Lifestyle

Komentari 0

Stručnjaci: Roditelji griješe kad ne prate što djeca rade na netu

Stručnjaci: Roditelji griješe kad ne prate što djeca rade na netu

Ono što je važno nije puka količina vremena koju djeca provode na internetu, već kvaliteta onoga što rade s tim vremenom. Aktivnosti koje potiču socijalnu povezanost poželjnije su od pasivnog gledanja

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

'NAJBOLJI DIO MOG TJEDNA JE KAD ISKLJUČIM MOBITEL NA CIJELI DAN'

Mnoga istraživanja tvrde kako vrijeme koje djeca provode na ekranima je zabrinjavajuće i kako to narušava mentalno zdravlje, piše Inc.

POGLEDAJTE VIDEO: Prvašići iz splitske osnovne škole uče osnove pjevajući

S obzirom da trenutno djeca provode najviše vremena kod kuće, mnogi roditelji su digli ruke i dopustili svojoj djeci da provode nešto više vremena na ekranima. To znači da se mnoštvo roditelja oslanja na uređaje kako bi bilo što napravili oko kuće, unutar kuće ili kako bi radili, ne znajući koliko uređaji poput mobitela, kompjutera i tableta štete mentalnom zdravlju djeteta.

Iako su mnogi roditelji opsjednuti količinom vremena koje njihova djeca provode pred ekranima, zapravo je puno važnija kvaliteta onoga što rade na internetu. Umjesto da im prigovarate za vrijeme koje provode pred ekranima pripazite na to što vaša djeca 'konzumiraju' i rade ispred ekrana.

Kvaliteta je važnija od količine

Psihologica sa sveučilišta Cambridge Amy Orben za The Guardian je napisala kako karantena utječe na djecu različite dobi. Tinejdžeri, koji su prirodno usredotočeni na svoje vršnjake, a ne na roditelje, najčešće trpe najgore. Kao rezultat toga, mnogi roditelji promatraju i brinu kako njihova starija djeca cijeli dan 'bulje' u svoje telefone. Ali čak i mlađa djeca provode puno više vremena na ekranima.

Zabrinutost roditelja je prirodna, ali zapravo nije nešto što znanost podržava. 

Ono što je važno nije puka količina vremena koju djeca provode na internetu, već kvaliteta onoga što rade s tim vremenom. Aktivnosti koje potiču socijalnu povezanost i stvaranje općenito su poželjnije od pasivnog gledanja.

'Potičem roditelje da se manje brinu o vremenu koje im djeca provode na ekranima i umjesto toga se fokusiraju na ono što u tom vremenu rade. Aktivnosti poput videopoziva s prijateljima ili igranja Fortnitea s prijateljima pomaže im da koliko toliko budu povezani s prijateljima' napisala je Amy.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

PSIHOLOŠKI STRES DANAS I PREVIŠE INFORMACIJA DOVODE NAS DO RUBA

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Najčitaniji članci