Omega - 3 masne kiseline spadaju u one esencijalne, a najviše ih ima u morskoj hrani. Nažalost, rijetko tko dobiva dovoljne količne omega 3 iz same prehrane
Svaki treći umire zbog srca - otkrijte najbolju prevenciju...
Omega - 3 masne kiseline su nezasićene masne kiseline esencijalne za naš organizam, a najviše ih ima u morskoj hrani. Nažalost, sve je manje onih koji unose dostatne količine omega 3 iz same prehrane.
Bolesti srca i krvnih žila postale su najveći "tihi ubojica" današnjice, a krivci su najčešće stres, nezdrava prehrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Simptomi srčanih problema ponekad nisu lako prepoznatljivi, a čak smo ih spremni pripisati nečem drugom.
Masna hrana, čašica više, pušenje, premalo kretanja i sna najopasnije su zamke za srce. Brojna istraživanja pokazuju da su nezasićene masnoće, osim što su odličan izvor energije za tijelo i mozak, najveći saveznik u prevenciji krvožilnih bolesti.
Sve počinje s kolesterolom
Eskimi, čija se prehrana temelji na morskoj hrani bogatoj omega - 3 masnim kiselinama u svojoj ishrani, imaju snižen LDL - štetan kolesterol i povećan HDL - dobar kolesterol. Upravo je loš kolesterol i njegovo nakupljanje u žilama vodeći uzročnik srčanih bolesti, pa i infarkta. Osim kolesterola, visok krvni tlak je vodeći uzročnik nastanka srčanih bolesti. Kod njegovih promjena, dolazi do oštećenja na krvnim žilama i one postaju sklonije pucanju.
Najveći izvori masnih kiselina
EPA i DHA su omega -3 masne kiseline koje dokazano doprinose normalnoj funkciji srca, a koje tijelo najčešće ne dobiva u dovoljnim količinama. Osim u plavoj ribi i algama, znanstvena istraživanja otkrivaju da se visokokvalitetne omega -3 masne kiseline nalaze u posebnoj vrsti račića koji žive u čistom moru Antarktika, račić kril.
Ulje račića krila osigurava EPA i DHA vezane na fosfolipide što omogućuje značajno bolju apsorpciju važnih omega-3 masnih kiselina u usporedbi s onima kakve nalazimo u ribljem ulju te je stoga za isti učinak potrebna manja doza masnih kiselina iz račića krila u usporedbi s konvencionalnim ribljim uljem.
Ulje krila ima vrlo dobar sigurnosni profil. Nisu poznati nikakvi toksični učinci ulja krila.
Svakodnevna upotreba ulja krila, bogatog omega-3 masnim kiselinama, fosfolipidima i antioksidansima sigurna je i učinkovita, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Research.