Lifestyle

Komentari 10

Dućani u Hrvatskoj smanjili su 8 tona plastike u dva tjedna

Dućani u Hrvatskoj smanjili su 8 tona plastike u dva tjedna

Od početka prošle godine sve trgovine u Hrvatskoj moraju naplaćivati svoje vrećice, osim onih najtanjih, za voće i povrće, uz koje mora stajati zamolba da ih se koristi štedljivo

Od početka godine, kad su na blagajnama prestale prodavati plastične vrećice, Kauflandove trgovine su okolišu uštedjele oko osam tona plastičnog otpada.

- Prema podacima od prošle godine, već smo u prva dva tjedna ove godine uštedjeli jedan kamion plastike, točnije oko osam tona - odgovaraju iz Kauflanda, prvog trgovačkog centra u kojemu više ne prodaju vrećice. Na pitanje imaju li zbog toga manje kupaca, kažu kako je većina kupaca vrlo pozitivno reagirala na novu mjeru.

POGLEDAJTE VIDEO

Od početka prošle godine sve trgovine u Hrvatskoj moraju naplaćivati svoje vrećice, osim onih najtanjih, za voće i povrće, uz koje mora stajati zamolba da ih se koristi štedljivo. Kaufland je od ove godine sam odlučio vrećice maknuti iz prodaje, pa sad i neki drugi lanci, neslužbene su najave, planiraju isto. 

Kako su najtanje vrećice ostale besplatne, Kaufland smo pitali uzimaju li njihovi kupci sad puno više tih vrećica za svoj “špeceraj”. Podatke o tome nemaju, odgovaraju, dodajući kako već rade na pronalasku alternativnih rješenja i za to. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u svibnju će, doznajemo, imati analizu učinaka naplate vrećica u trgovinama.

Zbog ljudskog nemara proroda je zagađena plastičnim vrećicama

Tad bi trebalo biti poznato koriste li hrvatski građani sad manje vrećica za nošenje i jesu li ih, možda, zamijenili s besplatnim tankim vrećicama za voće i povrće.

- Sukladno tome, donijet ćemo plan daljnjih aktivnosti - najavljuje ministarstvo. Ne žele otkriti što to znači - naplatu najtanjih vrećica, zabranu vrećica na blagajnama ili nešto treće.
Objavili su samo kako “pozdravljaju i uvođenje mjera kao što je ukidanje korištenja plastičnih vrećica od strane trgovačkih lanaca”.

S prvim danom ove godine Njemačka je zabranila prodaju plastičnih vrećica, osim najtanjih, za voće i povrće. Gradske vlasti Beograda učinile su isto za maloprodajne objekte na svojem području, a u Ruandi su, primjerice, vrećice zabranjene već 12 godina. New York planira zabranu od ožujka.

Proizvodnja papirnatih i biorazgradivih vrećica, kao i platnenih, također ostavlja velik ekološki otisak, no činjenica je i to da upotrebom platnene vrećice samo jedna osoba u prosjeku može uštedjeti 288 plastičnih vrećica godišnje, kažu “zeleni”. 

S druge strane, plastična industrija u Hrvatskoj već dugo upozorava na štetne gospodarske učinke zabrane.

Gradska svakodnevica u centru Zagreba

Iz HGK su upozoravali da je slabija potražnja za vrećicama u EU već prepolovila njihovu proizvodnju u Hrvatskoj, namijenjenu najviše izvozu. Umjesto zabrane vrećica, treba nam njihov učinkovit sustav reciklaže, smatraju proizvođači vrećica. Upitno je i bi li građani, kao što je slučaj s bocama, vrećice, primjerice, vraćali u trgovine kad bi se na njih uvela povratna naknada.

Od iduće godine u EU će biti zabranjeni i jednokratni plastični proizvodi, poput pribora za jelo, slamki, štapića za uši i slično, koji moraju imati papirnatu alternativu. Ti plastični proizvodi čine 70 posto smeća u moru, ali i u morskim životinjskim vrstama.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci