Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Svježi sir i vrhnje trajat će dulje uz odličan trik - i još 19 savjeta kako produljiti rok hrani

Svježi sir i vrhnje trajat će dulje uz odličan trik - i još 19 savjeta kako produljiti rok hrani

Suho voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu, a zelenu salatu, brokulu i celer zamotajte u komad aluminijske folije - tako će ostati svježi puno dulje

Šteta je bacati hranu, posebno što su metode kako joj produljiti rok upotrebe vrlo jednostavne. Također, ti su i praktični savjeti što napraviti s viškom hrane. Na primjer, višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

Top 20 trikova kako produljiti svježinu hrani i kako iskoristiti viškove

  • 1. Svježi krastavci će trajati dulje ako svaki zamotate u papirnati ubrus pa ih sve zajedno ubacite u vrećicu sa zip zatvaračem.
  • 2. Svježi sir i vrhnje najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze - okrenete naopačke i tako stavite u hladnjak. Na taj način se stvara efekt vakuuma što usporava razmnožavanje bakterije.
  • 3. Želite li sačuvati brašno od onih malih dosadnih kukaca koji vole boraviti u njemu - posegnite za ljutom kaugumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći kukci.
Otkrivamo trebate li đumbiru oguliti kožu ili ju je bolje pojesti
Otkrivamo trebate li đumbiru oguliti kožu ili ju je bolje pojesti
  • 4. Bobice, poput borovnica, će vam dulje biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnom otopinom - u šalicu stavite 2 žice octa, isperite ih i spremite.
  • 5. Višak rajčica smrznite pa ih kasnije možete koristiti za pripremu umaka, juha... Na taj način mogu stajati do šest mjeseci.
  • 6. Želite li da kruh duže ostane svjež i mekan, i ne upljesnivi se, u vrećicu ubacite stapku celera.
  • 7. Smeđi šećer će dulje ostati mekan i vlažan ako u posudu ili vrećicu u kojoj ga držite stavite sljezov kolačić (marshmallows).
  • 8. Ukoliko ste narezali jabuku na šnite i shvatili da te šnite nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa učvrstite gumicom tako da se izvana vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.
  • 9. Želite li da vam avokado brže sazrije, stavite ga u vrećicu zajedno s bananom. Naime, banana ispušta visoku razinu etilena što doprinosi bržem dozrijevanju.
  • 10. Suho voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.
  • 11. Zelenu salatu zamotajte u komad aluminijske folije - tako će ostati svježa do čak 4 tjedna. Ista metoda pomaže i kod čuvanja celera ili brokule.
  • 12. Kako se svježe bobice tijekom dubokog zamrzavanja ne bi zalijepile jedna za drugu, najprije ih zamrznite na tanjuru pa tek onda stavite u vrećicu, prenosi BrightSide.
  • 13. Svježe začinsko bilje mekane strukture, poput peršina ili estrogena, uvijek čuvajte u frižideru u čaši u koju ste stavili vode u visini dva i pol centimetra. Na taj način će trajati dulje, jer neće tako brzo uvenuti. Na isti način neki čuvaju i mladi luk - stavite vode tek toliko da su ostaci korijena pod vodom.
Fotolia
  • 14. Drvenasto začinsko bilje poput ružmarina ili timijana čuva se na drugačiji način. Njih treba zamotati u navlažen list papirnatog kuhinjskog ubrusa, staviti tako u vrećicu i zatvoriti. Samo pazite da iz vrećice istisnete zrak koliko god je moguće. Potom stavite u hladnjak. Uz ovaj trik bilje neće tako brzo uvenuti.
  • 15. U slučaju da imate previše svježih začina i znate da će vam propasti, jednostavno ga stavite u duboko zamrzavanje, i to na sljedeći način. Usitnite ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda i na to ulijte vodu. Kada vam određeni začin zatreba, izvadite kockicu, dvije i ubacite u lonac.
  • 16. Višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
Uvijek gladni? Nekoliko razloga zašto vam želudac neprestano govori da vam je vrijeme za jelo
Uvijek gladni? Nekoliko razloga zašto vam želudac neprestano govori da vam je vrijeme za jelo
  • 17. Sladoled u ledenici držite u vrećici za zamrzavanje koja se može zatvoriti. Zahvaljujući tom jednostavnom triku uvijek će biti savršene teksture za jelo. Više nikada nećete morati čekati sa žlicom u rukama da omekani.
  • 18. Zamotajte vrh banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.
  • 19. Od ostataka mlijeka napravite ledene kockice. Jednostavno ga natočite u posudicu za led i ubacujte kockice u vruću kavu ili neka vam posluže za ledeno osvježenje od kave, voća... Na primjer, u blender ubacite ostatke voća, malo ruma i zaleđene kockice mlijeka. Izmiksajte, ulijte u čaše i uživajte u ledenom osvježenju.
  • 20. Ostake vina u boci ulijte u posudice za led i zamrznite. Sljedeći put nećete morati otvarati bocu zbog malo vina za, naprimjer, dodavanje jelu ili desertu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?
PROLJETNE FEŠTE

ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?

Nekada su se krizmanici veselili ručnom satu ili komadu nakita koje je poklanjao kum/a. Danas se na krizmu ide kao na svadbu, a većina ljudi daje novac