Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Svi nas zovu i govore da smo princeze. Haljine su odlične...'

Puljanka i Zagrepčanka djevojke su s Downovim sindromom. S još četiri maturantice osvojile su prekrasne haljine domaćih dizajnera. Ponosno kažu: Svi nam se dive i žele nam puno sreće

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell, Privatna arhiva
34 komentara

Osjećam se kao princeza iz bajke. Stalno mi zvoni telefon i svi mi čestitaju i kažu da sam lijepa. Ja se isto osjećam lijepo, a moram negdje kupiti pravu tijaru jer ću onda biti baš kao prava pravcata princeza. To želim - kratko nam je dahu rekla presretna Tereza Božac (19), djevojka s Downovim sindromom koja je osvojila srca diljem zemlje svojim prekrasnim osmijehom u maturalnoj haljini.

Tereza je jedna od šest djevojaka koje su osvojile haljinu u našem natječaju. Jedva čeka maturalnu večer.     

POGLEDAJTE VIDEO:

Tijara mora biti lijepa i mora se slagati s haljinom. Moja haljina je zlatna, svjetluca i lijepo mi pada. Ma najljepša je od svih haljina koje sam vidjela.

I u školi su mi svi rekli da sam divna. Jedva čekam maturalnu zabavu da je obučem i pokažem svima, kaže sretna Tereza. Njezina majka Manuela dodaje da Tereza ne prestaje vježbati hodanje u cipelama jer želi da taj dan, kad se službeno oprašta od srednje škole bude savršen i da bude spremna. Mama dodaje da joj nakon objave u novinama stižu samo poruke podrške i pohvale.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

- Svi smo presretni, a najviše Tereza, koja se osjeća kao zvijezda. Odmah je nazvala svog dečka Maura kad je vidjela da je u novinama. Pričali su dugo i oboje jedva čekaju tu maturalnu večer, njihovu večer - rekla je oduševljena majka.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Tad će zaplesati svoj prvi ples, kao princ i princeza. Njezin dečko također ima Downov sindrom. Slažu se u svemu, dopunjuju se i vole. Razgovaraju svaki dan po sat vremena, kaže mama Manuela, a Tereza nam ipak nije htjela odati o čemu toliko pričaju.

Foto: Privatna arhiva/pixsell Privatna arhiva

- To je samo naša stvar! - rekla je. I imala je pravo. Na kraju je ipak dodala da joj je dečko rekao da je prelijepa, da je posebna i najljepša među svim djevojkama. Još jedna princeza, djevojka s Downom, presretna je zbog svoje nove haljine:

- Tonia je bila ushićena i očarana Matijom Vuicom, koja je iskrena i topla osoba. Tonia je došla, one su popričale, birale su haljine, ona nije mogla doći k sebi od uzbuđenja. Onda su se namjestile za fotografiranje, Matija ju je podučila kako damski sjediti, kako staviti ruke. Na odlasku joj je Tonia rekla: ‘Želim vam da budete najuspješnija u cijelom svemiru’. Bilo je jako emotivno i svi smo tu malo zasuzili. Tonia je jako ponosna na svoju haljinu. Stalno me zovu svi iz Tonijina imenika na mobitelu jer je ona svima proslijedila svoje fotografije u haljini još iste večeri kad smo bile na probi, eto koliko je ponosna - kazala je mama Martina ne skrivajući oduševljenje.

- Imat će haljinu i na svečanoj podjeli diploma - rekla nam je mama Tonije Klarin iz Zagreba.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

- Kroz školovanje je stekla brojne prijatelje, a u osmom razredu su je na kraju godine proglasili učenicom godine - oduševljeno priča mama, kojoj i danas zasuze oči kad se prisjeti te školske svečanosti. Tonia se nadovezuje kako je bila jako ponosna, a kao učenica godine dobila je za uspomenu knjigu, koju i danas čuva. No tad je počela briga o nastavku školovanja. Obitelj je željela malenoj pružiti daljnje mogućnosti razvoja, a odabir odgovarajuće škole nametnuo se sam od sebe.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Prijateljica mi je spomenula kako postoji smjer za pomoćnu njegovateljicu i da škola za medicinske sestre u Mlinarskoj na taj smjer prima i djecu s teškoćama. Raspitala sam se i odlučili smo da je za nju to dobar odabir. Uvijek sam se bojala da na nastavi ona ne ometa drugu djecu, da ne remeti nastavu ili da ne bude na teret drugima. Pokazalo se da su moji strahovi bili posve neopravdani jer se ona odlično snašla i uklopila - nastavlja mama dok se Tonia veselo smijulji.

DIVE NA MATURALNOJ Tereza i Tonia nosit će haljine iz snova: 'I mi idemo na ples!'

Kaže da prolazi s vrlo dobrim uspjehom, a tijekom školovanja odrađuje praksu u domu umirovljenika

- Pomažem što i koliko mogu. Kupamo umirovljenike, hranimo ih, presvlačimo krevete i komuniciramo s njima. Pitam ih kako su, a onda oni kažu da su odlično. Jako su dobri i lijepo pričaju - nastavila je Tonia dodajući da joj posao nije težak.  

Sve je ovo kao san, haljine su nam savršene

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Bila sam vrlo iznenađena i sretna kad sam doznala da sam osvojila haljinu! A još kad sam je probala - ma savršeno, rekla nam je Donatella Bajdak (druga s lijeva) iz Samobora.

Ona je dobila haljinu Snježane Mehun. Njezin dečko, koji ju je prijavio, dobio je Varteksovo odijelo. I Iva Hodić (treća s lijeva), koja je dobila haljinu Ivana Alduka, oduševljena je, pogotovo jer ju je tata Ivica prijavio na nagradni natječaj. Haljinu je tražila više od pet mjeseci, a i tata je dobio Varteksovo odijelo.

Sreći se pridružila i peta maturantica (četvrta s lijeva), kojoj je haljinu darovala dizajnerica Monika Sablić. Kako zbog prevelikih obveza u školi nije mogla ići po nju u Split, Monika ju je poslala u Dugo Selo.

- Nisam mogla vjerovati, haljina je savršena - rekla nam je Anamaria Ivezić. Aleksandra Dojčinović poslala je maturalnu haljinu Ana-Mariji Gregić (prva s lijeva) u Vinkovce.

- Osjećala sam se kao u nekom snu, stvarno izvanredno, haljina je predivna - rekla nam je maturantica.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message