Seal je neprofitna organizacija koja proizvode i usluge koji dokazano zadovoljavaju određene standarde održivosti nagrađuje, odnosno dodjeljuje im certifikat, poznat kao 'ekooznaka'. Prilikom certificiranja proizvoda, organizacija gleda na cijeli životni ciklus tog proizvoda, od vađenja sirovina do zbrinjavanja. Skup standarda razlikuje se za svaku vrstu proizvoda. Na primjer, standardi za papirnate proizvode poput toaletnog papira navode da proizvod ne smije sadržavati klor ili bojila, mora biti biorazgradiv i još mnogo toga. Kada vidite proizvod s navedenom ekološkom oznakom znate da je prošao stroge standarde, prenosi Real Simple.

'Ecologo' pečat

Budući da mnogi pojmovi i popularne riječi zapravo nemaju postavljene standarde za njihovu potporu, ECOLOGO, poput Green Seala je još jedan certifikat na koji možete pripaziti. ECOLOGO certificirani proizvodi imaju smanjen utjecaj na okoliš u nekim ili svim sljedećim kategorijama kao što su: korišteni materijali, energija, proizvodnja i rad, zdravlje i okoliš, performanse i upotreba proizvoda te upravljanje proizvodima i inovacije. Specifični standardi variraju za sredstva za čišćenje podova, dezinfekcijska sredstva, sredstva za čišćenje tepiha i još mnogo toga.

Najčitaniji članci