Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Što znači pričanje u snu? Evo tko i zašto najviše priča noću

Što znači pričanje u snu? Evo tko i zašto najviše priča noću
1

Pričanje u snu može biti super način da se izvrištite, ispričate, ali i osramotite jer možete otkriti svoje tajne, ali i seksualne primisli. Stručnjaci vjeruju da je nasljedno

VIDEO

Pričanje u snu službeno se zove somnilokvija. Jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vrijeme spavanja. Karakterizira ga pričanje u dubokom snu. Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:18

Pričanje u snu može biti vrlo smiješno, zabavno, fascinantno ali i sramotno. Možda ste pričali o nečemu što ste sanjali, odnosno proživjeli tog dana, a možda ste i otkrili onome pored vas puno više nego što ste željeli. 

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, no neki mogu pričati više puta u istoj noći. Ponekad su to vrlo jasni izrazi i možete potpuno razumjeti što spavač govori. No katkad će to biti i mumljanja koja se teško dešifriraju. Dok ih slušate, činit će vam se da se obraćaju sami sebi. Neki šapću, a neki i viču. 

Tko priča u snu?

Polovica djece između tri i deset godina priča u snu, a tek mali broj odraslih - oko 5 posto. Neki mogu pričati svaku noć, a dečki i cure rade to podjednako.

No stručnjaci vjeruju da je pričanje u snu nasljedno. 

Zašto pričamo u snu? 

Znanstvenici još nisu sigurni pričamo li u snu ili ne jer se somnilokvija javlja u svim fazama sna. U većini slučajeva je potpuno bezopasna, no ponekad može biti znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja, piše Webmd. 

Tijekom noćnih terora ili strahova djeca vrište, viču i udaraju se. Teško ih je probuditi iz tog stanja. Djeca koja imaju noćne terore češće mjesečare i pričaju u snu. Pričanje u snu može se javiti tijekom mjesečarenja ali i poremećaja hranjenja u snu, stanja u kojemu čovjek jede u snu. 

Poremećaj u ponašanju za vrijeme REM  faze sna može rezultirati vikanjem, roktanjem pa čak i nasilnim ponašanjem. 

Dreamstime

Što sve može potaknuti pričanje u snu?

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, to može biti i zbog sljedećih razloga:

  • određenih lijekova
  • emotivnog stresa
  • temperature
  • mentalnih poremećaja
  • utjecaja narkotika

Snimao se dok priča u snu

Adamu Rosenbergu, filmašu i video uredniku iz SAD-a prijatelji su rekli da često priča u snu pa se odlučio snimiti. Napravio je kompilaciju svojih najboljih "provala" i objavio na YouTubeu. 

Pogledajte:

Kad treba posjetiti liječnika?

Ako se pričanje u snu javi odjednom u odrasloj dobi i popraćeno je strahom, vrištanjem i nasilnim reakcijama dobro bi bilo posjetiti liječnike specijalizirane za spavanje. 

Također, ako mislite da vaše dijete ima problema sa snom, dobro je porazgovarati s pedijatrom kako biste saznali više. 

Kod odraslih je pričanje u snu povezano s manjkom sna, pa čak i nesanicom, kaže specijalist za spavanje Michael Breus za Self. 

Može li se smanjiti? 

Nema poznatog načina da se smanji pričanje u snu. Izbjegavanje stresa i puno sna smanjit će vjerojatnost vaših noćnih razgovora. 

Možete voditi dnevnik spavanja koji će vam pokazati kakav vam je ritam usnivanja i buđenja. Vodite ga dva tjedna. Zapišite vrijeme odlaska u krevet, vrijeme kada ste otprilike zaspali i kada ste se probudili. Dobro je zapisati i eventualne lijekove koje ste pili te u koje doba dana ste ih uzimali. Što ste pili svaki dan također zapišite, pogotovo pića s kofeinom te alkohol. Zapišite i kada ste vježbali. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku