Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Suhi laktovi: Zašto je koža tamo uvijek gruba i kako to spriječiti?

Suhi laktovi: Zašto je koža tamo uvijek gruba i kako to spriječiti?

Koža na laktovima je deblja jer joj to pomaže da izdrži sve mehaničke sile stalnog kretanja zgloba, a može biti gruba i podložnija iritaciji jer sadrži manje uljnih žlijezda nego druga koža na tijelu

VIDEO

Koža se može jako razlikovati ovisno o tome na kojem dijelu tijela se nalazi i što na nju utječe. Primjerice, koža na nogama je uglavnom tvrđa od one na prsima. Vaše lice je pak vjerojatno osjetljivije na proizvode za njegu od nogu, ali iznenađujuće je što su pazusi možda najosjetljiviji od svih dijelova tijela. Mikrobiom vaše kože igra veliku ulogu, jer postoji nekoliko čimbenika koji su svuda oko nas i utječu na izgled kože, piše Mbg.

Za dobar san: Prije spavanja prođite ovih 6 koraka s djecom
Za dobar san: Prije spavanja prođite ovih 6 koraka s djecom

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti dermatologinje

Pokretanje videa...

01:51

Uistinu, nije ni čudo da određena područja vašeg lica ili tijela trebaju više pažnje od ostalih. Takav je slučaj i kod suhih laktova. Ako su vaši laktovi grubi i suhi, niste jedini.

- Suhi laktovi česta su pritužba mojih pacijenata- tvrdi dermatologinja Raechele Cochran Gathers. Evo što trebate znati o koži lakova i kako popraviti njihovu suhoću.

Zašto imamo suhe laktove?

Suha koža na laktovima svodi se na nekoliko glavnih čimbenika, neki su svojstveni toj koži i tom području, neki su uzrokovani kožnim uvjetima, a drugi stilom života:

Put do vitke linije: Jedite ove namirnice u točno određeno vrijeme i kilogrami će nestajati
Put do vitke linije: Jedite ove namirnice u točno određeno vrijeme i kilogrami će nestajati

1. Sama koža

Za početak, koža na laktovima ima deblji dermalni sloj, kao i manje pora.

- Koža na laktovima je deblja jer joj to pomaže da izdrži sve mehaničke sile stalnog kretanja zgloba. Također je i suha i podložnija iritaciji jer sadrži manje uljnih žlijezda nego neka druga područja vaših tijela - kaže Cochran Gathers.

2. Određena stanja kože i zdravlja

Neki se ljudi mogu žaliti na pretjerano suhu kožu na tom području, ali zbog stvarnih kožnih bolesti. Ozbiljni simptomi suhe kože lakova dovode do određenih tegoba, pa čak i zdravstvenih problema.

- Postoje bolesti kože poput ekcema i psorijaze koje mogu uzrokovati suhe, ljuskaste laktove. Zdravstvena stanja poput dijabetesa i bolesti štitnjače također mogu dovesti do suhoće kože, što bi moglo biti uočljivije na laktovima - kaže Cochran Gathers.

3. Utjecaji životnog stila

Konačno, postoje lakši problemi koji se događaju zbog trenja laktova, a koji mogu pridonijeti gruboj teksturi i izgledu kože.

- Koža lakta je pod stalnim trenjem zbog pokreta i odjeće, pa čak i samog odmaranja s laktovima na stolu. Ovi vanjski čimbenici, zajedno s hladnim vremenom, izloženosti vrućoj vodi ili kloru iz bazena, doprinose suhoći kože koja se onda ljušti - objasnila je. Jednostavno rečeno: koža na laktu podnosi više od svih ostalih dijelova tijela.

Jutro ili večer? Evo kada treba ići pod tuš ako radite od doma
Jutro ili večer? Evo kada treba ići pod tuš ako radite od doma

Šest načina za tretiranje suhih laktova

No, nemojte misliti da se trebate zadovoljiti trajno suhom kožom na tom području, u nastavku slijede rješenja:

  • Prebacite se na nježna sredstva za čišćenje: Jedan od glavnih krivaca za suhu kožu na tijelu, uključujući i laktove - su oštra sredstva za pranje i sapuni. Oni mogu s tijela skinuti prirodna ulja, poremetiti zaštitu od vlage i pH kože te oštetiti mikrobiom. Potražite sredstva s blagim površinski aktivnim tvarima biljnog podrijetla koji imaju hidratantne sastojke.
  • Preskočite vruću vodu: Vruća voda može vašu kožu ostaviti isušiti. Budite svjesni koliko vremena provodite u kadi ili tušu jer prekomjerno izlaganje kože vrućoj vodi može eliminirati prirodnu vlagu s vaše kože, što rezultira većom dehidracijom, kaže dermatologinja Shereene Idriss.
  • Koristite pilinge kako bi uklonili mrtve stanice kože: Piling je koristan alat kada se koristi pravilno i umjereno. Uklanjanje suvišnih mrtvih stanica kože može ublažiti perutavu kožu i pomoći kremama da prodru dublje. Piling radite maksimalno jednom do tri puta tjedno.
  • Hidratizirajte kožu svaki dan, barem jednom dnevno: Ne preskačite hidrataciju tijela, kreme pomažu u zadržavanju vode u koži, smiruju upalu i poboljšavaju vašu barijeru kože. Preporučuje se primjenu losiona nakon tuširanja, ali možete i povećavati dozu po potrebi.
  • Suho mjesto tretirajte gušćom kremom: Tko kaže da su kreme za ruke samo za ruke! Budući da su one gušće i imaju više hranjivih tvari, kremu za ruke stavite na laktove. 
  • Posjetite dermatologa ili liječnika: S obzirom da vrlo suhi laktovi mogu biti pokazatelj ozbiljnijeg stanja kože, možete razmisliti o posjeti svom dermatologu ili liječniku. Oni vam mogu pomoći u prepoznavanju i liječenju vašeg problema.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana