Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
3 komentara

Super-roštilj: Grančice hrasta i ružmarina daju aromatičan dim

Glavni sastojci za pripremu dobrog roštilja su vatra i marinada. Važno je znati koje se meso peče na jakom, a koje na slabijem žaru te koliko se dugo marinira meso, a koliko riba

Food, people and family time concept
Foto: IVANKO BRNJAKOVIC
3 komentara

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Ne znate što ćete za vikend? Chill&Grill priprema zabavu

Iako je sa 1. svibnjem službeno započela nova sezona roštiljanja i svaki majstor ima neku svoju tajnu za pripremu mesa i ribe s grilla, slavni chefovi uvijek imaju neki skriveni trik u rukavu. 

Chefovi restorana Le Cordon Bleu London novinarima portala Real Simple otkrili su trikove koje su naučili u kulinarskim školama te podijelili savjete za pripremu najsočnijeg roštilja. 

1. Prava vatra
Budući da je vatra najvažniji faktor, dobro je znati kada vam treba jača, a kada slabija vatra. Tako se odresci, otkoštena piletina, školjke, povrće i fileti ribe spremaju na jačem žaru, dok je za pripremu komada koji se trebaju dugo peći žar najbolje odmaknuti na jednu stranu. Tako se, da bi se ravnomjerno ispekli sa svih strana, uglavnom spremaju veći komadi piletine te svinjska i goveđa rebra. 

Beef steaks on the grill | Autor: Alexander Raths Foto: Alexander Raths

2. Za aromatični dim
Dodate li ugljenu nekoliko dobro osušenih komada drveta hrasta, govedina, janjetina i svinjetina dobit će posebnu aromu, a možete se poigrati i ubaciti pokoju grančicu ružmarina. No pazite da drvo stavljate ispod ugljena kako vam se vatra ne bi stalno rasplamsavala. 

3. Koliko dugo marinirati?
Neke dijelovi svinjetine poput rebaraca i vratine te purećih četvrti preporučuje se marinirati najmanje šest do najbolje 12 sati dok će ribi, školjkama i nježnom povrću kao što su tikvice biti dovoljno 15 minuta. Povrće je potrebno nauljiti kako se ne bi lijepilo za rešetku, a s maslinovim uljem nećete pogriješiti ako ga uparite s bilo kojom vrstom povrća. Tanko ga premažite sa svake strane, posolite te popaprite i povrće je spremno za grilanje. 

Veggie skewers | Autor: kabVisio Foto: kabVisio

4. Neka sve bude podjednake veličine
Pečenje na žaru izvlači svu slatkoću iz povrća te ono zato lakše gori zato ga pokušajte narezati na podjednako debele kriške ili komade kako bi se što ravnomjernije ispeklo. 

5. Crtajte po odresku 
Šare koje na mesu ostavljaju rešetke od roštilja iscrtavaju se tzv. ‘kvadratnom’ tehnikom. Najčešće se koristi kod pripreme sočnih odrezaka, a može se primijeniti i tijekom pečenja povrća i ribe. Nakon što šipke ostave prve tragove na komadu koji pečete, jednostavno ga okrenite za 45 stupnjeva kako bi se linije presijecale. 

6. Što kraće, to bolje
Budući da je za pripremu sočnih odrezaka potrebna jača vatra, nemojte ih dugo peći kako se ne bi isušili. Odreske je najbolje peći kratko, najviše četiri do pet minuta sa svake strane, ovisno volite li da je jače ili slabije pečen. 

7. Riba se okreće samo…
…jedanput. U suprotnom će se lijepiti za rešetku i raspadati. Također, prvu stranu pecite nešto dulje nego prvu kako biste dobili finu hrskavu koricu. 

Grilled mackerel fish with baked potatoes | Autor: Alexander Raths Foto: Alexander Raths

8. Krilca treba prvo malo zagrijati
Žar pogurajte na jednu stranu roštilja pa krilca malo ugrijte s obje strane. Zatim raširite žar pa ih pecite na direktnoj vatri. Piletina će pak biti najsočnija ako je pečete na roštilju s poklopcem - tako će zadržati svu svoju sočnost.

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Ne znate što ćete za vikend? Chill&Grill priprema zabavu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message