Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Dječak je u komi zbog rijetke bolesti - mozak mu je natekao

Ne znamo što će se dogoditi, hoće li biti dugoročnih posljedica. Najgori je strah od onoga što vam nije poznato. Preostaje nam jedino čekati i nadati se najboljem, rekla je njegova majka

3 komentara

Maleni Ellis Artist (6) iz Velike Britanije probudio se usred noći vrišteći od bolova u vratu i glavi, povraćao je. Roditelji su ga idući dan ostavili kod kuće sa bakom, nije išao u školu. Zaspao je i bilo ga je teško probuditi pa su ga odvezli liječniku vjerujući da se radi o zarazi nekim virusom.

Dok su bili u bolnici, na njegovom tijelu se pojavio osip pa su liječnici najprije mislili da je to zbog meningitisa, no MRI snimke su pokazale oteknuće mozga i kralježnice uzrokovano encefalomijelitisom - rijetko stanje koje uzrokuje bubrenje mozga. 

TREND OPASAN PO ZDRAVLJE Vodene kozice party: Roditelji namjerno djecu izlažu virusu

Liječnici su mališana stavili u umjetno induciranu komu u kojoj će biti oko dva mjeseca. Roditelji Sarah Girdwood (34) i Paul Artist (37) su stalno uz njega i pripremaju se, kažu, na najgore. Naime, ovo stanje zna dovesti do teškog invaliditeta, prenosi Daily Mail.

MPM_6YOS_HEADACHE_LED_TO_COMA-14 | Autor: profimedia Foto: profimedia

- Ne znamo što će se dogoditi, hoće li biti dugoročnih posljedica. Najgori je strah od onoga što vam nije poznato. Preostaje nam jedino čekati i nadati se najboljem - rekla je njegova majka.

- Kada smo došli u bolnicu, najprije su mislili da ima virusni meningitis. Smjestili su ga na pedijatriju i dali antibiotike. Kasnije se jedva probudio, plakao je i mrmljao u snu. Bilo je zastrašujuće - dodala je.

Prije nego su mu postavili pravu dijagnozu, napravili su CT i lumbalnu punkciju - uzeli su uzorak tekućine iz kralježnice i analizom shvatili da dječak nema meningitis. Tada su ga s pedijatrije premjestili na Odjel intenzivne njege i stavili u medicinski izazvanu komu. 

MPM_6YOS_HEADACHE_LED_TO_COMA-11 | Autor: profimedia Foto: profimedia

Kasnije su napravili još jedno skeniranje i otkrili da se oteklina mozga proširila na kralježnicu. Puna dijagnoza je - akutni diseminirani encefalomijelitis (ADEM), rijetka upalna demijelinizirajuća bolest središnjeg živčanog sustava koja se može razviti iz manje infekcije i uglavnom zahvaća bijelu moždanu tvar (tkivo sastavljeno od živaca).

BILE SU JEDNA DRUGOJ UTJEHA Četiri anđela: Pobijedile su rak zajedno, hrabrile jedna drugu

U tijelu dolazi do pogrešnog signaliziranja pa imunološki sustav pacijenta reagira kao kod teške alergije. Imunološke stanice se gomilaju oko tkiva i uništavaju zaštitni sloj oko živaca.

Ovaj poremećaj najčešće napada djecu. Većina pacijenata (oko 75 posto njih) se oporavi. Ali, kod manje njih dođe do posljedica poput poteškoća u učenju, ponašanju ili fizičkoj aktivnosti.

MPM_6YOS_HEADACHE_LED_TO_COMA-1 | Autor: profimedia Foto: profimedia

- Liječnici ne znaju što će biti sa našim sinom. Neki pacijenti se oporave, ali kod nekih ostane invaliditet. U početku je bio na aparatima za disanje, no sada diše samostalno. Još ima mini napadaje za koje se smatra da ih uzrokuje oteklina - kazala je Ellisova majka i dodala da je on inače energičan, sretan dječak koji obožava nogomet.

Mališan ima trojicu braće koji misle da je u bolnici jer je pao i udario se.

Objavljuje Sarah GirdwoodNedjelja, 30. prosinca 2018.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message