Lifestyle

Komentari 2

Talijanski specijalitet od samo 3 sastojka za fini i brzi ručak

Talijanski specijalitet od samo 3 sastojka za fini i brzi ručak

Usprkos međunarodnom priznanju i ovakvom statusu, cacio e pepe u svojoj je osnovi zaista jednostavno jelo a tajna njegova uspjeha je u čistoći sastojaka

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kukičane kapice više nisu za bakice, nose ih i mlade djevojke

Cacio e pepe talijansko je jelo sa samo tri sastojka, od kojih su dva onima koji znaju talijanski vidljiva već iz naslova:'cacio' je romanizam za ovčji mliječni sir a 'pepe' papar - to dvoje  s tjesteninom (i puno škrobne vode u kojoj se kuhala) daje bogati ukusni kremasti umak.

Prema legendi, jelo se prvi put pojavilo prije više stoljeća među pastirima koji proljetne i ljetne mjesece provode na livadama Apeninskih planina na talijanskom poluotoku. Dok su pazili na svoja stada, pastiri su navodno svraćali u trgovine sa sušenom sirovom tjesteninom i kupovali nju i papar; sastojke koji su jeftini, otporni na kvarenje i lagani za transport. Miješali su ih sa sirom koji su sami radili od mlijeka svojih ovaca stada i radili ukusno i jednostavno jelo koje ih je grijalo za hladnih večeri.

- Crni papar izravno potiče receptore zadužene za toplinu pa je pomagao pastirima da se zaštite od hladnoće - objasnila je direktorica marketinga Pecorina Argiolas Formaggi, Alessandra Argiolas.

Pema vlasniku i menadžeru LivItaly Toursa Angelu Carotenut iz Rima, podrijetlo cacio e pepea možda je malo manje romantično.

On kaže da su se jela poput cacio e pepea u kojima je karbonara prvo počela raditi u rudnicima i tvornicama koje su nekada okruživale regiju Lazio i obuhvaćale i Rim, a u kojoj su nekad živjele obitelji s niskim prihodima.

Sušeni sir, panceta i sušena tjestenina lako su se punili, nisu bili skupi i nisu se kvarili: što su radnicima bili bitni kriteriji za jednostavan obrok. Prema Carotenutovu, izum tih jela, koja se danas smatraju rimskim klasicima, vjerojatno datira iz 1800-ih, kad su tjestenine postale popularne u glavnom gradu Italije.

Bez obzira kada ga je i tko prvi napravio, za cacio e pepe danas znaju mnogi ljudi iz raznih krajeva svijeta, a kako je 'putovalo' njegovi su se sastojci malo mijenjali. Englezi su mu dodali tartuf i nudili ga samo probranim gostim, u luksuznom restoranu Rose’s Luxury u centru Washingtona sprema se na vrućem kolu, u New Yorku postoji i restoran 'Cacio e Pepe', a čest je izbor i sa menija restorana La Pergola s tri Michelinove zvjezdice.

No usprkos međunarodnom priznanju i ovakvom statusu, cacio e pepe u svojoj je osnovi zaista jednostavno jelo i tajna njegova uspjeha leži upravo u čistoći malobrojnih sastojaka. Chef u francuskom restoranu 'Le George Restaurant' Simone Zanoni podijelila je za BBC recept za Cacio e Pepe špagete, evo kako se rade:

''Spaghetti Cacio e Pepe Simone Zanoni'

Sastojci:

- 200 g kvalitetnih špageta (Zanoni koristi brend Neapolitan)

- 4-7 g zrna divljeg crnog papra (prilagodite ukusu, ovisno koliko je jak)

- 160 g tvrdog sira Pecorino Romano, plus dva komada kore Pecorino sira

- 3 l vode začinjene sa 15 g soli

Unaprijed  pripremite i izmjerite sve sastojke. Papar istucite u posudici za začine i usitnite ga, a Pecorino sir naribajte s ribežom na najsitnije. Stavite vodu da uzavre, začinite sa soli i dodajte špagete. Na početku već lagano promiješajte da se tjestenina ne lijepi za dno lonca.

Na tavi popržite 3/4 papra koji ste usitnili na laganoj vatri oko 1 minute. Pazite da ne izgori. Maknite tavu s vatre, a papru polako dodajte 2 do 3 žlice vode sa škrobom od tjestenine. Ostavite nek uzavre pa dodajte kore od sira i lagano pirjajte.

Kad su špageti napola kuhani (nakon otprilike šest minuta), prebacite ih u tavu s papričicama i škrobnom vodom tjestenine, U tavu uspite još jednu litru vode. Nakon još nekoliko minuta izvadite kore Pecorino sir i stavite ih u lonac u kojem se neće zalijepiti. Ugrijte ga na srednje jakoj vatri da se kora tostira obje strane. Izvadite i stavite na stranu.

U međuvremenu, nastavite kuhati špagete oko dvije minute dok nisu 'al dente'. Isključite i ostave tjesteninu da se odmori; u tavi bi trebalo ostati malo vode za kuhanje. Nakon otprilike minute počnite joj dodavati naribani sir, cijelo vrijeme tresući tavu da se sve ravnomjerno rasporedi. Po potrebi dodajte još vode od kuhanja kako bi se umak povezao; umak će se zgušnjavati kako se tjestenina 'odmara'.

Poslužite tjesteninu u zagrijanoj posudi. Pospite s preostalim paprom i s malo svježe naribanog Pecorina. Fino nasjeckajte prženu koricu Pecorina i pospite komadiće po vrhu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kukičane kapice više nisu za bakice, nose ih i mlade djevojke

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

 

POGLEDAJTE URBEBESNU EPIZODU NOVOG SHOWA DESERTI OD OKA: DEAN KOTIGA POSTAO VODITELJ!

Najčitaniji članci