Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Stručnjaci s Harvarda: Evo kako djetetu olakšati polazak u školu

Stručnjaci s Harvarda: Evo kako djetetu olakšati polazak u školu

Uzbuđenje i nelagodu pred školu mogu osjećati i dijete i roditelji. Važno je ne opterećivati se velikim očekivanjima. Umanjite stres prvog dana tako da mu ranije pokažete školu, objasnite raspored itd.

VIDEO

Ako vam u školu kreće prvo dijete, onda je i za roditelja ovo golema životna promjena, koja može donijeti uzbuđenje, ali i strah. Stoga je važno osigurati da ovaj period bude što ugodniji i da ne opterećuje ni dijete, ali ni mamu i tatu. Stručnjaci s Harvarda ponudili su savjete, od kojih prvi glasi: 'Razgovarajte o tome'.

POGLEDAJTE VIDEO: Odgoj djece u Danskoj:

Pokretanje videa...

Odgoj djece u Danskoj 01:29

Budući da ste vi školu prošli, pa makar i prije 20-ak godina, imate iskustva, a neke se stvari ne mijenjaju. Pričajte svome prvoškolcu o mirisu knjiga, osmijehu učiteljice, veselju zbog sve te djece koju već poznaje ili će upoznati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako osjetite da je djetetu nelagodno, priznajte mu i svoje strahove, bit će mu lakše. Naravno, ne zamarajte ga pričama o lošim uvjetima rada, skupoj opremi, nedostacima obrazovnog sustava ili traumama - nije sposobno to shvatiti niti mu to sad treba.

Čitajte zajedno slikovnice ili gledajte crtiće o njegovim najdražim likovima koji kreću u školu. U svakom slučaju, budite pozitivni, ali i odlučni u prihvaćanju novih životnih zadataka, kako djetetovih, tako i svojih.

Hrvatske psihologinje: Djeca u završnim razredima bore se s anksioznošću zbog korone
Hrvatske psihologinje: Djeca u završnim razredima bore se s anksioznošću zbog korone

Uključite dijete u nabavu opreme za školu te uređenje njegova kutka u kući. Ako nema svoju sobu, priredite mu manji stol gdje će mu stajati stvari i kamo će se moći povući čak i kad ne bude radilo školske zadaće.

Izuzetno je važno djetetu ne stvoriti 'zid' između škole i ostatka života. Čak i ako se ne snađe odmah, te na školu reagira vrlo negativno ili nezainteresirano, tamo će provoditi dobar dio dana ili će se baviti školskim obavezama. Stoga mu u školsku torbu slobodno ubacite omiljenu igračku, na radnom stolu sigurno će biti mjesta i za slikovnice te autiće, a zadaće se za početak mogu pisati i na podu. 

Uz odabir olovaka i bilježnica - za što je najbolje pričekati savjete i popis učiteljice, pribavite djetetu i nove papuče te po potrebi novu odjeću. Glavno pravilo je: udobnost. Obuća mora biti kvalitetna, kao i u vrtiću. Posebice ako će biti u dnevnom boravku, šlapice moraju biti dovoljno velike te prozračne, ali bolje je da nemaju vezice kako ne bi dolazilo do ozljeda.

Odjeća neka bude pamučna, na gumu, ne opterećujte dijete gumbima i zatvaračima kako ne bi dobilo traume od odlaska na zahod. Pripremite mu u torbi papirnate i vlažne maramice, njegovu čašu - bez obzira na to hoće li to imati u školi ili ne - tako će se u prvim danima osjećati sigurnije.

I ne opterećujte se zbunjenošću, neurednim slovima, izgubljenim olovkama i potrganim trokutima. Nijedan početak nije baš jednostavan, a vaš školarac sad najviše treba vašu potporu i osmijeh.

Očevi za 10! Njihova ljubav je beskrajna - pogledajte fotke
Očevi za 10! Njihova ljubav je beskrajna - pogledajte fotke

Stručnjaci s Harvarda savjetuju 7 ključnih stvari: 

  • Razgovarajte - Djetetu će biti lakše ako može s vama podijeliti što ga muči. Ispričajte mu kako ste vi krenuli u školu.
  • Zajednička kupnja - Neka si odabere teke s omiljenim likom, papuče u boji koju voli i bojice koje mu se sviđaju. 
  • Plan spavanja - Nakon ljeta svima nam treba povratak u rutinu, no nove školarce bilo bi dobro i ranije početi pripremati.
Thinkstock
  • Zdrava užina - Bez obzira jede li u školi ili ne, naviknite dijete da uzme voćku kad ogladni. Zajedno pripremite užinu.
  • Planiranje promjene - Napravite raspored ustajanja za sve, odjeću za sutra pripremite navečer, planirajte obroke.
  • Ne natrpavajte se - Ne treba vam da vam dan prolazi u vozanju s jedne na drugu aktivnost koje vas ne vesele.
  • Upoznajte zajednicu - Povežite se s roditeljima djece iz razreda, raspitajte se o aktivnostima i učiteljima u školi.

Ako dijete već trenira neki sport ili se bavi aktivnošću koju voli, svakako neka nastavi, ali samo ako mu to nije opterećenje nego veselje. Ako ne, ili to više ne želi, nikako ga nemojte tjerati na to.

Škola je dovoljno velika promjena i aktivnost koja će mu uzimati mnogo vremena i energije. Ako se želi pridružiti izvannastavnim aktivnostima koje se organiziraju u školi, slobodno ga pustite, no zaista neće ništa propustiti ako zasad osim škole ne bude radilo baš ništa.

Roditelji devet dana godišnje potroše uspavljujući svoju djecu
Roditelji devet dana godišnje potroše uspavljujući svoju djecu

Naravno, neka to 'ništa' ne bude višesatno igranje videoigara i gledanje TV-a (napravite raspored da se nađe pola sata i za to), nego oslobodite popodne pa izađite, vozite zajedno bicikl ili neka se igra s prijateljima u parku.

Jednako razmišljajte i o svome rasporedu. Sigurno imate i previše obaveza, posebno ako radite, da vam treba još vozikanja na aktivnosti koje neće veseliti ni dijete ni vas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru