Lifestyle

Komentari 24

Sunce kao izbjeljivač: Mrlje na odjeći nestaju nakon par sati

jedna mama je na Facebooku otrkila kako nikad prije nije bilo jednostavnije ukloniti mrlje na bijeloj odjeći. Potrebno je samo direktno izlaganje ultraljubičastim zrakama

Mlada mama je na Facebook stranici Cleaning Hacks otkrila kako čisti mrlje sa djetetovih benkica bez ikakvih proizvoda. Pitate se kako? Tako što ih opere i objesi na suncu.

Amy Kyne, iz Nottinghama u Velikoj Britaniji, objavila je dvije fotografije bijele benkice zamazane umakom od rajčice - prva je tek obješena benkica, a na drugoj fotografiji je ista benkica nakon 24 sata. 

Na drugoj fotografiji je bijela benkica potpuno čista, a majka piše da nije koristila nikakav deterdžent ili izbjeljivač. Sve što joj je trebalo je Sunce. 

Ova mama nije prva koja je otkrila ovaj trik za čišćenje mrlja, i drugi korisnici Facebook grupe su komentirali da tako znaju uklanjati mrlje s odjeće, kao i u čemu je trik, piše Daily Mail

- Ultraljubičaste zrake na suncu mogu razbiti kemijske veze, uzrokujući učinak izbjeljivanja - napisala je jedan komentatorica.

Iako je ovo idealno za mrlje, previše izlaganja suncu također može imati nepoželjan učinak izbjeljivanja boje na odjeći. 

- To stvarno funkcionira. Mrlje od umaka i svega ostalog što se može naći na dječjim benkicama nestaju nakon nekoliko sati vješanja na jakom suncu. Ne pitaj kako to funkcionira - funkcionira - napisao je drugi komentator. 

- Uvijek to radim. I većinu vremena sve te sitne mrlje nakon pranja nestanu - napisala je još jedan mama. 

Drugi korisnici društvenih medija detaljno su objasnili kako postići blistave bijele rezultate, objašnjavajući da prvo peru odjeću, a zatim je ostavljaju da se osuši na suncu.

Ultraljubičasto zračenje Sunca posebno djeluje na bijelu odjeću, a ako su mrlje jače prilikom pranja se može koristiti i sok limuna koji će pojačati efekt izbjeljivanja jer je lagano sredstvo za izbjeljivanje koje uklanja kisik i time skida boju. Odjeća mora biti na direktnom Suncu kako bi ovaj trik funkcionirao.

Najčitaniji članci