Lifestyle

Komentari 0

Suhi laktovi: Zašto je koža tamo uvijek gruba i kako to spriječiti?

Suhi laktovi: Zašto je koža tamo uvijek gruba i kako to spriječiti?

Koža na laktovima je deblja jer joj to pomaže da izdrži sve mehaničke sile stalnog kretanja zgloba, a može biti gruba i podložnija iritaciji jer sadrži manje uljnih žlijezda nego druga koža na tijelu

Koža se može jako razlikovati ovisno o tome na kojem dijelu tijela se nalazi i što na nju utječe. Primjerice, koža na nogama je uglavnom tvrđa od one na prsima. Vaše lice je pak vjerojatno osjetljivije na proizvode za njegu od nogu, ali iznenađujuće je što su pazusi možda najosjetljiviji od svih dijelova tijela. Mikrobiom vaše kože igra veliku ulogu, jer postoji nekoliko čimbenika koji su svuda oko nas i utječu na izgled kože, piše Mbg.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti dermatologinje

Uistinu, nije ni čudo da određena područja vašeg lica ili tijela trebaju više pažnje od ostalih. Takav je slučaj i kod suhih laktova. Ako su vaši laktovi grubi i suhi, niste jedini.

- Suhi laktovi česta su pritužba mojih pacijenata- tvrdi dermatologinja Raechele Cochran Gathers. Evo što trebate znati o koži lakova i kako popraviti njihovu suhoću.

Zašto imamo suhe laktove?

Suha koža na laktovima svodi se na nekoliko glavnih čimbenika, neki su svojstveni toj koži i tom području, neki su uzrokovani kožnim uvjetima, a drugi stilom života:

1. Sama koža

Za početak, koža na laktovima ima deblji dermalni sloj, kao i manje pora.

- Koža na laktovima je deblja jer joj to pomaže da izdrži sve mehaničke sile stalnog kretanja zgloba. Također je i suha i podložnija iritaciji jer sadrži manje uljnih žlijezda nego neka druga područja vaših tijela - kaže Cochran Gathers.

2. Određena stanja kože i zdravlja

Neki se ljudi mogu žaliti na pretjerano suhu kožu na tom području, ali zbog stvarnih kožnih bolesti. Ozbiljni simptomi suhe kože lakova dovode do određenih tegoba, pa čak i zdravstvenih problema.

- Postoje bolesti kože poput ekcema i psorijaze koje mogu uzrokovati suhe, ljuskaste laktove. Zdravstvena stanja poput dijabetesa i bolesti štitnjače također mogu dovesti do suhoće kože, što bi moglo biti uočljivije na laktovima - kaže Cochran Gathers.

3. Utjecaji životnog stila

Konačno, postoje lakši problemi koji se događaju zbog trenja laktova, a koji mogu pridonijeti gruboj teksturi i izgledu kože.

- Koža lakta je pod stalnim trenjem zbog pokreta i odjeće, pa čak i samog odmaranja s laktovima na stolu. Ovi vanjski čimbenici, zajedno s hladnim vremenom, izloženosti vrućoj vodi ili kloru iz bazena, doprinose suhoći kože koja se onda ljušti - objasnila je. Jednostavno rečeno: koža na laktu podnosi više od svih ostalih dijelova tijela.

Šest načina za tretiranje suhih laktova

No, nemojte misliti da se trebate zadovoljiti trajno suhom kožom na tom području, u nastavku slijede rješenja:

Najčitaniji članci