Lifestyle

Komentari 1

Sviranje klarineta mi pomaže u smanjivanju simptoma astme

Sviranje klarineta mi pomaže u smanjivanju simptoma astme

VJEŽBA ZA DISANJE Klarinet vježbam svaki dan, tako se pluća razvijaju i mislim da mi je to pomoglo, kaže glazbenik. Dva puta je osvojio regionalno i državno prvenstvo i Oskar znanja za doprinose u glazbi

Još kao dijete imao sam simptome alergije na pelud i razne biljke u proljeće i ljeto. To je trajalo dugo, a onda su mi u Klaićevoj bolnici dijagnosticirali alergijsku astmu, priča Dan Bantić (15), državni i regionalni prvak u klarinetu. 

On je jučer, unatoč astmi s kojom živi već osam godina, u Dječjoj bolnici Srebrnjak, svirajući klarinet, obilježio Svjetski dan astme. 

- Imao sam tipične simptome astme. Manji kapacitet disanja, škakljanje u grlu i plućima te nemogućnost disanja nakon fizičkog napora - priča nam Dan. 

Pohađa V. gimnaziju u Zagrebu i Srednju glazbenu školu Blagoja Berse. Život s astmom ovog hrabrog dječaka nije spriječio u aktivnostima koje ga usrećuju. 

Državni prvak u klarinetu

Godinama svira klarinet, nimalo jednostavan puhački instrument. Smanjeni kapacitet pluća, koji astma uzrokuje, nije mu odmogao da bude uspješan glazbenik. Dva puta je osvojio regionalno i državno prvenstvo, Oskar znanja za doprinose u glazbi i prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass, i to u vrijeme kad su mu astma i alergije na pelud najintenzivniji.

Zaljubljenik u glazbu, nakon dijagnoze odlučio je upisati glazbenu školu. Roditelji su mu pokazivali instrumente. Suzio je izbor na njih nekoliko. Na kraju je ipak izabrao klarinet.

- Zašto sam izabrao baš klarinet, pomalo je smiješna priča. Inspirirao me Kalamarko, lik iz crtića ‘Spužva Bob Skockani’. 
Bio mi je fora lik i volio sam taj crtić. Tad sam čuo i zvuk klarineta, koji mi je lijepo zvučao - prisjeća se uz smijeh. 

Tvrdi kako mu je sviranje klarineta pomoglo u smanjivanju simptoma astme.

- Klarinet je vještina koju treba vježbati svaki dan, kao i druge instrumente. U početku se vježba od 15 minuta do pola sata. Tako se pluća s godinama cijelo vrijeme razvijaju. To je kao vježba za disanje i mislim da mi je jako pomoglo - tvrdi mladi glazbenik.

Dobit će novi instrument

Kaže kako se i bez sviranja čovjek nauči nositi se s astmom. Kada dolazi proljeće više pazi na sebe i nastoji izbjegavati teže fizičke napore. Sad vježba svaki dan oko dva sata s kratkim pauzama. Zaklada Hrvatska za djecu omogućila je Danu novac za novi klarinet budući da mu je stari dotrajao. 

- Dobro je, ali mu je teško. Ja ga čujem kad počne plitko disati. Na kraju sve bude dobro i važno je da je sretan - rekla nam je Natalija, Danova majka. 

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama