Obavijesti

Lifestyle

Komentari 48

Što znači kada vas pas liže i je li to opasno za vaše zdravlje?

Što znači kada vas pas liže i je li to opasno za vaše zdravlje?
1

Sigurno se većina vlasnika pasa ponekad zapita što to znači kada nas pas liže. Ipak ako vaš pas provodi više vremena ližući se nego se igrajući s igračkama vjerojatno se trebate zapitati

VIDEO

Što znači kad vas pas liže?

Pojava lizanja kod pasa i nije toliko bizarna. Naime, oni ližu jedni druge kao znak 'pokore' li kada majke čiste i povezuju se sa svojim štencima. Kada psi ližu ljude to je često zato da bi pokazali ljubav, pozdravili ih ili jednostavno da im privuku pažnju. Naravno, ako vam se na koži nađe malo hrane, losiona ili slanog znoja, to bi isto mogao biti razlog za lizanje. Uz naklonost, tu su i još neke druge stvari koje vaš pas zapravo želi od vas.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

Što znači kada pas liže vaše lice?

Većinom je lizanje pasa usredotočeno na lice čovjeka. To je povezano s činjenicom da kada su psi štenad, oni onda ližu majčina usta kako bi im one sažvakale hranu da bi je lakše pojeli. Dakle, psi ližu ljudska lica kako bi pokušali dobiti hranu - ili ostatak nekog okusa od posljednjeg obroka kojeg ste pojeli.

Je li štetno da psi ližu ljude?

- Lizanje pasa ne predstavlja veliku opasnost za ljude sve dok nemate otvorene rane i vaš imunološki sustav dobro funkcionira -  kaže veterinarka Jennifer Coates.

Bakterije se mogu prenijeti pasjim lizanjem, tako da ono nije potpuno bezopasno. Pseća slina u sebi sadrži bakteriju zvanu Capnocytophaga koja u vrlo rijetkim slučajevima može izazvati infekciju kod ljudi oslabljenog imunološkog sustava. S druge strane, pripazite kada vas pas liže da na koži nemate kemikalija ili hrane koja je otrovna za pse.

Što znači kada se pas pretjerano liže na određenom mjestu?

Psi često mogu lizati određeni dio svog tijela ili čak određeni dio kauča ili poda u vašem domu. Svrab ili bol uzrokuju lizanje, dok anksioznost ili vrsta opsesivno-kompulzivnog poremećaja može dovesti do lizanja usmjerenog prema sebi ili prema objektima u njihovom okruženju. Pretjerano lizanje ostalih površina povezano je i s medicinskim, posebno gastrointestinalnim poremećajima.

Oni također mogu osjetiti miris hrane ili pića tamo gdje ste ih prosuli ili prolili na vaš kauč ili pod, čak i ako to nije bilo tako nedavno. Temeljito čišćenje tog područja trebalo bi ih zaustaviti od lizanja.

Je li to pas ili ovca? Frizer je svojim radom oduševio internet
Je li to pas ili ovca? Frizer je svojim radom oduševio internet

Kako naučiti svog psa da vas prestane lizati?

- Ako želite da vas pas prestane lizati, potrudite se ignorirati to njegovo ponašanje; kada vas počne lizati smireno se ustanite i uđite u drugu sobu te zatvorite vrata -  savjetuje Coates. Ako vas pas prestane lizati, pružite mu dovoljno pažnje i pozornosti kako bi vas slušali i ne bi ponovili to ponašanje u budućnosti.

S vremenom bi lizanje trebalo prestati kada pas shvati da im to ne pruža nikakvu nagradu. Također, obavezno porazgovarajte sa veterinarom ako mislite da bi lizanje vašeg psa moglo biti povezano s medicinskim problemom ili poremećajem u ponašanju, piše Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to