Lifestyle

Komentari 0

Svaka čast! Vrgorac, Rovinj i Zlarin bez jednokratne plastike

Svaka čast! Vrgorac, Rovinj i Zlarin bez jednokratne plastike

Dok neki tek razmišljaju kako bi mogli pokrenuti akcije za smanjenje plastike u Zlarinu, u Vrgorcu i Rovinju su se jednostavno primili posla. Krenuli su malim koracima i nadaju se velikim rezultatima

Inicijativa 'Za Zlarin bez plastike' je definitivno zaživjela. Neki su je jedva dočekali, dok su je drugi samo prihvatili. Posebno nam je simpatično čuti zlarinsku djecu kako objašnjavaju turistima da im plastične boce nisu potrebne i neka koriste termosicu jer smo mi Zlarin bez plastike, rekla je Nataša Kandijaš, jedna od inicijatorica projekta, za Miss7Zdrava i objasnila da su projekt podržali i Turistička zajednice i mjesni načelnik:

POGLEDAJTE VIDEO:

- Lokalni ugostitelji i trgovački objekti su se brzo uključili, budući da su oni ti koji direktno provode promjenu. Neke proizvode poput slamki ili plastičnih poklopaca za kavu za van smo jednostavno odlučili ne koristiti. Plastične vrećice za voće i povrće su zamijenili škartoci. Mnogi lokalci su se već naučili nositi svoje platnene torbe te ne žele uzeti ni škartoc.

POGLEDAJTE VIDEO:

Projekt 'Zlarin – otok bez plastike' pokrenule su Ana Robb, Nataša Kandijaš, Ivana Kordić i Jelena Radošević s ciljem da se na otoku prestane upotrebljavati jednokratna plastika.

Nakon uspjeha na Zlarinu, pozitivne promjene počeli su provoditi i Rovinj te Vrgorac.

U Vrgorcu promjene kreću od vrha

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić u ponedjeljak je direktorima i ravnateljima gradskih ustanova dao naputak o zabrani korištenja plastične ambalaže u gradskim ustanovama kao i na gradskim manifestacijama, a nju bi trebala zamijeniti ambalaža od stakla i biorazgradivog papira.

Direktori i ravnatelji koje je Pranić okupio dobili su naputak o prestanku konzumiranja flaširane vode na radnim sastancima u gradskoj upravi te na sjednicama Gradskog vijeća. Umjesto nje bi se ubuduće trebala servirati voda u staklenim vrčevima iz gradske vodovodne mreže.

Sve će ustanove do petka dobiti posebne spremnike za odlaganje otpada u koje će odvajati prikupljeni papir.

Gradonačelnik Rovinja vodi primjerom

Slično su postupili i u Rovinju. Gradonačelnik Marko Paliaga, u želji da se poduzmu konkretne mjere kako bi se zaštitio naš okoliš, odlučio je izbaciti iz uporabe plastične boce u gradskoj upravi. S tim ciljem, a kako bi bio dobar primjer svojim zaposlenicima, tijekom cijele prošle 2019. godine je on zajedno s njegovim Uredom i gostima koristio vodu za piće iz slavine, a od ovog siječnja se ta praksa proširila na čitavu gradsku upravu.

Za sve djelatnike gradske uprave nabavljene su staklene boce s neoprenskom zaštitom (koja osim kao zaštita, služi i kao toplinski izolator) u više boja i grbom Grada, kao motivacija i znak predanosti smanjenju plastičnog onečišćenja našeg okoliša. Sada slijedi nabavka aparata za kavu koje ne koriste plastične čaše i žličice.

Na taj način, Grad Rovinj namjerava motivirati sve svoje građane da izbace jednokratnu plastiku iz svakodnevne uporabe kako bi pridonijeli njenom smanjenju.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci