Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

Korona me 'zarobila' i sada u vinkovačkoj bolnici volontiram

Korona me 'zarobila' i sada u vinkovačkoj bolnici volontiram
1

Tatjana Mirić je u svibnju došla u Hrvatsku posjetiti mamu i sestru blizanku. Nije mislila da će tu ostati toliko dugo, ali korona je učinila svoje. Nije mogla sjediti doma pa se ponudila kao volonter ustanovama

Vinkovčanka Tatjana Mirić (54) volontira na odjelu intenzivne njege gdje svaki dan čisti i dezinficira prostorije. Svaki dan u bolnici provodi puno radno vrijeme. Radi to besplatno i svi je u gledaju u čudu kada vide njenu pločicu ‘volonter’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Kod nas u Hrvatskoj, a posebno u malim sredinama, nitko ne razumije ulogu i vrijednost volontera. Ja to radim proteklih 12 godina, svuda po svijetu, i nigdje još nisam naišla na takav otpor kao kod nas - kaže.

Život joj se promijenio 2001. kada je s kćeri Nadjom otišla u Tokio.

10 duboko osobnih pitanja koja trebate postaviti svom partneru
10 duboko osobnih pitanja koja trebate postaviti svom partneru

- U Vinkovcima sam se školovala, udala, otvorila butik, razvela, a onda je kćer otkrila američka model agentica i našla joj angažman u Japanu. Kako je imala tek 15 godina išla sam s njom. I tako je počeo naš novi život - prisjeća se Tatjana čija je kći postala svjetski top model.

Dok je Nadja hodala pistama, ona je vrijeme provodila baveći se humanitarnim radom i volontirala.

- Nagledala sam se svega. Sva ta putovanja kao da su bila životna sudbina. Oduvijek me je pogađala tuđa bol i patnja. Stalno sam imala osjećaj da moram pomoći drugima, slabijima. Možda sam utopista, ali, eto, slijedim taj instinkt i to me ispunjava - kaže.

Prekinuli ste vezu pa požalilili? Otkrijte - je li to dobra odluka
Prekinuli ste vezu pa požalilili? Otkrijte - je li to dobra odluka

Dva puta obišla je sve kontinente, ali obožava Afriku. Bezbroj puta volontirala je po afričkim bolnicama. Tijekom godina vodila je i svoj građevinski biznis sve dok nije oboljela. Dobila je melanom. Tijekom liječenja odlučila je odbaciti poslovni stres i osnaživati duh. S 40 godina je operirala melanom u Londonu, uspjela se izliječiti, i prihvatila mirovinu.

- Prodala sam firmu i dio novca dala u humanitarne svrhe - govori. 

Vječni problem: Zašto muškarci teško slušaju što žene pričaju?
Vječni problem: Zašto muškarci teško slušaju što žene pričaju?

Iako je uglavnom živjela svuda po svijetu, redovno se vraćala u Vinkovce i obitelji. Ulagala je u nekretnine pa je kupila i stan u Zagrebu gdje je jedno vrijeme živjela. Volonterka je i donatorica u Udruzi oboljelih od distrofije mišića i celebralne paralize u Zagrebu; pomagala je vinkovačkoj Udruzi osoba s invaliditetom Bubamara, a već godinama, financira nadarene studente iz siromašnih obitelji.

U svibnju je došla u Hrvatsku posjetiti mamu i sestru blizanku.

- Nisam mislila da ću tu ostati toliko dugo, ali korona je učinila svoje. Nisam mogla sjediti doma i ništa ne raditi pa sam se ponudila kao volonter ustanovama, bolnici, udrugama djece s poteškoćama u razvoju, Crvenom križu. Svi su mi govorili da im volonteri nisu potrebni. Doslovce sam povukla veze da radim besplatno, puno radno vrijeme. Na kraju sam završila u Općoj bolnici Vinkovci. Prvo sam bila u kuhinji i gulila krumpire, a onda su vidjeli da sam uporna i vrijedna pa su me prebacili na Odjel intenzivne gdje sada čistim - priča nam Tatjana.