Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Sve se nema, a svijetom je lani putovalo 1,5 milijardi turista...

Sve se nema, a svijetom je lani putovalo 1,5 milijardi turista...
5

U 2020. očekuje se da će veliki događaji, poput olimpijade u Tokiju te izložbe Expo 2020 u Dubaiju pozitivno utjecati na svjetski turistički sektor. Prošla godina je bila deseta za redom u svjetskom turizmu s porastima

VIDEO

Tijekom 2019. godine svijetom je putovalo rekordnih 1,5 milijardi turista, što je četiri posto više nego 2018., a porasti od 3 do 4 posto očekuju se i u 2020., podaci su Svjetske turističke organizacije-UNWTO objavljeni u ponedjeljak.

Te i druge podatke iz svjetskog turizma za 2019. UNWTO je objavio u sklopu Svjetskog turističkog barometra, posljednjega u tom obliku.

I toga ima! Minijaturne kamp kućice za putovanje motorom
I toga ima! Minijaturne kamp kućice za putovanje motorom

Za rezultate u 2019. naglašava se da je to deseta godina za redom u svjetskom turizmu sa porastima.

"Porast turizma u svijetu u 2019. i pozitivna predviđanja za 2020. potvrđuju turizam kao vodeći i izdržljiv gospodarski sektor, posebice s obzirom na trenutne nesigurnosti u svijetu. To, kao i rezultati, traže odgovorno upravljanje rastom kako bi se najbolje iskoristile mogućnosti koje turizam može stvoriti za zajednice širom svijeta", upozoravaju iz UNWTO-a.

Poručujući kako se u 2020. očekuje da će veliki događaji, poput olimpijade u Tokiju te izložbe Expo 2020 u Dubaiju pozitivno utjecati na sektor.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili ocjenjuje da u vrijeme nesigurnosti i nestabilnosti turizam ostaje pouzdan ekonomski sektor.

"U svjetlu međunarodnih trgovinskih tenzija, socijalnih nemira i geopolitičke nesigurnosti, turizam i dalje postocima rasta nadmašuje svjetsku ekonomiju i poziva nas na odgovoran rad. S obzirom na poziciju turizma kao iznimnog izvoznog sektora i stvaratelja zaposlenosti, UNWTO zagovara potrebu i odgovornog rasta, tim više što nam ostaje samo deset godina za ispunjene 17 održivih razvojnih ciljeva iz UN-ove Agende 2030", naglasio je Pololikašvili.

Nevjerojatni dvorci iznajmljuju se po cijeni od 50 kuna na noć
Nevjerojatni dvorci iznajmljuju se po cijeni od 50 kuna na noć

S obzirom da je UNWTO specijalizirana agencija UN-a za turizam, dodao je da će UN, koji ove godine slavi 75 godina, putem inicijative UN75 cijele 2020. provoditi najveći inkluzivni projekt o ulozi globalne suradnje u izgradnji bolje budućnosti za sve u svijetu, u čemu će turizam biti na prvom mjestu.

"Broj odredišta koji od međunarodnog turizma zarađuju milijardu ili više dolara gotovo se udvostručio od 1998. do danas, a vjerujemo i u razvoj turizma u ruralnim sredinama zbog čega je UNWTO 2020. označio "Godinom turizma i ruralnog razvoja" s nadom da će se sve više vidjeti kako turizam utječe na pozitivne promjene u ruralnim zajednicama, stvaranjem radnih mjesta i raznih mogućnosti", kaže Pololikašvili.

Sve svjetske regije u plusu

beautiful caucasian young woman travel outside the car with wind in the curly hair, motion and movement on the road discovering new places during a nice sunset, enjoy and joyful freedom concept

Podaci UNWTO-a za 2019. pokazuju da su sve regije u svijetu ostvarile poraste međunarodnih turističkih dolazaka, pri čemu napominju da su ipak neizvjesnost oko Brexita, kolaps Thomasa Cooka, geopolitičke i socijalne tenzije te usporavanje globalnog gospodarstva ipak pridonijeli nešto sporijem rastu turizma u 2019. u usporedbi s iznimnim stopama rasta 2017. i 2018.

Bliski Istok se u 2019. pokazala kao regija s najbrže rastućim međunarodnim turističkim dolascima, gotovo dvostruko većim od globalnog prosjeka, odnosno turista im je došlo 8 posto više nego u 2018., dok sa porastom tih dolazaka od 5 posto slijede Azija i Oceanija.

Spakirajte kofere: Putovanje čini sretnijima nego vjenčanje
Spakirajte kofere: Putovanje čini sretnijima nego vjenčanje

Za Europu iz UNWTO-a napominju da je rast dolazaka turista bio sporiji nego prethodnih godina, od 4 posto, no i time je i dalje vodeća svjetska regija s najviše međunarodnih turističkih dolazaka ili 743 milijuna, što je i 51 posto od ukupnog broja u svijetu.

Amerike su u 2019. zabilježile poraste dolazaka stranih turista od 2 posto, pri čemu su mnoge otočne destinacije na Karibima imale veća povećanja, a južna Amerika padove zbog stalnih socijalnih i političkih previranja.

Ograničeni podaci dostupni za Afriku pokazuju rast dolazaka turista od 4 posto u odnosu na 2018., u čemu se ističe sjever Afrike s porastima od 9 posto, dok je subsaharsku Afrika zabilježila porast od 1,5 posto.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'