Obavijesti

Lifestyle

Komentari 67

Stop virozama: Čestitarski je poljubac zdraviji od rukovanja

Stop virozama: Čestitarski je poljubac zdraviji od rukovanja
2

Francuskim poljupcem koji traje deset sekundi prenosi se 80 milijuna bakterija od kojih nisu sve loše za razliku od 3000 bakterija koje nosimo na rukama

VIDEO

Vrijeme je viroza i prehlada, a kako se pozdravljamo, utječe i na to kako se virusi i bakterije šire te prenose crijevne viroze, salmonela, virusne dijareje, enteroviroze i respiratorne infekcije. Skupina volontera s američkog Sveučilišta Maryland otkrila je da nas rukovanje može danima vezati za krevet. Profesor Richard Besser tijekom eksperimenta prekrio je svoje ruke s tisućama bezopasnih bakterija E. coli. Zatim se rukovao s volonterom koji se rukovao s drugim, trećim, četvrtim i još mnogo njih. Zatim su utisnuli ruke u posebnu posudu koju su pustili da se inkubira preko noći. Analizirali su posude i ostali zatečeni. Prvi volonter je imao jednako bakterija na svojim rukama kao Besser, kao i drugi i treći, a četvrti volonter je odbio otkriti rezultate.

- Moramo se čuvati infekcija prljavih ruku. Ruke se moraju često prati. Gripe u Hrvatskoj još nema, ali zbog toplog vremena česte su viroze - upozorava specijalistica obiteljske medicine Tanja Pekez Pavliško.

Nizozemsko istraživanje pokazalo je da se tijekom deset sekundi poljupca prenosi 80 milijuna bakterija. Iako je većina njih dobra jer pomaže u izgradnji imunološkog otpora na izloženost različitim mikroorganizmima, treba pripaziti na zarazu herpesom, mononukleozom, enterovirozama, upalama desni, pa i meningitisom.

- Čestitanje poljupcem u obraz i zagrljajem je sigurno, veće šanse zaraze su od prljavih ruku - upozoravaju liječnici.

Na rukama se tijekom dana može pronaći više od 3000 bakterija, a te klice su najčešće prijenosnici crijevnih, dišnih i kožnih bolesti. Teško je izbjeći respiratorne infekcije, smatra liječnica, jer se prenose kapljičnim putem, a klice izbacujemo i do 70 cm od sebe.

- Osim što se rukovanjem prenose virusi prljavih ruku, još se i približavate sugovorniku pa ste podložniji infekcijama kapljičnim putem - upozorava dr. Pekez Pavliško.

Dreamstime

No tvrdi da ne treba biti ni paranoičan te hodati s medicinskim maskama na licu jer respiratorne infekcije ne znate gdje ćete i kako dobiti pa je ipak najbolja prevencija.

- Vozite li se javnim prijevozom ili boravite u trgovačkim centrima, veće su šanse da se razbolite. Isto je i s liječničkim čekaonicama. Ondje je mnogo bolesnika zatvoreno u jednom prostoru pa je to idealno mjesto za infekciju - upozorava liječnica.

Bolesti prljavih ruku prenose se fekalno oralnim putem. 

- Iako ste zauzeti jer kuhate pa na brzinu mijenjate pelene djetetu, ne zaboravite temeljito oprati ruke ma koliko god da ste u gužvi - upozorava dr. Pekez Pavliško.

Najgori pozdrav za vaše zdravlje u sezoni prehlada je rukovanje

Prema istraživanjima, dlanovi su vrelo bakterija, a liječnici savjetuju da se tijekom sezone prehlada i gripe manje rukujemo. Odmah nakon treba oprati ruke.

Ne "dajte pet", ali se kucnite šakom o šaku 

Pozdravom udarcem otvorenih dlanova prenosi se polovica bakterija kao kod rukovanja, a kuckanjem šake o šaku manje.

Leteća pusa u obraz i zagrljaj su sigurni

Ako ne šmrcate i kašljete, poljupcima u obraz se nećete zaraziti. Zato potražite imelu, grlite se i čestitajte pusama.

Ruke treba temeljito prati dvije, tri minute

Zarazne bolesti praćene proljevom smanjuju se pranjem ruku 45 posto, pokazuju istraživanja.

Stoga ruke perite prije kuhanja, dodirivanja nosa, usta ili očiju, kontakta s bolesnikom te poslije zahoda, kontakta sa životinjama, brisanja nosa, kašljanja, iznošenja smeća ili čišćenja. Namočite ruke ispod mlaza tople vode, nasapunajte ih trljajući dlan o dlan, zatim dlan desne ruke trljajte o nadlanicu lijeve i obrnuto. Isprepletite prste, a zatim obuhvatite prste suprotne ruke i trljajte. Kružnim pokretima trljajte palce obje ruke i vrhove prstiju jedne ruke trljajte o dlan druge. Isperite ih toplom vodom i obrišite papirnatim ručnikom.

Odojak, francusku salatu i kolače držite u hladnjaku

U kremastim kolačima gdje jaja nisu termički obrađena obvezno držite u hladnjaku jer su sklona kvarenju zbog čega prijete salmonela i rotavirusi, upozorava specijalistica obiteljske medicine Pekez Pavliško. Savjetuje da unatoč tomu što je zima pa mnogi smatraju da pripremljenu hranu mogu držati na balkonima, to nikako ne čine jer su temperature visoke za ovaj dio godine.

- Francusku salatu, odojak, ali i svu hranu koju ste pripremili držite u hladnjaku, nikako vani. Ali i tijekom kupnje sira, mlijeka, jogurta i jaja obvezno provjerite rok trajanja - savjetuje liječnica.

Dovoljno je rabiti običan sapun

Po stanovniku u Hrvatskoj se troše tek dva sapuna na godinu, a 75 posto odraslih i 80 posto djece redovito pere ruke. Stoga treba razviti zdrave navike i rabiti sapun.

- Antibakterijski sapuni nam ne trebaju. Bolje je rabiti pH neutralne jer nam nije cilj iskorijeniti sve bakterije nego samo one loše - smatra dr. Tanja Pekez Pavliško.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'