Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Sve više 'tanoreksičara', mladih ovisnih o solariju

I sama oboljela od raka kože zbog prekomjernog sunčanja, Miss Marylanda upozorava mlade djevojke na opasnost solarija

na
Foto: na
0 komentara

Usprkos upozorenjima dermatologa kako UV zrake, osobito kod mladih, mogu prouzročiti rak, sve više tinejdžera redovito posjećuje solarije i nekoliko puta na tjedan. Kako je brončani sjajni ten postao imperativ i sinonim ljepote, mnogi razvijaju ovisnost sličnu anoreksiji. U kampanju se zato uključila i Brittany Litz, Miss Marylanda kojoj je sa 20 godina dijagnosticiran melanom.
- Solarije sam posjećivala četiri puta na tjedan, po pola sata. Sada, nakon 25 bolnih operacija u dvije imam stalne ožiljke koji me stalno podsjećaju da moram upozoriti djevojke na opasnost UV zraka - ispričala je Brittany. Kao i mnoge, krenula je sa 17 godina, kako bi izgledala lijepo za maturalnu večer. Nije prestala sve dok nije dobila madež veličine kovanice koji je počeo krvariti.
Stručnjaci ističu kako "tenoreksičarima" tijekom sunčanja tijelo luči endorfin, pa (patološka) želja za lijepim tenom nije jedini uzrok ovisnosti, a najviše su u opasnosti mlađi od 35 godina, koji imaju 75 posto šanse da dobiju rak kože, melanom. Čak i ako ga ne dobiju, UV zrake će djevojkama samo poružnjeti prirodno lijepu mladu kožu.
- Njihova koža izgleda strašno. Opuštena je i naborana, mrljasto obojena te je izgubila svaku elastičnost i mekoću - zaključio je Steven Feldman, dermatolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Wakee Forrestu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message