Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Super trik kako u mikrovalnoj odjednom ugrijati dvije zdjelice

24sata placeholder

Sigurno ste ujutro puno puta bili u žurbi da spremite djecu za školu i uz to im pripremite i doručak. Kako bi im što brže napravili njihov omiljeni doručak poslužite se ovim trikom

Pripremate li djeci doručak, a ona nestrpljivo čekaju za stolom, mlijeko za pahuljice ili bilo što što vam treba u zdjelici brže ćete zagrijati uz pomoć obične šalice. Naime, kako ne biste čekali da se svaka zdjelica zagrijava zasebno - poslužite se trikom.

Jednu stavite uz rub tanjura pa pokraj nje stavite šalicu. Na vrh te šalice stavite drugu posudu i uključite.

Provjerite 10 namirnica koje se ne smiju podgrijavati u mikrovalnoj: 

1. Tvrdo kuhana jaja

Nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je vjerojatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite. Da bi izbjegli ovakav scenarij, narežite jaje na komadiće prije stavljanja u mikrovalnu ili ih uopće nemojte stavljati unutra.

2. Majčino mlijeko

Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih točaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod tekućom vodom ili u mikrovalnu zagrijete šalicu vode i onda bočicu s mlijekom stavite u tu čašu.

Mother giving milk from bottle to her baby sleeping on hands

3. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže kemikalije i konzervanse koji produljuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju samo još više nezdravi. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče oksidaciju kolesterola.

4. Riža

Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrijavanje riže u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

Rice in Glass Bowl

5. Piletina

Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrovalnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju hranu samo izvana. Zbog toga, hrana osjetljiva na bakterije, u mikrovalnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini.

Mikrovalna pećnica omekšava kruh i češnjak te tostira orahe
Mikrovalna pećnica omekšava kruh i češnjak te tostira orahe

Stoga je važno da je temeljito skuhamo kako bismo eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

Overweight woman hands beating chicken breasts with meat hammer,

6. Lisnato povrće

Špinat i drugo lisnatog povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin, koja se događa u mikrovalnoj pećnici, djeluje kancerogeno.

7. Cikla

Ista stvar koja se događa kod špinata i ostalog listanog povrća vrijedi i za ciklu.

Fotolia

8. Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrovalnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (kemikalija koja im daje ljutost ) - u zrak. Ta kemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem.

Staklenke se steriliziraju za 40 sekundi u mikrovalnoj pećnici
Staklenke se steriliziraju za 40 sekundi u mikrovalnoj pećnici

9. Voće

Voće, kao  jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se 'kuha' u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo 'eksplodirati'. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, napravite rupice na voću, pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.

10. Krumpir

Problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju, prenosi Reader's Digest.

Fotolia

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31

SLOMIO SE PRED KAMERAMA: Princ Harry zaplakao zbog Meghan, nije mogao izdržati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5