Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Stručnjaci savjetuju kako očistiti mrlje od crvenog vina, umaka ili ogrebotine s podova

Tijekom blagdana često se dogodi da prospemo vino ili umak po tepihu, ili da djeca novim igračkama ogrebu laminat. Ne živcirajte se - stručnjaci kažu da za sve postoje rješenja

VIDEO

Blagdanska slavlja su za one koje su ih imali prošla, pa iako ste vjerojatno odahnuli, jer su pokloni podijeljeni, a Nova godina dočekana, slijedi onaj manje ugodan dio nakon obiteljskih druženja: Čišćenje mrlja od umaka koje su po stolnjaku prosula djeca, ili mrlja od vina, nakon što je netko od nespretnih ukućana prevrnuo čašu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako odjeću održati čistom

Pokretanje videa...

00:36

Iz tvrtke za prodaju tepiha i ukrasnih podnih obloga 'Flooring Superstore', u suradnji s Lisom Evans, glasnogovornicom tvrtke za čišćenje MyJobQuote, i Henryjem Patersonom, višim rukovoditeljem operative u tvrtki Housekeep, koja također nudi usluge čišćenja, izdvojili su savjete za osam najčešćih mrlja ili ostataka proslave s kojima se moramo izboriti nakon božićnih blagdana, i to ovisno o različitim vrstama podova. 

1. Borove iglice

Ok - nije riječ o mrlji, no može biti i gore od toga, ako imate tepih. Želite li ih skinuti s tepiha, nanesite malo šampona za  tepih ili sredstva za dezinfekciju ruku i ostavite ga preko noći, da popusti ljepljivi smolu koji ispuštaju borove iglice. Ujutro četkom iščetkajte tepih da izvučete iglice, pa usisajte. Ono što je ostalo u tepihu izvucite ljepljivom vrpcom - jednostavno ju prislonite uz tepih i naglo povucite.  

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Očistite smolu jednostavnom otopinom tople vode i deterđenta, koju ste nanijeli na meku krpu. Kad brišete pod, krpa ne smije biti previše mokra, kako vlaga ne bi oštetila parket. Iglice koje će se zavući u kuteve prostorije jednostavno usisajte. 

2. Šljokice

Prelijepe kuglice na boru koje svjetlucaju pod svjetlom obično o znače i muku oko toga da se riješite šljokica koje su se zalijepile na pod ili tepih.

Na tepihu: Usisajte  svjetlucave dijelove malim usisnim nastavkom, koji će vam pomoći da dublje uđete u vlakna tepiha. Za manja područja možete upotrijebiti samo crijevo usisavača bez  dodataka.

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Namočite krpu, pa polako obrišite svjetlucave šljokice. Možete upotrijebiti i valjak za skidanje vlakna s odjeće. 

3. Bijelo vino 

Tepih: Za mrlje od bijelog vina ili prošeka prvenstveno je važno da odmah kad vam nešto od toga padne na tepih pokušate pokupiti što više tekućine suhom krpom ili papirnatim ubrusom. Za čišćenje pomiješajte dvije čaše vode i žlicu bijelog octa te dodajte žlicu tekućine za pranje tepiha. Čistom krpom nanesite pomalo na tepih, te ribajte dok mrlja ne nestane. 

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Iako bijelo vino ne ostavlja mrlje na drvenom podu, nastojte što prije pokupiti vino suhom krpom ili papirnatim ubrusom. Ostatak prebrišite krpom koju ste namočili u vodu i malo deterđenta, te dobro iscijedili, prenosi Mirror. 

4. Crveno / kuhano vino

Mrlje od crvenog vina teško je ukloniti, no ne paničarite, jer nije nemoguće.  Postoji više provjerenih načina za to.

Tepih: Najpopularniji način rješavanja mrlja od crvenog vina s tepiha podrazumijeva nanošenje spreja  WD-40 na tepih, koji treba obrisati, odnosno upiti suhom krpom. Nakon toga očistite WD-40 s tepiha parnim čistačem. 

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Ako ste prolili crno vino na parket od tvrdog drva, počnite s brisanjem područja vlažnom krpom. Ako ostane mrlja, uzmite malo sapun na bazi eteričnih od ulja i pomiješajte ga s vodom te umočite krpu u smjesu. Pređite krpom i izribajte područje. Tu metodu možete koristiti na laminatu i vinilnim podovima, samo pazite da voda nije prevruća jer to  može stvoriti mrlje.

5. Umak 

Tepih: Jedan od najboljih načina uklanjanja umaka s tepiha je nježno struganje umaka.Zatim nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja za tepihe, pa ostavite da se osuši prije nego obrišete. 

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Upotrijebite jednostavnu otopinu deterdženta za pranje posuđa i tople vode koju treba nanijeti na krpu i iscijediti prije nego što obrišete proliveni umak. Potom  temeljito osušite područje kako biste izbjegli probleme s vlagom.

6. Blato i prljavština

Šetnja na božićno jutro mnogima je lijepa tradicija, no samo ako po povratku u kuću ne unesete blato i nečistoće. 

Blato s tepiha: Svježe blato treba pustiti da se osuši ako je to moguće, jer će biti puno lakše usisati ga. 

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Blato se obično može obrisati malo vlažnom krpom ili krpom.

7. Ogrebotine

Djed Mraz će djeci donijeti nove igračke, no neki pokloni - poput igračke automobila - mogu dovesti do gadnih ogrebotina na podu ako niste oprezni. Bez obzira je li riječ o drvenom podu, laminatu, odnosno vinilu, prije nego što ga sami popravljate istražite što kažu upute za taj materijal. Jer ponekad možete napraviti više štete nego koristi. 

Postoji niz mogućih rješenja, od jeftine 'olovke' koja obnavlja površinu, do toga da taj dio treba pobrusiti i prelakirati ponovo. Opcija koju trebate izabrati ovisi o tome koja je površina poda zahvaćena, no uvijek zatražite i stručno mišljenje. 

- Bilo koji proizvod ili rješenje trebali biste prvo testirati na diskretnom, neupadljivom području, primjerice dijelu poda ispod namještaja, kako biste bili sigurni da neće oštetiti vaše podove - upozorava Henry Paterson.

Općenito, dodaje, za drvene, vinilne i laminatne površine treba pokušati koristiti što manje vlage, kako biste izbjegli oštećenja. Dakle, krpu kojom brišete pod što bolje iscijedite, pa nakon pranja prebrišite suhom.  

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla