Lifestyle

Komentari 2

Stvari koje nikad ne biste smjeli spremati na tavan: Nestabilna temperatura i vlaga ih unište

Stvari koje nikad ne biste smjeli spremati na tavan: Nestabilna temperatura i vlaga ih unište

Kartonske kutije se često nađu na tavanima, ali valja imati na umu da privlače štetočine poput miševa i buba koje u njima vide zgodnu lokaciju za boravak i razmnožavanje

Imate li tavan, lako je moguće da ga, kao i većina ljudi, koristite za odlaganje stvari koje ne koristite često. Ali, valja imati na umu kako nije mudro držati na tavanu baš sve. Naime, neke stvari bi se mogle oštetiti ili posve uništiti, ovisno o koliko dobro izoliranom prostoru se radi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Joyce French, stručnjakinja za čišćenje iz SAD-a, navela je sedam stvari koje nikada ne biste trebali čuvati na tavanu.

Elektronika

- Među najčešćim predmetima koji se nađu na tavanu je elektronika, od starih kasetofona do starinskih radija. Međutim, stara elektronika se može pregrijati na tavanu, ako je vani vruće. Sklopovi mogu eksplodirati i zauvijek ih uništiti - objasnila je Joyce French.

- Kako se to ne bi dogodilo, najbolje je držati takve stvari u hladnijem okruženju - dodala je.

Važni dokumenti

Potkrovlje je najgori izbor za čuvanje bitnih dokumenata, jer često je previše vlažno.

- Osjetljivi predmeti jednostavno ne podnose temperaturne fluktuacije. Važni dokumenti počet će blijedjeti, mogu navući vlagu, zaprljati se prašinom i propadati kako vrijeme odmiče. Pametnije ih je držati u ladici negdje u prizemlju kuće - pojasnila je.

Hrana i vino

Osim što hrana i vino ne vole temperaturne oscilacije, od hladnih zimi do pakleno toplih ljeti, tu se mogu naći miševi i štakori koji će jedva dočekati slastan zalogaj. 

- Hrana se može pokvariti kao i skupa vina. Umjesto na tavan, pohranite kvarljive proizvode i vino na hladnom i suhom mjestu kako bi bili sigurni za konzumaciju nakon dugotrajnog stajanja - savjetovala je.

Boje

Niti boje na bazi ulja nije mudro držati na tavanu, posebno ljeti kad su temperature visoke. 

- Lako su zapaljive pa ih treba držati na mjestu s kontroliranom temperaturom. Osim toga, dramatične temperaturne fluktuacije znaju razgraditi lateks boju zbog čega postaje neupotrebljiva - kaže Joyce French.

Drveni namještaj

- Takve stvari zbilja ne stavljajte na mjesta poput tavana, posebno kad se radi o starim, vrijednim komadima namještaja. Drvo je dragocjen materijal, a vlaga ga može saviti, od vrućine će popucati, a vlaga i plijesan će ga skroz uništiti – napomenula je.

Blagdanske dekoracije

Razmislite dobro hoćete li blagdansku dekoraciju smjestiti na tavan do sljedećeg Božića. 

- Osjetljive tkanine, predmeti koji su pobojani i posebni plastični ukrasi mogu se iskriviti na vrućini, a i podložni su oštećenjima u vlažnom okruženju. Umjesto toga, blagdanske ukrase spremite u veliku plastičnu kutiju i čuvajte u hladnijem okruženju, kao što je garaža - pojasnila je ova stručnjakinja.

Kartonske kutije

Kartonske kutije se često nađu na tavanima, ali valja imati na umu da privlače štetočine poput miševa i buba koje u njima vide zgodnu lokaciju za boravak i razmnožavanje.

- Također, kartonske kutije imaju tendenciju navući vlagu u sebe i raspasti se tijekom vremena, a to pak nije dobro za dragocjene predmete koji se nalaze u njima - pojasnila je, a prenosi The Sun.

Najčitaniji članci