Stručnjak za trovanje hranom: Ja ovu hranu nikad ne bih jeo | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Stručnjak za trovanje hranom: Ja ovu hranu nikad ne bih jeo

Stručnjak za trovanje hranom: Ja ovu hranu nikad ne bih jeo
1

Nefiltrirana, neobrađena voda, čak i iz najčišćih potoka - može sadržavati životinjski izmet. Može se oboljeti od giardijaze koja ima simptome poput povraćanja i proljeva

VIDEO

Bill Marler više od dvadeset godina radi kao stručnjak za rješavanje slučajeva trovanja hranom. U tom poslu ima mnogo znanja pa je otkrio koje namirnice zbog toga izbjegava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

krumpir 01:09

1. Kišnica

Moram upozoriti ljude da ne piju nefiltriranu vodu.

- Gotovo sve od čega se možete razboljeti može se pronaći u vodi - kaže Marler.

Osam opasnosti: Ukrasi idu na vrh bora da ih djeca ne pojedu
Osam opasnosti: Ukrasi idu na vrh bora da ih djeca ne pojedu

Nefiltrirana, neobrađena voda, čak i iz najčišćih potoka - može sadržavati životinjski izmet, šireći giardijazu koja ima simptome poput povraćanja i proljeva i rezultira s oko 4.600 hospitalizacija na godinu u Americi. I hepatitis A se može širiti vodom.

2. Neobrađeno brašno

Većina ljudi smatra da je ono bezopasno, ali može biti veliki prijenosnik bakterija. Sirovo, neobrađeno brašno uzrokovalo je infekciju E. coli u 24 američke države. 

Većina ljudi boji se neobrađenih jaja u sirovom tijestu, ali zapravo je opasno i neobrađeno brašno. Najveći problem je što ga čak ne morate ni pojesti. Ono vas može zaraziti i ako nakon njegove upotrebe ne operete ruke.

3. Sirovo meso iz školjki

U posljednjih pet godina je, kaže, vidio više bolesti povezanih s školjkama, nego u prethodnim desetljećima.

Krivac je zagrijavanje vode. Kako se ona zagrijava, rastu mikrobi i završavaju u školjkama koje potrošači ne obrađuju termički.

4. Sirovo meso

Svi znamo kako je vrlo važno meso termički obraditi, a Marler kaže da je za to potrebna temperatura veća od 160 stupnjeva kako bi se ubile sve bakterije.

5. Klice

Iako nutricionisti tvrde da su jako zdrave i prodaju se u trgovinama zdravom hranom, klice su veliki prijenosnici salmonele i E. Coli.

- Ja ih uopće ne konzumiram – rekao je stručnjak za sigurnost hrane.

6. Sirova jaja

Ističe kako je nekad bilo više slučajeva salmonele, ali on i dalje ne želi riskirati.

- Radije ih termički obradim pa onda jedem - kazao je Marler.

Povučena ružičasta plastična drvca, opasna su za zdravlje
Povučena ružičasta plastična drvca, opasna su za zdravlje

7. Nepasterizirano mlijeko i sokovi

Svjetski trendovi nalažu da treba piti što više nepasteriziranih pića jer tako navodno u organizam unosimo više nutritivnih vrijednosti.

- Ipak, nema smisla da pijemo pića koja u sebi mogu imati bakterije, viruse i parazite, a to se sve može izbjeći jednostavnim procesom pasterizacije - ističe.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najiritantniji znakovi Zodijaka: Znaju biti nevjerojatno naporni
RANG LISTA

Najiritantniji znakovi Zodijaka: Znaju biti nevjerojatno naporni

Blizanci su drugi po redu što se tiče iritantnosti. Oni vam nikada neće reći što stvarno misle jer čak ni oni sami ne znaju što stvarno misle jer prilagođavaju svoju osobnost iz trenutka u trenutak
5 ljekovitih biljaka za posaditi doma - smiruju mnoge tegobe
VRLO SU KORISNE

5 ljekovitih biljaka za posaditi doma - smiruju mnoge tegobe

Mnogo se ljekovite biljke koriste u farmaceutskoj djelatnosti, a neke su prisutne i u kulinarstvu, kako za dodavanje arome tako i za miris. Evo koje možete bez problema uzgojiti kod kuće