Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Šveđanke poručuju: Nikad ne odustajte od svojih snova...

Šveđanke poručuju: Nikad ne odustajte od svojih snova...
2

Da je u životu sve moguće, samo uz mnogo volje i dobru ideju, pokazalo je Hrvatima čak stotinu švedskih žena, privatnih poduzetnica, na konferenciji u Biogradu

VIDEO

Sto Šveđanki iz desetak različitih gradova došlo je na trodnevni seminar u biogradski hotel prošlog tjedna. Dovela ih je Siv Thuresdotter koja je 2009. godine pokrenula udrugu Qoola-Quinnor (Cool žene) s internetskim portalom i Facebookom na kojima se poslovne žene prezentiraju te međusobno, ali i s drugima sklapaju poslove. One su redovito na poslovnim ručkovima u Švedskoj te se međusobno inspiriraju za daljnji razvoj poslovanja i  uče jedna od druge.  Ovo im je prvi zajednički izlet i prva “feel good” konferencija.

Mnoge su od nas na poslu dale otkaz i pokrenule vlastiti biznis. U Švedskoj je to možda lakše nego danas u Hrvatskoj, ali ni tamo nije sve lako, kao što ni ovdje nije sve nemoguće. Treba pokušati! 

- Bilo nam je važno ostaviti svakodnevicu za sobom, otići negdje i posvetiti se sebi za svoje dobro. Riječ je o poslovnim ženama srednje dobi koje imaju iskustvo i vještine, a djeca su im odrasla tako da tek sad mogu reći: ‘Ovo je moje vrijeme!’ Pitala sam članice gdje žele ići i čak 75 posto njih glasalo je za Hrvatsku.  Među nama ima umjetnica, pisaca, dizajnerica, liječnica, odvjetnica, računovođa. Imamo čak i dvije zvijezde, meteorologinju koja vodi prognozu na televiziji i sudjeluje u klimatskim konferencijama i psihologinju koja je napisala 50 -ak knjiga o postizanju karijere, zovu je kraljicom Facebooka. 

U udruzi je mnogo  uspješnih žena. Sastajemo se često u prirodi, inspiriramo za daljnji razvoj i učimo jedna od druge 

No sve žene na konferenciji tretiramo jednako, nijedna nema zvjezdani status jer je nama svaka žena zvijezda! Ja ne želim prestati raditi, ne želim penziju. Da radim za nekog drugog, vjerujem da bih samo čekala dan kad ću otići u mirovinu. Do prije tjedan dana imala sam krasan i dobro plaćen posao koji sam voljela, ali sam svejedno dala otkaz jer želim živjeti svoj san. Za to je važno da me zdravlje posluži i važno je posvetiti se sebi da potraješ dulje - kazala nam je Siv Thuresdotter. Zato između predavanja kao što su  Zašto nemam više novca?; Ostvari svoje snove;  Govorništvo; Ostvari svoje ambicije; Osobno brendiranje; Fotografija; Pokretanje biznisa; Kako povećati zaradu i poboljšati marketing.. slušaju i Podigni razinu energije i postigni ciljeve; Lijepa bez štetnih kemikalija; Organiziraj se i učini život jednostavnijim i Zdravlje iz istočnjačke perspektive. Sudionice doista paze na svoje zdravlje i vitalnost, vježbajući jogu prije predavanja, odlazeći na trčanje  i baveći se tjelovježbom. Čak se i njihovi međusobni sastanci i poslovni razgovori obavljaju tijekom šetnje šumom.   

Želimo se spojiti i surađivati s poduzetnicama u Hrvatskoj, savjetovati ih pri ostvarivanju njihovih ciljeva  

Ajla Timbrant, podrijetlom iz BiH, knjigovotkinja koja radi u švedskom državnom revizorskom uredu, a sa suprugom ima i privatnu tvrtku za knjigovodstvo, održala je predavanje iz vlastitog iskustva Ženska pitanja i moje poduzetničko putovanje. 

- Moji snovi i ciljevi su da pomognem svim privatnim poduzetnicima koji žele da svoje vrijeme usredotoče na bolje poslovanje tvrtke. S mojim savjetima i podrškom mogu ostvariti svoje ciljeve i snove. Naročito sam fokusirana na žene koje se ne usuđuju poduzeti taj korak zbog straha od neuspjeha, zanemarivanja obitelji ili zato što  ne znaju dovoljno o privatnom poduzetništvu. To me je i navelo da se priključim QoolaQvinnoru, čiji sam član već godinu dana. Sa zadovoljstvom sam prihvatila prijedlog da održim  predavanje na temu kako je biti žena i privatni poduzetnik. Predavanjem sam završila poučnim savjetima o upravljanju privatne tvrtke i razmjenom iskustava - kazala je Ajla. Njezin poslovni put započeo je prije 21 godinu kada je došla u Švedsku kao 18-godišnjakinja. Po završetku škole nastavila je raditi kao ekonomistica, ali onda je na red došlo i privatno poduzetništvo: 

-  Mnogi su se putovi otvorili nakon što se mom suprugu i meni pružila prigoda za otvaranje privatne tvrtke.  Put je bio dugačak i trnovit jer imamo obitelj, dvije kćeri koje su tada bile i još su male djevojčice. Svoje slobodno vrijeme koristim za humanitarno djelovanje. Članica sam organizacije Naša djeca (www.varabarnstiftelsen.se) sa sjedištem u Stockholmu, koja pomaže djeci bez roditelja na području Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući plemenitosti QoolaQvinnora, dobila sam prigodu predstaviti naš rad.  QoolaQvinnor sudjelovao je s novčanom podrškom,  ali su isto tako došle na ideju da svaka žena daruje po jednu majicu predstavništvu organizacije u Mostaru. To je divan primjer kako se iskustva mogu razmjenjivati,  ne samo među švedskim ženama nego i različitim organizacijama. I ja i Siv nadamo se da će nam daljnja suradnja biti uspješna - kaže Ajla. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt
VRTLARENJE BEZ KEMIKALIJA

Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt

Odličan i vrlo jednostavan kuhinjski sastojak ima niz svojstava - ubija korov, tjera puževe, djeluje kao pesticid... Ekološki je čist i ne škodi biljkama
Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost
UTJECAJ PLANETA

Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 21. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje