Lifestyle

Komentari 4

Stručnjak za trovanje hranom: Ja ovu hranu nikad ne bih jeo

Stručnjak za trovanje hranom: Ja ovu hranu nikad ne bih jeo

Nefiltrirana, neobrađena voda, čak i iz najčišćih potoka - može sadržavati životinjski izmet. Može se oboljeti od giardijaze koja ima simptome poput povraćanja i proljeva

Bill Marler više od dvadeset godina radi kao stručnjak za rješavanje slučajeva trovanja hranom. U tom poslu ima mnogo znanja pa je otkrio koje namirnice zbog toga izbjegava.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Kišnica

Moram upozoriti ljude da ne piju nefiltriranu vodu.

- Gotovo sve od čega se možete razboljeti može se pronaći u vodi - kaže Marler.

Nefiltrirana, neobrađena voda, čak i iz najčišćih potoka - može sadržavati životinjski izmet, šireći giardijazu koja ima simptome poput povraćanja i proljeva i rezultira s oko 4.600 hospitalizacija na godinu u Americi. I hepatitis A se može širiti vodom.

2. Neobrađeno brašno

Većina ljudi smatra da je ono bezopasno, ali može biti veliki prijenosnik bakterija. Sirovo, neobrađeno brašno uzrokovalo je infekciju E. coli u 24 američke države. 

Većina ljudi boji se neobrađenih jaja u sirovom tijestu, ali zapravo je opasno i neobrađeno brašno. Najveći problem je što ga čak ne morate ni pojesti. Ono vas može zaraziti i ako nakon njegove upotrebe ne operete ruke.

3. Sirovo meso iz školjki

U posljednjih pet godina je, kaže, vidio više bolesti povezanih s školjkama, nego u prethodnim desetljećima.

Krivac je zagrijavanje vode. Kako se ona zagrijava, rastu mikrobi i završavaju u školjkama koje potrošači ne obrađuju termički.

4. Sirovo meso

Svi znamo kako je vrlo važno meso termički obraditi, a Marler kaže da je za to potrebna temperatura veća od 160 stupnjeva kako bi se ubile sve bakterije.

5. Klice

Iako nutricionisti tvrde da su jako zdrave i prodaju se u trgovinama zdravom hranom, klice su veliki prijenosnici salmonele i E. Coli.

- Ja ih uopće ne konzumiram – rekao je stručnjak za sigurnost hrane.

6. Sirova jaja

Ističe kako je nekad bilo više slučajeva salmonele, ali on i dalje ne želi riskirati.

- Radije ih termički obradim pa onda jedem - kazao je Marler.

7. Nepasterizirano mlijeko i sokovi

Svjetski trendovi nalažu da treba piti što više nepasteriziranih pića jer tako navodno u organizam unosimo više nutritivnih vrijednosti.

- Ipak, nema smisla da pijemo pića koja u sebi mogu imati bakterije, viruse i parazite, a to se sve može izbjeći jednostavnim procesom pasterizacije - ističe.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci