Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svjetski dan pčela obilježava se u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Svjetski dan pčela obilježava se u zagrebačkom Zoološkom vrtu
1

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihova broja, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibnja Svjetskim danom pčela

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Predivna priča: 'Spasila mi je život pa postala moja supruga'

Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja kada će u zagrebačkom Zoološkom vrtu biti održan edukativni program o važnosti pčela, "čudesnih kukaca koji proizvode med", a bit će predstavljen i apisarij i slikovnica Pčele prijateljice.

Program će se održavati na Zebrinu trgu u od 12 do 15 sati, priopćeno je u ponedjeljak iz zagrebačkog ZOO-a. Uz edukatore Vrta govorit će pčelari iz Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak i Pčelarskog dežurstva.

Kozmetički proizvodi koji će vam uštedjeti vrijeme i novac
Kozmetički proizvodi koji će vam uštedjeti vrijeme i novac

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihova broja, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibnja Svjetskim danom pčela. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. Pri sakupljanju nektara i peludnog praha pčela posjeti dnevno oko 1 000 cvjetova.

Prema nekim podacima, broj oprašivača, pa tako i pčela, u Europi je u posljednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a glavni razlog su pesticidi. Stoga je kontrolirana upotreba ili zabrana prskanja pesticidima ključna za opstanak pčela.

- Posjetiteljima ZOO-a bit će predstavljen apisarij, govorit će se o pčelama medaricama, ali i solitarnim pčelama, divljem soju autohtonih pčela koje žive same i iznimno su važne za oprašivanje biljaka. U tome su čak, mnogo djelotvornije od pčela koje žive u rojevima - stoji u priopćenju.

Na Svjetski dan pčela govorit će se i o Međunarodnom natjecanju mladih pčelara. Zbog pandemije korona virusa natjecanje je odgođeno za iduću godinu no, ističe se, djeca iz hrvatske ekipe marljivo se pripremaju za taj događaj.

Dirljiv pozdrav: 'Hvala ti za svu sigurnost i ljubav draga Lara!'
Dirljiv pozdrav: 'Hvala ti za svu sigurnost i ljubav draga Lara!'

Slikovnicu Pčelice prijateljice, koja djecu upoznaje s ponašanjem pčela i njihovim mjestom u ekološkom sustavu, predstavit će njena autorica Dubravka Volenec. Slikovnica je stvorena kako bi djecu poticala na zaštitu pčela, dodaje se.

- Pčelarstvo može biti lijep hobi, ali i posao. Zato postoji Inkluzivna pčelarska škola. Ona osobe s invaliditetom poučava pčelarstvu - poručili su u priopćenju.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Psiholozi otkrili kojih 9 stvari ljude najviše muče zbog korone

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa