Naučite kako ispeći savršeno svinjsko pečenje s hrskavom koricom punom okusa, što ovo meso odlično nadopunjava, a s kojim začinima treba biti oprezan
Super trik: Svinjsko meso će lako omekšati uz krišku limuna
Svinjetina se odlično slaže s mljevenom paprikom, kimom i čilijem, ali i češnjak, ružmarin, timijan, kumin, korijandar te đumbir slasno nadopunjuju sočno meso.Možete ih pomiješati s maslinovim uljem i limunovim sokom u tekuću marinadu, pa začiniti meso utrljavanjem suhih začina. Pri pečenju će se napraviti korica. Takve mješavine posebno su dobre za masnije komade mesa, poput svinjskih rebarca, svinjskog filea i janjećih kotleta.
Njihova masnoća pri laganom pečenju, u kombinaciji sa začinskim biljem, tvori hrskavu koricu ispod koje ostaje sočno meso. Ukusan i pomalo ljutkast okus pečenju dat će đumbir i piment. Odličan je i klinčić. Napravite nožem utore u mesu i utisnite nekoliko klinčića zajedno s češnjakom i pancetom. Timijan ili majčina dušica imaju ugodan miris, ali oštar okus, pa ih treba dozirati oprezno. Izvrstan su dodatak mesnim, posebno svinjskim pečenjima, jer osim što “popravljaju” miris i okus, neutraliziraju masnoću mesa.
Kako bi bilo sočnije, mekše i ukusnije, nekoliko sati prije pečenja, meso možete i premazati maslacem koji ste pomiješali sa sjeckanim peršinom, origanom, ružmarinom i timijanom. Za mekanije meso možete dodati i krišku limuna. Za slatkast okus utrljajte i malo meda. Koristite li konac za vezivanje pečenke, između mesa i vezice utaknite grančice ružmarina ili kadulje. Poigrajte se i odrescima, koje napunite pirjanim gljivama, tanko narezanom kobasicom, kiselim krastavcima ili sirom. Meso preklopite i uvaljajte u jaja, pa u krušne mrvice. Pržite s obje strane dok ne porumeni, pa poslužite i uživajte.
Svinjetina sa sirom i šunkom
Sastojci: 800 g svinjskog buta, 50 g trapista, 100 g dimljene šunke, 2 žlice mješavine začina za grill, peršin, sol, ulje, papar, za umak: 2 pileće jetre, 100 g luka, 100 g sušene kobasice, kadulja, ružmarin, 1/2 čaše bijelog vina,1 čaša goveđeg temeljca, 3-4 kapi octa, sol, papar
Priprema: Svinjski but razrežite po dužini i istanjite na drvenoj dasci batom za meso. Lagano ga posolite i popaprite. Naribajte sir i posipajte ga po mesu, pa na njega posložite komade šunke te ih pospite sjeckanim peršinom. Zamotajte svinjski but po dužini i čvrsto ga povežite koncem. Ispržite sa svih strana na nekoliko žlica ulja. Zatim je pospite mješavinom mediteranskih začina.
Posudu poklopite i pirjajte na laganoj vatri dolijevajući po žlicu juhe. Možete ga staviti i u pećnicu te peći na 170°C poklopljeno oko 50 minuta. Nasjeckajte jetrica i kobasicu, stavite ih u manju posudu, dodajte luk i češnjak nasjeckan s kaduljom i ružmarinom. Posolite, popaprite i razrijedite s malo octa, bijelim vinom i juhom. Kuhajte miješajući na umjerenoj vatri dok se umak ne reducira. Poslužite s krumpirima.