Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
40 komentara

Ulovili ribu punu plastike kraj Iža, no i dalje je 'dobra za jesti'

TRUJEMO LI SE? Da bismo smanjili unos mikroplastike, ribu treba pravilno očistiti, a kako bi se spriječile alergijske reakcije - odmah spremiti na led

Foto: snimio čitatelj 24sata
40 komentara

Prijatelj mi je dao brancina za ručak kojeg je ulovio to jutro na Ižu. Kad sam ga otvorila, našla sam pun želudac plastičnih omota, ispričala nam je zabrinuta čitateljica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Spremila ga je za ručak, ali ipak se pitala koliko je ta riba bila zdrava za jelo. Odgovor smo potražili na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. I porazan je. Oceanograf dr. sc. Pero Tutman kaže kako je ta pojava sve češća.

- Prvo istraživanje o mikroplastici proveli smo 2016. godine i od tada se njena količina u moru znatno povećava. Nažalost, egzaktnih podataka o točnoj količini mikroplastike u moru nema - kaže.

Foto: snimio čitatelj 24sata Čitateljica s otoka Iža za vikend je čistila brancina ulovljenog to jutro. Želudac mu je bio pun plastike

Trenutačno svjetski instituti rade istraživanja kako bi se dobili podaci o tome kako mikroplastika utječe na ljudski organizam.

- Ono što sa sigurnošću znamo je da dio plastike izbacujemo iz sustava, a ostatak odlazi u naš krvotok. U tijeku su razna istraživanja, pa još nije u potpunosti jasno kako sve plastika utječe na hormonalni sustav te ljudsko zdravlje općenito - kaže Tutman.

CIJELI KAMION Dućani u Hrvatskoj smanjili su 8 tona plastike u dva tjedna

Od mikroplastike se, nažalost, ne možemo zaštititi niti da prestanemo jesti morske plodove.

- Ona je danas svuda oko nas, u zraku i na kopnu, te smo s njom stalno u doticaju - objašnjava.

Ipak, kako bismo smanjili unos mikroplastike, savjetuje da ribu moramo pravilno očistiti.

Foto: GettyImages

- Prilikom čišćenja obavezno se moraju maknuti sva crijeva i želudac. Tako svu mikroplastiku koju je riba konzumirala, a ostala joj je u želucu, vi nećete unijeti u svoj sustav - objašnjava.

TOKSIČNA ZA TIJELO Stručnjaci su zabrinuti: Tjedno ‘pojedemo’ pet grama plastike

Bez obzira na sve, straha od jedenja ribe nema.

- I dalje je puno manja opasnost od ribe nego mesa. Meso je puno raznih hormona i aditiva kojima se životinje hrane prilikom uzgoja. To je mnogo štetnije za ljudski organizam nego riba. Ona je i dalje za nas u globalu puno zdravija - kaže nam doktor.

Toksikolog Franjo Plavšić upozorava kako je ribu nakon ulova bitno odmah smjestiti na led ili spremiti za jelo.

- Riba je inače puna histamina. Ako je pravilno ne skladištite, odmah nakon ulova histamin se oslobađa te kod osjetljivih ljudi može uzrokovati alergijsku reakciju - objasnio nam je.

Isto vrijedi i za školjke, koje su “filtri” morske vode te u sebi nakupljaju toksine i mikroplastiku.

- Kod njih je posebno bitno dobro čišćenje i skladištenje - zaključuje Plavšić.

MORE JE SVE ZAGAĐENIJE Plastike toliko ima u Tihom oceanu da se vidi i iz svemira
  • 47 riba od ukupno 90 u želucu je imalo plastiku. Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu to je istraživanje proveo 2016. godine. Danas bi broj takvih riba bio puno veći
  • Sedam kilograma ribe u prosjeku godišnje pojede svaka osoba u Hrvatskoj. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku prema anketi koja je provedena od 2011. do 2014. godine
  • 30 posto ribe u moru u sebi ima plastiku koju su progutale iz okoliša. UN-ov program za okoliš tvrdi da bi do 2050. godine u morima moglo biti više plastike nego riba

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message