Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

Liječenje bojama: Plava odmara dušu, a žuta stimulira mozak

Vedre boje pojačavaju budnost te podižu razinu energije, a tamnije boje imaju smirujući učinak. Indigo nijanse ljubičaste povezane su s desnom stranom mozga te potiču intuiciju i maštu

Fashion pretty woman with colorful umbrella sends air sweet kiss
Foto: 123RF
16 komentara

Boje snažno utječu na naše duše, rekao je ruski apstraktni slikar Vasilij Kandinski, a s njim su se složili mnogi znanstvenici i psiholozi. Osim što su neiscrpan izvor inspiracije i kreativnosti umjetnika, znanstvenika i filozofa, ustanovljeno je kako boje imaju i snažan iscjeljujući potencijal.

ISTRAŽIVANJE Hrvati dobivaju jeftine lijekove za depresiju, izazivaju ovisnost

Zagovornici kromoterapije, metode liječenja bojama, tvrde kako boje smiruju te liječe mnoge bolesti tijela i duše. Primjerice, eksplozija toplih boja tijekom izlaska i zalaska sunca, raskošne tirkizne nijanse morske vode ili iskrenje otvorenog plamena istog će trenutka u nama probuditi osjećaj sreće i smirenosti. No kako biste iskoristili blagotvoran utjecaj boja, imajte na umu da različite boje i njihove nijanse vrlo različito djeluju na naše tijelo i um. Boje mogu biti sedativ, ali i okidač za nervozu te napetost.

'UMIRALA SAM NAOČIGLED' Roditelji su kćeri u očaju gurali lijevak u grlo da bi nešto pojela

Stoga nije svejedno koje će boje biti detalji i zidovi u određenim prostorijama vašeg doma i ureda. Primjerice, ako imate povišen krvni tlak, potrudite se da je oko vas što manje crvene, a oni koji su skloni glavoboljama, iz doma i ureda trebaju protjerati žutu. Kako biste smanjili stres, pospješili koncentraciju i poboljšali pamćenje, zidove u uredu i radnoj sobi obojite u nježne nijanse zelene ili plave. Jake boje ostavite za dječju sobu jer će potaknuti kreativnost mališana. Boje utječu i na ponašanje te na osjećaj o vremenu i prostoru. Žuta potiče asocijalno, agresivno i nasilno ponašanje. Crvena svjetlost potiče strast za kockanjem i klađenjem pomičući granice rizika, a plava stišava kockarski duh, pokazala su istraživanja.

ISPOVIJEST Vukmirica: Dao sam prednost profesiji i to platio zdravljem

Nijanse plave opuštajuće djeluju na mišiće i usporavaju rad srca te osjećamo kao da vrijeme sporije teče. Sati protječu brže 'u društvu' crvene, koja povećava broj otkucaja srca. Vedre boje pojačavaju budnost te podižu razinu energije starijima i senilnima, a tamne i monotone boje dodatno ih deprimiraju. Ako radite okruženi tamnim bojama, dnevni boravak obojite u nijanse vedroga neba koje će vam, čim se s posla vratite kući, pomoći da prodišete punim plućima.

PREPOZNAJTE RANE SIMPTOME Iskustva Hrvata: 'Moždani udar sam preživjela sa 17 godina...'

Zaposlenima u velikim halama, supermarketima i svim ostalima koji rade pod jarkim, treperavim svjetlima najbolja su opuštajuća terapija boje pijeska, zemlje te zagasiti tonovi koji stvaraju osjećaj topline, sigurnosti i udobnosti. Živite li u gradu, napetosti koje stvara betonska džungla, umjesto sredstvima za smirenje, ublažite bojama prirode - zelenom bojom trave i plavom bojom vode.

CRVENA

Simbol je topline, vatre i ljutnje. Crvena pospješuje cirkulaciju krvi te donosi toplinu hladnim stopalima i rukama. Izuzetno je korisna u tretiranju niskoga krvnog tlaka, reumatizma, paraliza, anemije i uznapredovalih slučajeva tuberkuloze. U njezinu okruženju možemo postati dinamični i temperamentni, no vrlo lako i frustrirani. Može biti korisna i u razbijanju negativnih misli.

Foto: Dreamstime

NARANČASTA

Simbolizira prosperitet i ponos. Djelotvorno potiče prokrvljenost te iscrpljene živce opskrbljuje novom energijom. Korisna je u liječenju bubrežnih i žučnih kamenaca, hernije i upale slijepog crijeva. Upotrebljava se i za stimuliranje proizvodnje mlijeka u dojilja nakon porođaja. Ublažava osjećaj samosažaljenja i nedostatak samopouzdanja. Sjajan je antidepresiv.

ŽUTA

Povezana je sa zadovoljstvom i srećom. Žuta je stimulans za mozak, jetra i slezenu. Djelotvorna je u liječenju dijabetesa, probavnih smetnji, poremećaja u radu jetara i bubrega, infekcija grla i oka te sifilisa i impotencije. Potiče intelektualno razmišljanje i dobro prosuđivanje te pomaže pri odlučivanju. Jača pamćenje, optimizam i samopouzdanje. No zagasito žuta može potaknuti strah.

ZELENA

Foto: Dreamstime

Načinjena od plave i žute, smatra se bojom sklada. Ona je blagi sedativ. Čuva i poboljšava vid. Korisna je u liječenju upala, živčanih bolesti, peludne groznice, čireva, malarije, gripe i prehlade te seksualnih poremećaja. Lijek je protiv depresije. Pomaže uravnotežiti emocije te stvara osjećaj ugode, opuštenosti i smirenosti. No maslinasto zelena može štetno utjecati na duševno zdravlje.

PLAVA

Hladna, smirujuća, sedativna plava boja ublažava bol, smanjuje krvarenje i liječi opekline. Korisna je u liječenju dizenterije, astme, respiratornih poremećaja i visokoga tlaka. Visoki tlak znatno pada nakon samo pola sata ‘kupanja’ u plavoj svjetlosti, a raste pod utjecajem crvenog svjetla. Plava je boja noći te potiče opuštenost i smirenost. Upotrebljava se u liječenju nesanice.

Foto: Dreamstime

BIJELA

Bijela je boja čistoće i nevinosti koja objedinjuje sve boje. Jača osjećaj jedinstva s okolinom te smiruje. Kao što je bijela simbol pozitivnog, crna boja simbolizira negativno - nesreću, tugu i bolest. Boja tame negativno utječe na raspoloženje. Bijela stvara dojam bogatstva i obilja. Potiče optimizam te pozitivnije gledamo na poslovne dogovore i ulaganja.

LJUBIČASTA

Kombinacija je zagrijavajuće crvene i rashlađujuće plave te je izvrstan, neiritirajući stimulans. Korisna je u liječenju nervoze i emocionalnih poremećaja, artritisa te akutne nesanice. Učinkovita je i u liječenju zatvora, poremećaja u radu želuca, katarakte, migrene i kožnih bolesti. Djeluje umirujuće na oči, uši i živčani sustav, pomaže da pobijedite opsesije i strahove.

Ako ste rođeni u jednom od ova tri horoskopska znaka, na kraju godine čeka vas prekrasno i sretno razdoblje!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message