Lifestyle

Komentari 0

Svrbi vas koža nakon tuširanja? Otkrili zašto i kako to spriječiti

Svrbi vas koža nakon tuširanja? Otkrili zašto i kako to spriječiti

Svrbež nakon tuširanja je česta pojava, no njoj se može doskočiti - kažu dermatolozi koji su identificirali najčešće uzroke te pojave, kao i načine da umirite svoju kožu te uživate u osjećaju čistoće i ugode nakon pranja

Bilo da uživate u dugotrajnom namakanju ili pak brzinskom pranju, tuširanje bi nam trebalo dati onaj željeni osjećaj svježine i čistoće. No, nerijetko se nakon njega javlja svrbež kože koji može pokvariti cijeli dojam, tvrde stručnjaci, koji ističu kako je to simptom koji ne treba zanemarivati.

Zapravo, prilično je često osjećati svrbež nakon tuširanja, a postoje i brojni načini kako ga olakšati, piše mbg.

POGLEDAJTE VIDEO:

Što uzrokuje svrbež kože nakon tuširanja?

Kompromitirana kožna barijera dovodi do suhe, nadražene kože koja svrbi. (Kada vaša barijera oslabi, vaša koža nije u stanju obavljati svoje dvije osnovne funkcije: zaustaviti isparavanje vode iz kože i spriječiti da se agresori iz okoliša, iritanti i alergeni ulaze unutra.)

1. Koristite preagresivna sredstva

Krenimo od jednog od najčešćih krivaca za svrbež kože nakon tuširanja: vašeg sapuna. Tradicionalni sapuni mogu sadržavati sulfate (oni pomažu sapunu da se pjeni, ali također mogu ukloniti mikrobiom s vaše kože), kao i nadražujuće parabene i mirise.

- Umjetni miri jedan je od najčešćih sastojaka koji uzrokuje osjetljivost, natečenost, svrbež i osip - kaže dermatologinja Loretta Ciraldo o hipoalergenim proizvodima, dok su parabeni i drugi uobičajeni konzervansi povezani s alergijskim reakcijama.

2. Voda je prevruća

Vruća voda također ima sposobnost uklanjanja prirodnih ulja i lipida s kože - a kad kompromitirate tu lipidnu barijeru (koja čini oko 50 posto vaše epiderme), vaša kožna barijera reagira.

Osim toga, 'vruća voda brže isparava', kaže dermatologinja Purshiva Patel, utemeljiteljica tvrtke Visha Skincare, što znači da će vaša koža postati još više suhom ako je ne navlažite odmah nakon tuširanja.

3. Predugo se tuširate

Također treba nešto reći o duljini vašeg tuširanja, posebno ako ste skloni pretjerivati. Što duže kožu izlažete vrućoj vodi, to će vam se više kože isušiti. A ako živite u području tvrde vode? Pa, to je kombinacija faktora za svrbež.

- Tvrda voda može biti suha, a često izlaganje vaše kože (pogotovo ako je već sklona suhoći) može pogoršati ta stanja - kaže Ciraldo.

4. Prečesto se tuširate

To vas može iznenaditi, ali nije mudro tuširati se svaki dan, osobito ako patite od suhe kože. Naravno, to ovisi o vašoj okolini i životnim navikama ali dermatolog Zenovia Gabriel kaže da je zimi svakodnevno tuširanje nepotrebno - osobito ako vam je koža suha ili svrbi. Ako bez tuša ipak ne možete, tada se nakratko isperite mlakom vodom i preskočite sapun.

5. Koristite nadražujući deterdžent za pranje rublja

Za neke je više riječ o ručniku nego o samom tuširanju, ovisno o tome koji deterdžent za rublje koristite. Ponovno, tradicionalna sredstva za čišćenje mogu sadržavati oštre površinski aktivne tvari (izvrsne za uklanjanje tvrdoglavih mrlja od masnoće; potencijalno ne toliko sjajne za osjetljivu kožu), kao i druge nadražujuće sastojke.

- Ti sastojci - deterdženti, konzervansi, jaki mirisi - mogu izazvati dermatitis na osjetljivoj koži  - kaže dermatologinja Nava Greenfield iz Schweiger Dermatology Group u Brooklynu.

6. Imate osjetljivu kožu

Zbog svoje isušujuće prirode, voda je uobičajeni pokretač osjetljivih stanja kože. Prema Nacionalnom udruženje za ekcem, 'previše kontakta s vodom ili nepravilno kupanje zapravo može izazvati iritaciju. Pogotovo ako kožu više puta navlažite, a da je odmah nakon toga ne hidratizirate kremom ili uljem'.

Dakle, ako vas svrbež kože ne nestane, možda biste trebali posjetiti dermatologa koji će vam pomoći identificirati problem.

 

 

Najčitaniji članci