Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Svi drugi su u krivu, evo kako u Bologni rade originalni bolonjez

Svi drugi su u krivu, evo kako u Bologni rade originalni bolonjez

Bolognese umak ili ragù, od francuske riječi ragoûter, što znači 'potaknuti apetit', izvorno je bio zamišljen kao svečani obrok koji se samostalno, bez tjestenine, služio vojnicima i mornarima

VIDEO

Često se imitira, ali se rijetko poboljšava. Proizvođač tjestenine Silvana Lanzetta je podijelio službeni recept za autentični ragù bolognese koji je registriran u gospodarskoj komori Bologne.

POGLEDAJTE VIDEO: Izaberite najbolje meso

Pokretanje videa...

meso 00:51

Unatoč nevjerojatnom uspjehu ili možda baš zbog njega, broj recepata koji se mogu naći na amaterskim blogovima i u knjigama slavnih kuhara, a za koje se tvrdi da su pravi umak bolognese, je ogroman i - netočan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vjerojatno su samo jedan ili dva dovoljno blizu tradicionalnom receptu. Blizu, ali još uvijek nisu identični! Do danas još nisam vidio niti jedan drugi recept koji bi mogao tvrditi da je autentičan ili tradicionalan - kaže Silvana.

Bolognese umak ili ragù (od francuske riječi ragoûter, što znači 'potaknuti apetit') izvorno je bio zamišljen kao svečani obrok koji se samostalno (bez tjestenine) služio vojnicima i mornarima.

Danas se bolonjez tradicionalno poslužuje uz tagliatelle od svježih jaja, ali njime se začinjavaju i druge tjestenine, poput lazanja (s dodatkom bešamela) i kraljice seljačke kuhinje, palente.

Muškatni oraščić daje vrlo egzotičan okus bešamelu
Muškatni oraščić daje vrlo egzotičan okus bešamelu

Bolonjska delegacija Talijanske akademije kuhinje je 1982., nakon godina istraživanja i pregledavanja starih knjiga recepata od stotina talijanskih obitelji, kuhara i sfoglinea (proizvođača tjestenine koji se specijaliziraju za ručno izvlačenje listova tjestenine tankih poput papira), objavila je i registrirala u Gospodarskoj komori Bologne službeni recept za umak bolognese. The Local piše da se time željelo očuvati kulturno naslijeđe i povijesni prestiž jela.

Originalni recept za umak bolognese

Sastojci:

  • 300 gr mljevenog junećeg mesa (20 posto masti)
  • 150 gr nedimljene pancete
  • 50 gr smeđeg ili ljubičastog luka
  • 50 gr celera
  • 50 gr mrkve
  • 300 gr pelata ili passate od rajčice ili 5 žlica dvostrukog koncentrata rajčice
  • 200 ml bijelog vina
  • 200 ml mlijeka
  • do 200 ml temeljca od povrća
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice kiselog vrhnja (po želji)
  • 50 gr maslaca ili 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Za pripremu umaka bolognese počnite s pancetom koju treba na sitno nasjeckati. Stavite ju u veliki lonac debelog dna – najbolje od lijevanog željeza ili tradicionalni zemljani lonac – i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta.

Savršeni talijanski espresso: Otkrivamo kako najbrže do njega
Savršeni talijanski espresso:  Otkrivamo kako najbrže do njega

U međuvremenu sitno nasjeckajte povrće. U lonac dodajte ulje ili maslac i umiješajte nasjeckano povrće. Kuhajte na laganoj vatri dok ne povrće ne omekani i ne postale lagano prozirno. Pazite da ne zagori luk.

Dodajte mljeveno meso, pojačajte vatru na srednju temperaturu i pustite da meso porumeni uz često miješanje i razdvajanje mesa na sitne komadiće. Ulijte vino i miješajte dok potpuno ne ispari.

Umiješajte rajčice (ili pelate ili pasatu). Poklopite lonac i kuhajte oko 2 sata. Kad se bolonjez umak počne sušiti dodajte punu šeflju temeljca od povrća.

Otprilike 15-20 minuta prije nego što svoj Bolognese umak maknete s vatre, dodajte mlijeko i začinite po želji. Kad je bolognese umak gotov, maknite ga s vatre i umiješajte kiselo vrhnje koje se preporučuje ako koristite umak bolognese sa sušenom tjesteninom. Ako se koristi svježa tjestenina, upotreba vrhnja nije obavezna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju