Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Svjetski dan srca: U Hrvatskoj od bolesti srca više umiru žene

Svjetski dan srca: U Hrvatskoj od bolesti srca više umiru žene

Oboljeli od srčanih bolesti u pandemiji izloženi su većem riziku od težih oblika bolesti, a mnogi zbog straha od zaraze izbjegavaju preglede ili odlazak u bolnicu i izoliraju se od obitelji i prijatelja

VIDEO

 U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnosti, lani je od njih umrlo 22.886 osoba, a među njima više žena - 57,4 posto, dok su 42,6 posto bili muškarci, objavili su u utorak uoči Svjetskog dana srca Zaklada 'Hrvatska kuća srca' i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

POGLEDAJTE VIDEO: Simptomi srčanog udara

Pokretanje videa...

srčani udar 01:01

Prema tim podacima žene su i dalje najčešće žrtve kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj te su stručnjaci pozvali građane na preventivno ponašanje.

Zaklada 'Hrvatska kuća srca' provela je u sklopu projekta 'Žena i srce' preventivni probir kod žena starijih od 45 godina koji pomaže u utvrđivanju rizika za kardiovaskularni incident.

Mišić bez kojeg nema života: 8 fascinantnih činjenica o srcu
Mišić bez kojeg nema života: 8 fascinantnih činjenica o srcu

Testiranje, koje je uključivalo kolesterol, trigliceride, visokoosjetljivi C reaktivni protein i HbA1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi unatrag tri mjeseca) a preliminarni podaci za prvu skupinu od 245 testiranih žena u Zagrebu opravdali su provođenje ovog probira, jer je visok rizik od razvoja kardiovaskularnog incidenta utvrđen za njih 0,82 posto, a umjeren za 8,6 posto, kazala je na konferenciji za novinare Ivana Portolan Pajić

Kod 75,92 posto sudionica utvrđene su povišene vrijednosti ukupnog kolesterola, a kod njih 78,37 posto povišene vrijednosti LDL (tzv. lošeg) kolesterola, jednog od najznačajnijih čimbenika rizika kardiovaskularnih bolesti.

Blagodati kurkume: Ubrzava mršavljenje, čisti tijelo od toksina, pomlađuje, usrećuje...
Blagodati kurkume: Ubrzava mršavljenje, čisti tijelo od toksina, pomlađuje, usrećuje...

- Iako je zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj prisutan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, ako uspoređujemo broj umrlih u 2019. (22.020) i u 2020. (22.886), možemo uočiti porast umrlih od kardiovaskularnih bolesti za 866 osoba. S obzirom da ne postoje detaljne analize, teško je reći je li ovaj porast uzrokovan porastom oboljelih ili je posljedica pandemije covida-19 - rekla je Verica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti  HZJZ-a.

Istaknula je kako su oboljeli od srčanih bolesti u pandemiji izloženi većem riziku od težih oblika bolesti, a mnogi zbog straha od zaraze izbjegavaju kontrolne preglede ili odlazak u bolnicu i izoliraju se od obitelji i prijatelja. Pritom se čak 80 posto preuranjenih kardiovaskularnih smrti može spriječiti preventivnim ponašanjem.

- Upravo zato ovogodišnja kampanja povodom Svjetskog dana srca poziva nas da se povežemo srcima. Povezati se znači voditi brigu o zdravlju srca, odabrati zdrave životne navike – prestati pušiti, vježbati, zdravo se hraniti, kontrolirati krvni tlak, odlaziti na redovne preglede, koristiti suvremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca ali i brinuti o zdravlju svojih bližnjih te osoba u povećanom riziku - izjavio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade 'Hrvatska kuća srca'. 

7 super savjeta kako spriječiti nastajanje bora dok spavate
7 super savjeta kako spriječiti nastajanje bora dok spavate

Ovogodišnji cilj za Dan srca je iskorištavanje velikog utjecaja digitalnog svijeta i suvremene tehnologije na podizanje svijesti, prevenciju i kontrolu kardiovaskularnih bolesti. Virtualne ordinacije i portal igraju veliku ulogu kod informiranja o važnosti prevencije i liječenja.

Odgovornost zdravstvene zajednice u informiranju opće populacije je danas veća nego ikada. Posjetitelji Virtualne ordinacije mogu postaviti pitanja te na njih dobiti odgovore od strane stručnog tima i drugih vrhunskih stručnjaka u svojim područjima. Povezati se srcem znači koristiti dobiveno znanje i dijeliti ga s osobama koje nemaju pristup suvremenim tehnologijama, a posebno s rizičnim skupinama i ljudima kojima je pristup kvalitetnoj i pravovremenoj skrbi i liječenju otežan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom