Sve smo gluplji, a ekrani u koje 'buljimo' zauvijek nas mijenjaju | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Sve smo gluplji, a ekrani u koje 'buljimo' zauvijek nas mijenjaju

Sve smo gluplji, a ekrani u koje 'buljimo'  zauvijek nas mijenjaju
1

Moderna tehnologija nas oslobađa od uobičajenih mentalnih napora jer odgovor na baš sva pitanja dobijemo kroz nekoliko sekundi na Googleu. Ne moramo učiti, ne moramo ni razmišljati, poručuje neurologinja

VIDEO

Posljednja istraživanja navode da je čovječanstvu globalno drastično pao kvocijent inteligencije.

Na tom je tragu nedavno objavljeno istraživanje znanstvenika sa sjedištem u Švedskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Irskoj. U zajedničkom istraživanju otkrili su da kvocijent inteligencije ljudi drastično opada. Metaanaliza pokazuje znatan pad opće inteligencije: 1,23 IQ boda po desetljeću ili 14 IQ bodova od viktorijanskih vremena. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

MOZAK 01:13

Ukratko, čovječanstvo je sve gluplje. Razlog je tomu, tvrde znanstvenici, to što mladi sve više koriste tehnologiju umjesto da čitaju i to što sve manje borave u prirodi.

– Postoji uzrečica da jedna lasta ne čini proljeće, pa tako ni jedno takvo istraživanje ne može decidirano reći da inteligencija čovječanstva opada. Ipak, činjenica jest da nas ekrani mijenjaju. Ne bih rekla da smanjuju inteligenciju, ali zbog njih mozak nema dovoljno izazova te se slabije razvija – ističe neurologinja i akademkinja Vida Demarin.

Liječenje bojama: Plava odmara dušu, a žuta stimulira mozak
Liječenje bojama: Plava odmara dušu, a žuta stimulira mozak

Kaže kako nas moderna tehnologija oslobađa od uobičajenih mentalnih napora jer odgovor na baš sva pitanja dobijemo kroz nekoliko sekundi na Googleu. Ne moramo učiti, ne moramo pamtiti ni razmišljati. Sve nam je servirano.

– To je poseban problem za djecu u razvoju jer im moderni roditelji dopuštaju previše televizora i mobitela. Djeca zato ne razvijaju mozak onako kako bi trebala kroz normalne procese učenja - kaže i dodaje da živimo u društvu bez socijalnih kontakata.

Naš mozak voli reprize na TV-u jer se uz njih najbolje opušta
Naš mozak voli reprize na TV-u jer se uz njih najbolje opušta

- Pa onda kad izađete i vidite kako mladi sjede na kavi, ali ne razgovaraju nego svatko bulji u svoj mobitel, uviđate da živimo u točno takvom svijetu. Kronično smo usamljeni i zbog toga bolesni. Možda ta djeca imaju tisuće prijatelja na društvenim mrežama, ali niti jedna mreža ne može nadomjestiti osjećaj kad nekog pogledate u oči, iskreno porazgovarate, uhvatite ga za ruku. Mozgu za razvoj trebaju odnosi s drugim ljudima i stalno učenje te izazovi, a to mu ne pružamo – ističe dr. Demarin.

Smatra da ekran ne smanjuje kognitivni potencijal nego činjenica da mozak ne rabimo za istraživanje i učenje. Ipak, kaže da ekrane ne treba potpuno odbaciti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18

VIDEO

Puževi su navalili na moj vrt, evo kako sam ih se riješio
ODLIČAN TRIK!

Puževi su navalili na moj vrt, evo kako sam ih se riješio

Britanski komičar Tom Allen podijelio je s pratiteljima na svom Instagram profilo učinkovit savjet za to kako suzbiti navalu puževa na biljke koje ste posadili u vrtu - stoji koliko i glavica češnjaka

Najfiniji ljetni čoko-desert koji svi vole: Bez jaja je i ne peče se
PREFINI CHEESECAKE

Najfiniji ljetni čoko-desert koji svi vole: Bez jaja je i ne peče se

Originalnoj verziji recepta čiji se sastojci smiksaju rekordnom brzinom, možete dodati džem od šumskog voća koji će mu dati malo kiselosti i finu voćnu notu
Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!
NISU OD POVJERENJA...

Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!

Jeste li ikada podijelili tajnu s nekim i ubrzo saznali da to više nije tajna? Moguće je da je to do zvijezda jer neki horoskopski znakovi vole dijeliti sve informacije s drugima bez obzira na posljedice