Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

'Tamni način rada mobitela neće baš puno pomoći vašem vidu'

'Tamni način rada mobitela neće baš puno pomoći vašem vidu'

Tamni način rada smanjit će razinu plave svjetlosti, ali vjerojatno ne u mjeri koja će utjecati na bilo kakav štetni učinak plavog svjetla na makulu, kaže dr. Brian M. DeBroff iz Yale Medicine

VIDEO

Ako ste zabrinuti za zdravlje svog vida, velika je vjerojatnost da vam je rečeno da svoje elektroničke uređaje stavite na tamni način rada kako biste zaštitili oči. No, prebacivanje na tamni način vjerojatno neće puno pomoći vašem vidu.

POGLEDAJTE VIDEO: Korištenje mobitela

Pokretanje videa...

00:52

Evo što trebate znati o tome je li mračni način doista bolji za vaše oči.

Što je tamni način rada?

Tamni način rada omogućuje vam da uobičajeno bijelu ili svijetlu pozadinu na uređajima promijenite u tamniju, obično crnu. Pozadina će biti tamna, a tekst svijetli, suprotno od uobičajenog. Da biste svoj uređaj prebacili u tamni način rada, idite u postavke uređaja gdje su postavke zaslona i svjetline. Tu ćete se moći prebaciti u tamni način rada. Neke aplikacije imaju i vlastiti tamni način rada koji se nalazi u vlastitim postavkama aplikacije.

Znakovi da posao ozbiljno šteti vašem zdravlju, psihički i fizički
Znakovi da posao ozbiljno šteti vašem zdravlju, psihički i fizički

Je li tamni način rada bolji za vaše oči?

Iako se možda osjećate kao da vam mračni način može malo olakšati rad, malo je vjerojatno da će spriječiti simptome naprezanja očiju poput glavobolje i suhoće očiju.

- Tamni način rada smanjit će razinu plave svjetlosti koja se emitira sa zaslona elektroničkog uređaja, ali vjerojatno ne u mjeri koja će utjecati na bilo kakav štetni učinak plavog svjetla na makulu (žuta pjega) - kaže dr. Brian M. DeBroff, direktor operacija katarakte i intraokularne leće na oftalmologiji Yale Medicine. Makula se nalazi u središtu vaše mrežnice i presudna je za zdrav vid. Starosna degeneracija makule jedan je od najčešćih uzroka gubitka vida.

Debroff kaže da su tipične razine plavog svjetla koje dolaze iz potrošačke elektronike beznačajne u smislu rizika od štete mrežnici ili degeneraciji makule. Osim toga, nema znanstvenih dokaza koji su dokazali da mračni način rada može smanjiti naprezanje očiju. Ozbiljna oštećenja oka ili komplikacije zapravo nisu rizik kod upotrebe uređaja.

Prednosti mračnog načina rada

Iako tamni način rada možda neće pomoći u zaštiti vida, može vam pomoći da brže zaspite ako često koristite elektroničke uređaje prije spavanja. Korištenje uređaja koji noću emitiraju plavu svjetlost može povećati vašu budnost, što će vam otežati san. Budući da tamni način rada može smanjiti plavo svjetlo, on noću može biti posebno koristan.

To je zato što se vjeruje da plavo svjetlo suzbija melatonin, hormon koji pomaže u spavanju. Na primjer, jedno malo istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da plavo svjetlo potiskuje melatonin dvostruko dulje od zelenog svjetla. Međutim, potrebno je više istraživanja i veće studije kako bi se ta tvrdnja učvrstila.

Staklena ili metalna posuda: Što je bolji izbor za pečena jela?
Staklena ili metalna posuda: Što je bolji izbor za pečena jela?

-  To da plavo svjetlo može utjecati na proizvodnju melatonina i cirkadijskih ritmova je popularna tvrdnja, ali to također tek treba biti znanstveno dokazano - kaže DeBroff.

Iako nema mnogo drugih zdravstvenih blagodati tamnog načina rada utemeljenih na znanosti, ono može:

  • Pomoći uštedjeti bateriju
  • Smanjiti odsjaj zaslona
  • Olakšati prilagodbu zaslonu dok svoj uređaj gledate u mračnoj sobi
Limun je učinkovito sredsvo za čišćenje doma - za gotovo sve
Limun je učinkovito sredsvo za čišćenje doma - za gotovo sve

Tamni način rada možda je osobna preferencija za neke, ali nije nužno bolja za vaše oči. Također nije zamjena za bolje metode za smanjenje naprezanja očiju, kaže DeBroff. Da bi spriječili i liječili naprezanje očiju, on preporučuje:

  • Svakih 20 minuta odmarajte oči od zaslona
  • Prilagođavajte veličinu teksta na zaslonu tako da ga je lakše čitati
  • Nosite odgovarajuće naočale za vid
  • Koristite umjetne suze kako biste spriječili isušivanje

Ako vam ovi savjeti ne ublažavaju naprezanje očiju, trebate se obratiti očnom liječniku, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'