Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sviranje klarineta mi pomaže u smanjivanju simptoma astme

Sviranje klarineta mi pomaže u smanjivanju simptoma astme

VJEŽBA ZA DISANJE Klarinet vježbam svaki dan, tako se pluća razvijaju i mislim da mi je to pomoglo, kaže glazbenik. Dva puta je osvojio regionalno i državno prvenstvo i Oskar znanja za doprinose u glazbi

VIDEO

Još kao dijete imao sam simptome alergije na pelud i razne biljke u proljeće i ljeto. To je trajalo dugo, a onda su mi u Klaićevoj bolnici dijagnosticirali alergijsku astmu, priča Dan Bantić (15), državni i regionalni prvak u klarinetu. 

On je jučer, unatoč astmi s kojom živi već osam godina, u Dječjoj bolnici Srebrnjak, svirajući klarinet, obilježio Svjetski dan astme. 

- Imao sam tipične simptome astme. Manji kapacitet disanja, škakljanje u grlu i plućima te nemogućnost disanja nakon fizičkog napora - priča nam Dan. 

Pohađa V. gimnaziju u Zagrebu i Srednju glazbenu školu Blagoja Berse. Život s astmom ovog hrabrog dječaka nije spriječio u aktivnostima koje ga usrećuju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Državni prvak u klarinetu

Pokretanje videa...

Specijal Klarinet 02:51

Godinama svira klarinet, nimalo jednostavan puhački instrument. Smanjeni kapacitet pluća, koji astma uzrokuje, nije mu odmogao da bude uspješan glazbenik. Dva puta je osvojio regionalno i državno prvenstvo, Oskar znanja za doprinose u glazbi i prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass, i to u vrijeme kad su mu astma i alergije na pelud najintenzivniji.

Zaljubljenik u glazbu, nakon dijagnoze odlučio je upisati glazbenu školu. Roditelji su mu pokazivali instrumente. Suzio je izbor na njih nekoliko. Na kraju je ipak izabrao klarinet.

- Zašto sam izabrao baš klarinet, pomalo je smiješna priča. Inspirirao me Kalamarko, lik iz crtića ‘Spužva Bob Skockani’. 
Bio mi je fora lik i volio sam taj crtić. Tad sam čuo i zvuk klarineta, koji mi je lijepo zvučao - prisjeća se uz smijeh. 

Tvrdi kako mu je sviranje klarineta pomoglo u smanjivanju simptoma astme.

- Klarinet je vještina koju treba vježbati svaki dan, kao i druge instrumente. U početku se vježba od 15 minuta do pola sata. Tako se pluća s godinama cijelo vrijeme razvijaju. To je kao vježba za disanje i mislim da mi je jako pomoglo - tvrdi mladi glazbenik.

Boli vas trbuh? Mjesto boli će otkriti što je tome pravi uzrok
Boli vas trbuh? Mjesto boli će otkriti što je tome pravi uzrok

Dobit će novi instrument

Kaže kako se i bez sviranja čovjek nauči nositi se s astmom. Kada dolazi proljeće više pazi na sebe i nastoji izbjegavati teže fizičke napore. Sad vježba svaki dan oko dva sata s kratkim pauzama. Zaklada Hrvatska za djecu omogućila je Danu novac za novi klarinet budući da mu je stari dotrajao. 

- Dobro je, ali mu je teško. Ja ga čujem kad počne plitko disati. Na kraju sve bude dobro i važno je da je sretan - rekla nam je Natalija, Danova majka. 

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje