Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Suze radosnice: Otac sa sinom nakon što mu je spasio život

Suze radosnice: Otac sa sinom nakon što mu je spasio život
1

Samo četiri dana nakon rođenja maleni Callan pao je u komu. Dijagnoza je bila poremećaj ciklusa ureje, genetski poremećaj koji izaziva porast razine amonijaka u tijelu i liječi se transplantacijom jetre

VIDEO

Dirljiva fotografija na kojoj muškarac ima pune oči suza i drži za ručicu dječaka u bolničkom krevetu raznježila je mnoge. Na fotografiji su tata i sin nakon što mu je otac spasio život donirajući mu komad svoje jetre. Maleni Callan Price pao je u komu kad su mu bila samo četiri dana, zbog rijetkog genetičkog poremećaja uslijed kojeg su mu mozak i tijelo bili puni otrova. Liječnici su njegove očajne roditelje upozorili da je pitanje hoće li preživjeti noć. 

475111962

Iako se izvukao, Callan je idućih 5 mjeseci proveo na dijalizi, prije nego su liječnici upozorili roditelje da mu je potrebna nova jetra. Radije nego da ga stavljaju na listu čekanja, njegov otac Matt Price (39) iz Norfolka ponudio se kao donator 20 posto svoje jetre. U veljači su prošli operaciju koja je trajala 10 sati. Sada 17-mjesečni Callan je danas kao i svaki drugi dječak, samo sa ožiljkom preko abdomena koji ga podsjeća na ono što je prošao. 

Dječaku (1) zbog rijetke bolesti mozak 'ne upravlja' pokretima
Dječaku (1) zbog rijetke bolesti mozak 'ne upravlja' pokretima

Dječakovo stanje - poremećaj ciklusa ureje - pogađa jednog do devet ljudi na 100.000 stanovnika, pokazuje statistika. Poremećaj uzrokuje nakupljanje amonijaka u tijelu. Callan je imao problema s disanjem čim se rodio, a roditelji, koji imaju još dva sina, petogodišnjeg Ronnieja i dvogodišnjeg Toma, mislili su da ne trebaju brinuti. Liječnici su Callana pregledali nakon rođenja, no ubrzo su ga donijeli roditeljima i rekli da je u redu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:13

- Rekli su da će se njegovi problemi s disanjem smiriti, ali nisu, odnosno počeli su se pogoršavati, a nakon što je završio na intenzivnoj, Callan je ubrzo pao u komu - priča otac. 

Zbog rijetke bolesti djevojčica je dvije godine 'trzala' glavom
Zbog rijetke bolesti djevojčica je dvije godine 'trzala' glavom

- Rekli su nam da možda neće preživjeti noć, rekli su da očekujemo najgore, ali i da se nadamo dobrom ishodu - priča Matt o tome što su preživjeli on i supruga Jen (36). Malenom je utvrđen poremećaj ciklusa ureje, zbog čega je odmah priključen na aparat za dijalizu. 

- Callan je sam trovao svoj mozak i on bi se gasio kako bi razina amonijaka u organizmu rasla. Mučio se s proteinima, razarao svoje vlastito tijelo - priča otac.

Iako je izašao iz kome nakon 5 dana, Callanu je i dalje bila potrebna dijaliza, a s pet mjeseci roditeljima je rečeno da će ga staviti na listu pacijenata koji čekaju donatora jetre, jer mu je to jedina šansa za ozdravljenje. 

475111945

Otac se odmah ponudio da bude donor, no liječnici su rekli da prvo mora smršaviti i sniziti razinu kolesterola. Do studenoga skinuo je oko 12,7 kilograma i potpuno izbacio alkohol. Zahvat je na kraju obavljen početkom veljače u Kraljevskoj sveučilišnoj bolnici u Londonu, tako da je 20 posto Mattove jetre presađeno njegovom sinu. 

- Bilo je nevjerojatno to kako su uspjeli staviti komad moje jetre u njegovo malo tijelo. Kad sam se vratio s operacije, bio sam presretan što ga vidim - priča otac. Inače, postoji šansa da dječak odbaci doniranu jetru i da mu bude potrebna nova operacija, no zasad se dobro oporavlja. 

Dječak je u komi zbog rijetke bolesti - mozak mu je natekao
Dječak je u komi zbog rijetke bolesti - mozak mu je natekao

- Isti je kao i bilo koji drugi dječak njegove dobi. Igra se sa starijom braćom i odlično se zabavlja. Zapravo, ne biste rekli da mu je ikad išta bilo, osim po ožiljku kojeg ima preko abdomena - priča otac. Dječak će trebati lijekove cijeli svoj život i redovito će morati na kontrole u bolnicu. 

- Budućnost je dobra. Imat ćemo najbolji mogući život s obzirom na situaciju i Callan će normalno odrasti. Ponosan sam na njega kako se drži - kaže otac. Zbog svega što su prošli, obitelj se planira uključiti u kampanju za podizanje svijesti o potrebi darivanja organa. 

Inače, poremećaj ciklusa ureje uzrokuje mutacija gena koji regulira razinu amonijaka u organizmu. Kod djece se može prepoznati po slabosti mišića, letargiji i problemima kod sisanja već nakon nekoliko dana. Ubrzo se javljaju napadaji, hiperventilacija, pa čak i koma. Okidač za pojavu simptoma može biti prelazak s majčinog mlijeka na kravlje, dok kod odraslih na pojavu bolesti utječu okolišni čimbenici. Kod odraslih, javlja se mučnina, povraćanje, glavobolja, nekontrolirano ponašanje slično deliriju i agresija. Ako se ne liječi na vrijeme, otrovanje mozga može biti kobno, a u teškim slučajevima potrebna je transplantacija jetre, piše Daily Mail

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...