Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svakodnevna njega: Kako izabrati pravu kremu za lice?

Svakodnevna njega: Kako izabrati pravu kremu za lice?
1

Samo jedan pogled na police drogerija i parfumerija dovoljan je da bismo zaključili da krema ima izuzetno mnogo te da je sve teže izabrati onu idealnu za dan, ali i za noć

VIDEO

- Žene su često izgubljene u toj velikoj ponudi te se ne snalaze i ne znaju kako i što izabrati. Činjenica je da nam većina toga nije potrebna, stoga umjesto da tražimo neupućeni, cilj je suziti izbor – tumači dermatologica Melissa Piliang.

Dnevnu i noćnu kremu trebalo bi početi koristiti već u dvadesetima, ako ne i prije. Naime, teen koža zna biti izuzetno aktivna, a to uvjetuje i posebnu njegu.

- Bez obzira kakvu kožu imali, u dvadesetima je krećemo njegovati na dnevnoj bazi te koristiti dnevnu i noćnu kremu. Kao prvo moramo znati kakav tip kože imamo, radi li se o suhoj ili masnoj – preporučuje dermatologica.

Korištenje krema za lice je važno radi zadržavanja vlage i elastičnosti kože, čiji nedostatak uzrokuje isušivanje, a time i prijevremene bore i sivi ten.

- Krema za lice je barijera za vašu kožu. Predlažem da kreme budu nekomedogene, kako se ne bi razvile akne ili crvenilo. Uloga i dnevne i noćne kreme je različita. Danju je štiti ne samo od UV zraka, već i zagađenosti, a noću pomaže da se pravilno obnovi – predlaže Melissa.

Dnevna krema obavezno mora imati zaštitni faktor. Koristite je i tijekom zime, ne samo ljeti.

- Od sastojaka koje preporučujem u dnevnim kremama je i vitamin C koji kožu čini ujednačenom, svjetlom, smanjuje pigmentaciju i potiče proizvodnju staničnog melanina koji štiti od sunca - veli dermatologica.

Nemojte da vas zavara visoka cijena ili lijepo pakiranje.

- Mnogi brendovi koji nemaju visoke cijene imaju odlične proizvode. Nemojte misliti da je cijena garancija kvalitete – otkriva Melissa.

U noćnoj kremi predlaže sastojke poput retinola, koji sređuje fine bore i depigmentaciju te ujednačava ten, iako treba pripaziti na koncentraciju jer neki retinoli su prejaki za osjetljivu kožu.

- Osim retinola, u noćnoj kremi odlične su i AHA kiseline koje oživljavaju kožu i čine je blistavom. Također rade lagani piling. Tu je i hijaluronska kiselina, koja u noćnoj kremi intenzivno vlaži, odnosno kožu čini mekanom i podatnom. Od odličnih sastojaka tu su vitamin E koji kožu čini ujednačenom te resveratrol, antioksidant za kožu bez mikro-stresova – ističe dermatologica.

Za posebno osjetljivu kožu predlaže sastojke kao što su ceramidi koji zaključavaju vlagu u koži, glicerin i mliječna kiselina koja ima svojstva vrlo nježnog pilinga te omogućuje bolje upijanje aktivnih sastojaka.

- Ako imate akne, izbjegavajte ulja i voskove u kremama. Oni su preteški i mogu zatvoriti pore te samo pogoršati stanje s aknama – izjavila je Melissa.

Općenito treba u kremama izbjegavati mirisne note i parfeme, koji mogu iritirati kožu te potencirati alergijske reakcije.

- Ne preporučujem niti sastojke kao što su parabeni, to su konzervansi koji mogu izazvati alergije i začepiti pore. Također, smatram da treba izbjegavati salicilnu kiselinu, prejaka je za kožu lica – zaključuje dermatologica.

Iako su prirodni sastojci, poželjni, treba znati da koža zna biti alergična na neke od biljnih sastojaka te da prirodna formula nije uvijek najbolje rješenje.

Serum je formula koju preporučuje, kao dodatnu njegu uz kremu. Oni su koncentrati i možete ih stavljati tijekom dana prije kreme i šminke, kao prvi korak. Ritual nastavite kad se serum upije.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje