Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Super trikovi za još učinkovitiji i bolji trening s ruskim zvonom

Super trikovi za još učinkovitiji i bolji trening s ruskim zvonom
1

Oprez! Vježbanje s girjom sve je popularnije jer podiže razinu koordinacije i snage, no ako se pravilno ne izvodi, može izazvati ozbiljne ozljede leđa, šaka i laktova

VIDEO

Vježbači koji girjama pokušavaju izvesti pokrete na koje im tijelo nije spremno ili koji pokušavaju izmisliti vlastite kretnje kako bi bolje osjetili trening riskiraju ozljedu leđa, upozoravaju treneri. Kako bi se to spriječilo, nužno je biti strpljiv i pustiti tijelo da polagano napreduje. Iako je trening girjama izuzetno efikasan, potrebno je slijediti pravila i poznavati tehniku kako bi se mogućnost ozljede svela na minimum. 

- Istraživanja su pokazala da trening girjama povećava kardio-respiratornu i mišićnu izdržljivost, dovodi do promjene u sastavu tijela te poboljšava eksplozivnu i maksimalnu snagu. Poboljšavaju se koordinacija, ravnoteža i fleksibilnost. Može se efikasno upotrijebiti u rehabilitaciji donjeg dijela tijela te poboljšava mišićno-skeletno zdravlje smanjivanjem bolova u vratu, leđima i donjem dijelu tijela - kaže magistar kineziologije Marino Bašić. 

No kako bi trening girjama bio apsolutno siguran, potrebno je biti pažljiv. 

- Važno je postupno podizati težinu koja se koristi, paziti na tehniku izvedbe i na pravilno disanje. Također, kad se radi velik broj ponavljanja, to jest izdržljivost, tada treba biti posebno oprezan jer tijekom takvog treninga dolazi do umora što smanjuje koncentraciju. Kao i kod svakog treninga, nužno se zagrijati, a tijekom vježbanja potrebno je slušati tijelo. Osjećate li nelagodu ili bol, promijenite vježbu ili prestanite vježbati, pronađite razlog tom problemu, riješite ga i onda nastavite s treningom - savjetuje Bašić te nastavlja: 

- Za vježbanje s girjama treba rabiti tenisice ravnog đona kao što su one za mali nogomet ili dizačke cipele. S tenisicama koje su previsoke ili imaju zračne jastuke nećete imati dobro uporište te će se stopalo micati pa nećete proizvesti dovoljno veliku silu. 

Super trikovi

  • Trening do potpunog otkaza girjama nije preporučljiv. Ako se forsirate, riskirate ozljedu onog dijela tijela koji radite. Kako biste to spriječili, stanite nekoliko ponavljanja prije no što više ne možete izvesti nijedan pokret.
  • Jedna od pogreški kod vježbanja s ruskim zvonom je držanje kralježnice u neprirodnom položaju. Kralježnica bi trebala biti neutralna, a mišići leđa i trbuha aktivni. Ako ne pazite na to, riskirate ozljedu kralježnice i mišića koji je okružuju.
  • Zvono nije potrebno držati kao da vam život ovisi o tome. Ako je stisak suviše čvrst, riskirate ozljedu šake i laktova. Popustite stisak - osjetite da imate kontrolu tijekom zamaha, ali ne da vam se tijelo grči od napora držanja girje. 
  • Rad s girjama može biti jako naporan za leđa i imajte to na umu tijekom svakog treninga - upravo su ozljede leđa neke od najčešćih. Ako osjetite nelagodan bol tijekom vježbanja, nemojte se voditi filozofijom da će prestati samo od sebe nego stanite. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje